En Sıcak Konular

İlk 6 madde kabul edildi

3 Mayıs 2010 08:02 tsi
İlk 6 madde kabul edildi Anayasa değişikliği maratonunda ikinci tur görüşmeleri dün başladı. Paketin ilk maddesi 332 oy alınca AK Parti'de moraller bozuldu. Ancak daha sonraki maddelerde kabul oyları yükseldi.

İkinci maddeye 334, üçüncü maddeye 335, 4. maddeye 338, 5. maddeye 335, 6. maddeye ise 338 kabul oyu çıktı. Görüşmeler, birinci tura oranla daha sakin geçti. Bunda, içtüzük gereği maddeler üzerinde konuşma yapılmaması da rol oynadı. Muhalefet partilerinin tavırlarında ise değişiklik olmadı. CHP ve DSP oylamalara katılmadı. MHP grubu, görüşmelerde yerini alarak 'ret' oyu kullandı. BDP oylamalar sırasında Genel Kurul'u terk etti. Görüşmelere bugün de devam edilecek.

Dün paketin ilk 6 maddesinin görüşüldüğü Kurul'da, zaman zaman iktidar ile muhalefet partileri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Muhalefet, birinci turda olduğu gibi maddeler üzerinde verdiği önergelerle çalışmaları kilitleme yoluna gitti. Birinci turda milletvekillerinin oylarının parti yönetimlerince kontrol edildiği iddiaları nedeniyle dün ilginç tedbirler alındı. AK Parti yöneticileri, sıraları gezerek milletvekillerine oy kullanılan kabinlere tek başlarına girmeleri yönünde uyarıda bulundu. Oylama sırasında bazı milletvekilleri, oy pusula ve zarflarının dağıtıldığı Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarının arkasında gruplaştı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu vekillerden yerlerine oturmalarını istedi. TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, oylama boyunca Bakanlar Kurulu sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip üyeler ve görevlilerin arkasında ayakta durdu. Bazı milletvekillerinin ise BDP sıralarına oturarak, komisyon sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip ve görevlilerin işlemlerini gözlemledikleri görüldü. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin, bu milletvekillerinden CHP'li Canan Arıtman'ın cep telefonuyla fotoğraf çektiğini belirtmesi üzerine Şahin, "Ben de gözlemliyorum. Belki hatıra olsun diye çekiyordur." dedi.

Birinci turda olduğu gibi BDP yine oylamalar sırasında Genel Kurul'u terk etti. CHP ve DSP de oylamalara katılmadı. MHP ikinci turda da oylamalara katılarak, 'ret' oyu kullandı. Birinci tur görüşmelerini kesintisiz izleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yine Genel Kurul'daydı. CHP lideri Deniz Baykal, ikinci tur oylamalarında Genel Kurul'da olmayı tercih etti.

2. tur görüşmelerinde maddeler üzerinde konuşma olmuyor. Ancak maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabiliyor. Oylamalar, paketin 'kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık öneren' 1. maddesi ile başladı. Gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. 332 milletvekili 'kabul' oyu kullanırken 75 'ret' çıktı. Bir de çekimser oyu verildi. Bu madde, ilk turda 336 kabul oyuna karşılık 70 'ret' oyu almıştı. Dün 27 yaşındaki kız kardeşi vefat eden AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, cenaze nedeniyle oylamaya yetişemedi. Buna karşılık ilk turda oylamalara katılmayan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz dün oy kullandı.

Özel hayatın gizliliğini içeren paketin 2. maddesine 72 'ret' oyuna karşılık 334 'kabul' oyu çıktı. Birinci turda bu maddeye 337 kabul, 68 ret oyu verilmişti. İlk maddeye oranla ikinci maddede kabul oylarının artması, AK Parti'de bozulan moralleri bir nebze de olsa yükseltti.

Ardından Anayasa'nın 'Seyahat hürriyeti' başlıklı 23. maddesinde değişiklik öngören düzenlemenin görüşülmesine geçildi. 3. madde, 71 ret oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.

Teklifin, ailenin korunması ve çocuk haklarını ele alan 4. maddesinde de kabul oyları arttı. 408 vekilin katıldığı oylama, 338 'evet' oyuyla Meclis'ten geçti. 69 ret oyu kullanılırken, 1 oy da boş çıktı. Hamza Yerlikaya da 4. maddenin oylamasına katıldı. Yerlikaya'ya, Başbakan ve milletvekilleri taziyede bulundu. Erdoğan'ın, yanına oturarak bir süre konuştuğu Yerlikaya, sık sık mendille gözyaşlarını sildi.

Sendika hakkını genişleten 5. maddenin görüşülmesi sırasında ise tansiyon yükseldi. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Şahin'e usul hatası yaptığı gerekçesiyle itiraz etti. Genç, başkanlık kürsüsüne kadar giderek, yüksek sesle Şahin'e yaptığının yanlış olduğu yönünde ısrar etti. Bunun üzerine Şahin, "Siz Meclis Başkanı ile böyle konuşamazsınız." dedi. Daha sonra oylamaya geçildi. 409 vekilin katıldığı oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili çekimser kaldı, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı getiren teklifin 6. maddesinin oylamasına 409 vekil katıldı. 338 'evet' oyu kullanılırken, 71 'ret' çıktı. Görüşmelere bugün devam edilecek.

 

 

                      1.   TUR OYLAMA          2.  TUR OYLAMA   

Md Kapsam ve Anayasa Maddesi Katılan  Kabul  Ret Diğer* Katılan Kabul Ret Diğer* Sonuç
1.Md Eşitlik ilkesi  
Md.10
 407  336  70   1   408  332  75   1  Kabul
2.Md Kişisel veriler
Md.20
 405  337  68   -   408  334  72   2  Kabul
3.Md Yurt dışına çıkma yasağı - Md.23  408  337  71   -   407  335  71   1  Kabul
4.Md Ailenin korunması ve çocuk hakları -Md.41  408  336  69   3   408  338  69   1  Kabul
5.Md 1'den fazla sendika üyeliği - Md.51  405  333  70   2   409  335  70     4  Kabul
6.Md Memura toplu sözleşme - Md.53  408  336  70   2   409  338  71   -  Kabul


*DİĞER: Çekimser, boş, geçersiz oyların toplamı.

Zaman



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,010 µs