En Sıcak Konular

'Sınırı açmak istiyoruz'

2 Mayıs 2010 16:43 tsi
'Sınırı açmak istiyoruz' Oxford Üniversitesi St. Antony's Koleji’nde konuşan Dışişleri Bakanı, 'Türkiye-Ermenistan' sınırını açmak yeterli olmaz, Ermenistan-Azerbaycan sınırını da istiyoruz' dedi.

İngiltere’de, Oxford üniversitesi St. Antony's Koleji’nde düzenlenen "Değişen Dünyada Türk Dış Politikası" konulu uluslararası konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Türkiye'nin Ermenistan'la sınırını açmak ve komşularıyla tam entegrasyon istediğini" söyledi. Davutoğlu,“Türkiye-Ermenistan sınırını açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz" dedi.

Oxford üniversitesi bünyesinde bulunan Güney Doğu Avrupa çalışmaları Enstitüsü (SEESOX) ile Sabancı üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa Profesör Şevket Pamuk, çok sayıda akademisyen veTürkiye’den Profesör Baskın Oran,Cengiz Candar,Fehmi Koru, Ekrem Dumanlı gibi köşe yazarları ve yetkililer katıldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu,St. Antony's Koleji Rektörü Profesör Margaret MacMilan’ın evsahipliğinde düzenlenen ve yaklaşık bir buçuk saat süren konferansta ‘dünya düzeninin tarihi gelişimi’, ‘bölgesel ile küresel düzen arasındaki ilişki ve Türkiye'nin bu çerçevedeki yeri’ni anlatan Bakan Davutoğlu,"Bugün Dışişleri Bakanlığı görevimde birinci yılımı doldurdum. Geçen yıl 1 Mayıs'ta göreve başlamıştım" diyen Davutoğlu, dolayısıyla konuşmasının bir anlamda Türk dış politikasının ve bu bir yıllık süredeki çalışmalarının değerlendirmesi olacağını söyledi.

Küresel düzen arayışı için uzun süreli tarihi değişimine bakıldığında dört farklı aşama olduğunu söyleyen Davutoğlu, şu anda dördüncü aşamada olunduğunu ve düzen anlayışındaki değişimi farketmenin önemli olduğunu ifade etti.

Davutoğlu tarihe bakıldığında önce, geleneksel ve jeopolitik devamlılığı olan bir dünya düzeninin geldiğini, daha sonra sömürgeci düzenin geldiğini, üçüncü aşamanın Soğuk Savaş döneminin jeopolitiği olduğunu ve dördüncü aşama olarak da günümüzde yeni bir dünya düzeninin arayışı içinde olunduğunu kaydetti.

"Günümüzde yeni bir jeopolitik durum mevcut. Coğrafya büyük ölçüde önemini yitirdi, çünkü internet ve teknolojinin sunduğu imkanlar var" diyen Davutoğlu, Soğuk Savaş jeopolitiğinin çökmesinin ardından, bütün yabancılaştırılmış bölgelerin yeniden ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda birbirini etkilemeye başladığı yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Davutoğlu, bu yeni dönemin de "Küresel yönetimin geleceği nasıl olacak" sorusunu ve bunun sadece bazı ülkeler ya da kıtalar için değil tüm insanlık için yeni bir güvenlik ve özgürlük kavramını beraberinde getirdiğini söyledi.

"ONE MİNUTE" DEDİ GüLDüRDü

Konuşmasında Türkiye'nin jeopolitik yerinden ve duruşundan da sözeden Davutoğlu, soğuk savaşın sona ermesinin ardından Türkiye'nin komşularının özellikle kriz dönemlerinde Türkiye'den beklentilerinin olmaya başladığını ifade etti.

Bakan Davutoğlu'nun Türkiye'nin bölgesinde oynadığı rolü anlatırken verdiği bir örnekteki sözü, konferansta gülüşmelere yol açtı.

Davutoğlu, Afganistan'a yaptığı bir ziyarette Kuzey Afganistan'da bir şehrin valisiyle görüştüğünü ve bu görüşmede valinin hastane, cami gibi şehrin ihtiyaçları olduğunu, şehrin valisiymiş gibi kendisinden bunları istediğini söyledi. Davutoğlu, kendisinin de valiye "one minute" (bir dakika) dediğini söyledi, "ancak bunun o bir dakika olmadığını" Davutoğlu'nun gülerek belirtmesi, konferansta kahkahalara neden oldu.

Türkiye'nin bölgesinde krizler olmadan önce önlemler aldığını ve almak istediğini anlatan Davutoğlu, "Savaşları ve gerginlikleri önlemeliyiz" dedi.

Tarihin ve coğrafyanın değiştirilemeyeceğini ancak tarih ve coğrafyanın mevcut uluslararası durum değişirken yeniden yorumlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkileri olması, aynı zamanda da AB ile tam üyelik için entegrasyonunu sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

haberler.com



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,957 µs