En Sıcak Konular

ABD'den Filistin'e 'yerleşim birimi inşaatları dondurulacak' garantisi

2 Mayıs 2010 14:43 tsi
İsrail ve Filistin arasında dolaylı görüşmelere bu hafta başlamayı planlayan Amerikan Yönetimi'nin Filistin'e 'İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarını dondurma süresini uzatacağı' garantisi verdiği öne sürüldü.

Londra'da yayınlanan Dar'ul-Hayat gazetesinin haberine göre Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, İsrailli aşırı sağcıların tepkisinden çekinen ABD Başkanı Barack Obama'nın bu yöndeki sözlerini gayri resmi olarak kendilerine ilettiğini de öne sürdü. 
 
Önceki hafta bölgeye gelen ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a Obama'nın mektubunu iletmişti. Filistin Yönetimi Genel Sekreteri Tayyib Abdurrahim, Obama'nın mektubunda iki devletli çözüm konusundaki kararlılıklarını vurguladığını belirtti. Obama mektubunda Filistin'in bağımsızlığı ve topraklarının devamlılığının garanti edileceğini de söylemişti. Abdurrahim Obama'nın, barış sürecini baltalayacak tarafı sert bir dille uyarma garanti de verdiğinin de altını çizdi.

Mitchell'in bu hafta başında tekrar bölgeye gelerek Ortadoğu dolaylı görüşmelerini resmen başlatması bekleniyor. Ancak dolaylı görüşmelere sert tepki gösteren Hamas, Arap Birliği'nin sürece destek vermesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Hamas'tan yapılan açıklamada sürecin desteklenmesinin statükonun tanınması anlamına geldiği öne sürüldü.

Önceki gün konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, mart ayında aldıkları dolaylı görüşmelere destek sözlerinin arkasında olduklarını tekrarlamıştı. Ancak Filistinli yetkililer, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e tek bir konut yapmalarının bile sürecin öldürülmesi anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

İki yıldan fazla süredir kesik bulunan barış görüşmelerinin yeniden başlamasının İsrail'in çıkarlarına olduğunu söyleyen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, İsrail ve Filistinliler arasındaki taleplerin çok büyük olmadığını da öne sürdü.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen ile görüşmesinde Perez, sürecin tekrar başlamasının umduklarından biraz fazla sürdüğünü, İsrail'in iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti.

Sürecin tekrar başlayacağı yönündeki güçlü sinyallerle birlikte görüşme trafiğinin de hızlanması bekleniyor. Bu hafta başında Mısır'a gidecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelecek.

Aynı şekilde bu ay içinde Filistin Lideri Abbas'ın da ABD Başkanı Obama ile görüşmesi bekleniyor.

cihan



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,136 µs