En Sıcak Konular

İsrail-Filistin: Dolaylı görüşmeler!

2 Mayıs 2010 20:30 tsi
İsrail-Filistin: Dolaylı görüşmeler! Başlamadan bitebilir ama.. İsrail ve Filistinliler arasındaki dolaylı barış görüşmelerine yarından itibaren yeniden başlanması bekleniyor. Arap Birliği'nin dolaylı görüşmeler için yeşil ışık yakması israil'de memnuniyet yarattı.

İsrail ve Filistin arasında dolaylı görüşmelerin son alarak Mart ayı başında başlaması öngörülüyordu. Ancak israil yönetiminin Doğu Kudüs'te yeni konut inşa etme planını açıklaması, görüşmelerin askıya alınmasına yol açarken, ABD de tepkisine neden olmuştu. Filistinliler israil'in itirazlarına rağmen Kudüs'ün doğusunun yeni kurulacak bağımsız Filistin devletinin başkenti olmasını talep ediyor.

Arap Birliği'nden yeşil ışık

Hafta sonunda Mısır'ın başkenti Kahire'de biraraya gelen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Filistin'e israil'le dolaylı görüşmelere başlaması için yeşil ışık yaktı. Arap Birliği, doğrudan görüşmelere de ancak dolaylı görüşmelerden sonuç alınması halinde geçilebileceğini duyurdu.

Arap Birliği'nde israil'le başlanacak görüşmelerle ilgili şüpheler dışişleri bakanları toplantısında da etkisini gösterdi. Suriye ve Lübnan, israil'in Filistin'le yakınlaşma çabaları kapsamında yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle dolaylı görüşmelere başlanamaması yönünde oy kullandı.

"Görüşmeler başlamadan bitebilir"

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da israil'le başlanacak dolaylı görüşmelerin, israil'in mart ayında duyurduğu, Doğu Kudüs'te yeni inşaatlara başlaması halinde derhal sonlanacağını söyledi. Filistinli Başmüzakereci, görüşmelerin yeni inşaat projelerinin hayata geçirilmesi ya da Doğu Kudüs'te yerleşik Filistinlilere ait yapıların boşaltılması halinde de sona ereceğini kaydetti.

israil tarafıysa, dolaylı görüşmelere başlanacak olmasını olumlu karşıladı ancak görüşmelerde herhangi bir ön şart getirilmesi durumunda başarısızlıkla sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. israil Ulusal Altyapı Bakanı, sağ milliyetçi Evimiz israil Partisi'nden Uzi Landau, dolaylı görüşmelerle ilgili olarak "Şu an ihtiyaç duyulan şey görüşmeler için şartlar öne sürmek değil. Belki görüşmelere 'nihayetinde barışa ulaşma isteğiyle başlanması' tek şart olarak gösterilebilir" diye konuştu.

Libermann geri adım atmıyor

Filistin'e yönelik provokatif açıklamalardan sakınmayan israil Evimiz Partisi lideri, Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Filistinlilere yönelik sert tutumunu korudu. Dışişleri Bakanı, "Mevcut tutumuzdan geri adım atmayacağımızın farkına vardıklarını düşünüyorum. Tavizlere değil görüşmelere açığız. Her türlü baskıya direnecek güçte olduğumuzun farkına vardıkları için, yeni görüşmelere başlamaya hazırlar" dedi.

Basın: "Netanyahu ABD'ye söz verdi"

israil Doğu Kudüs'teki yerleşim birimlerinin durdurulması yönündeki talepleri resmi olarak onaylamadı. Ancak israil ve Filistin basınının Ramallah, Kudüs ve Washington'daki hükümet çevrelerine dayandırdığı haberlere göre, israil Başbakanı Benyamin Netanyahu yeni yerleşim projelerini şimdilik askıya aldı. Haberlere göre, Netanyahu Washington'un baskıları karşısında israil'deki 1000'den fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakmayı da kabul etti.

Arap Birliği Filistin ve israil arasındaki dolaylı barış görüşmelerden iki ay içerisinde somut sonuçlar alınmasını bekliyor. Mısır'daki görüşmelerden sonra açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa mevcut gelişmeleri dikkatle takip edeceklerini duyurdu.

Filistin lideri Mahmud Abbas da görüşmelerle ilgili temkinli bir tavır sergilerken ABD yönetimi Ortadoğu'da barışının sağlanması için yeni bir sürece girilecek olmasının umut verici olduğu görüşünde.

Washington, Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchel'ın Ramallah ve Kudüs'te yürüteceği mekik diplomasisiyle taraflar arasında, doğrudan görüşmelere geçilebilmesi için uzlaşmaya varılmasını hedefliyor.

dw



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs