En Sıcak Konular

Stres sivilcelere davetiye çıkarıyor

2 Mayıs 2010 14:52 tsi
Uzmanlar, "Neredeyse tüm cilt hastalıkları gerginlik, üzüntülü ve sıkıntılı olaylar sonrasında ortaya çıkmakta veya stresten etkilenmektedir" ikazında bulunuyorlar.

Bursa Ren Tıp Merkezi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Neval Bayazit, özellikle yüzün, sosyal bir ortama girildiğinde ilk dikkat çeken bölge olduğu için yüzde ortaya çıkan en ufak bir sivilce ve lekenin kişiyi rahatsız edebileceğini söyledi. Bayazit, bu sebeple ergenlik sivilcelerinin, özellikle dış görünüşün çok önemli olarak algılandığı ergenlik çağında önemli psikolojik sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Bu sivilcelerin, gençlerin toplumdan uzaklaşmasına, kendilerine olan güvenlerinin azalmasına sebep olabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bayazit, "Ergenlik sivilceleri, derideki yağ bezlerinin kronik, iltihaplı bir hastalığıdır. Genellikle yüzde olmak üzere, göğüs, omuzlar, sırt ve hatta kalçada da ortaya çıkabilen, içi yağla dolu siyah veya beyaz renkte kabarıklıklar, kızarıklıklar, içi iltihap dolu sivilceler veya daha ileri formdaysa deri altında bezelye büyüklüğünde, kırmızı, sert kitleler halinde görülür. Yağ bezlerinin fazla yağ salgılaması ve yağ bezi kanallarının deriye açılan kanallarının tıkanması nedeniyle ortaya çıkar. Burada Propionobacterium acnes isimli bir bakteri de olaya iştirak etmektedir. Bu mikrobun salgıladığı bazı maddeler, iltihap yapıcı hücreleri buraya çekerek ciltte tıkalı olan yağ bezlerinde şişmeye ve iltihaplanmaya yol açmaktadır. Sivilce oluşumuna ayrıca hormonlar da iştirak etmektedir. Yumurtalık, testis, böbreküstü bezleri ve tiroidden salgılanan hormonlar cildin yağ salgısına etki edip, sivilce oluşumu üzerine etki etmektedir." dedi.

Akne vulgarisin (ergenlik sivilcelerinin) ergenlik çağının ilk belirtilerinden olduğunu anlatan uzm. Dr. Naval Bayazit, ergenlik döneminde kabarıklıkların 10 yaşlarında başladığını, hastalığın 16-18 yaşlarında en şiddetli dönemine girdiğini ve 22-25 yaşlarında sonlandığını kaydetti. Yapılan araştırmalarda, gıdalarla herhangi bir ilişkisinin saptanmadığını hatırlatan Uzm. Dr. Neval Bayazit, bazı gıdaların sivilceleri arttırdığı düşünülüyorsa, bu gıdaların tüketilmemesini tavsiye etti.

SİVİLCİLERİ NELER TETİKLİYOR?

Sivilce oluşumlarına, çeşitli etkenlerin sebep olduğunu vurgulayan Dr. Bayazit, şunları söyledi: "Nemlendiriciler, tonikler, kremler, pudralar, fondötenler, güneşten koruyucular, hatta saç kozmetikleri yani jöle, saç spreyi, briyantin gibi maddeler, yağ bezi kanallarını tıkayarak sivilce oluşumuna sebep olabilmektedirler. Bu yüzden yüze uygulanacak bir ürün kullanılacağı zaman ürünün üzerinde non-komedojenik ibaresinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Sık telefon kullananlarda, ellerini sürekli çene bölgesine bastırıp, basınç uygulayanlarda, bu bölgelerde yağ bezi kanalları tahriş olur ve kanalda tıkanmaya yol açarak sivilce oluşumuna sebep olabilir. Yine dar pantolon giyenlerde, uyluklar ve kalçalarda; uzun süre aynı koltukta oturmak zorunda kalanlarda, örneğin sıcak bir havada uzun süre araba kullanmak gibi, durumlarda yine bası gören bölgelerde sivilce oluşumu gözlenebilmektedir.

Ergenlik döneminde hiç sivilcesi olmayan birinde 20- 30 yaşlarında birden bire sivilce çıkmaya başlaması erişkin aknesi olarak adlandırılır. Çenede, yanaklarda, adet öncesi alevlenmeler yapan, ağrılı, kırmızı şişlikler halindedir. Bu kişilerde mutlaka kan hormon, hormon bağlayıcı protein düzeyine bakılmalı ve polikistik over sendromu açısından ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır."

star



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs