En Sıcak Konular

Et en fazla ne kadar ucuzlar?

3 Mayıs 2010 09:03 tsi
Hükümetin kırmızı et ithalatı için Et ve Balık Kurumu’na yetki vermesinin ardından fiyatlar gerilemeye başladı.

Hükümetin kırmızı et ithalatı için Et ve Balık Kurumu’na yetki vermesinin ardından fiyatlar gerilemeye başladı Düşüşün ne kadar süreceği merak edilirken, sektör temsilcileri fiyatın en fazla 10 lira olması gerektiğini savunuyor...

Geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi önlemek için çalışmalar yapılacağını açıklamasının ardından EBK’ye ithalat yetkisi verildi. Bu gelişmelerin ardından piyasada 18 liraya kadar çıkan karkas etin kilosu 14-15 lira seviyelerine geriledi. Bu düşüş kasaplara da 3-4 lira olarak yansıdı. Ancak en fiyatlarının nereye kadar ineceği merak konusu.

KOMŞUDA 3 LİRA

Sağlıklı Gıda Platformu (SGP) Başkanı Hüseyin Bozdağ, fiyatların ithalat sonrası yüzde 35 oranında düşeceğini, bununla birlikte dana etinin kilosunun 20 liranın altına ineceğini belirtti. En pahalı etin Türkiye’de tüketildiğini kaydeden Bozdağ, “Mesela ben Bulgaristan sınırını aşınca etin kilosunu 3 liradan alıyorum. Bizde de en fazla 10 lira olmalı. İthalat açıklamasından bu yana bizim aldığımız karkas ette 3 liraya varan düşüş oldu. Perakendede vatandaşa 5-6 lira civarında yansır” dedi.

OLUMSUZ ETKİLEMEZ

İthalat ve sonrasında yaşanan fiyat düşüşünün Türkiye’de hayvancılığı olumsuz etkilemeyeceğini iddia eden Bozdağ kırmızı et ile ilgili atılan adımları bir plan dahilinde yapıldığını kaydetti. Bozdağ şöyle devam etti: “Önce ithalat yapılabileceği söylendi, sonra da EBK’ya ithalat yetkisi verildi. Şimdi yapılması gereken de hayvan ırkını ıslah etmek. Bizim asıl sıkıntımız bundan kaynaklanıyor. ABD’de pek çok ırka 1 kilo yem verip 4 kilo verim alırsınız. Bizde ise 1 kilo yem karşılığında 750 gram et alıyorsunuz. Irklar ıslah edildikten sonra ithalatın önü kesilebilir. Bizim çiftçimiz buna hazır.”

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETEBİLİRİZ

Hazırlanan şartnamede ithalat yapılacak ülkelerin belirtildiğini kaydeden Hüseyin Bozdağ, alımların Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan yapılacağını söyledi. İthalat haberiyle birlikte ortaya çıkan yurtdışından gelecek etlerin helal kesim olup olmayacağı tartışmaları hakkında şunları söyledi:

“İthalatın yapılacağı ülkeler hayvancılık konusunda çok gelişmiş ülkeler. Bu ülkeler tesadüfen seçilmiş ülkeler değil. Pek çok Müslüman ülke buralardan ithalat yapıyor. İslam ülkelerinin tüm Avrupa ülkelerinde müftülükleri var. Bu konuya dönük olarak Suudi Arabistan kralının kurduğu ve başkanı olduğu El-Tayyiba Vakfı var. Bu vakfın bahsi geçen ülkelerde temsilcilikleri var. Helal kesim sertifikaları bu vakıf tarafından onaylanıyor. Yani ithal edilen eti gönül rahatlığıyla yiyebiliriz.”

 


bugün



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,793 µs