En Sıcak Konular

Saldıray Paşa kararı kendi verecek

2 Mayıs 2010 14:24 tsi
Salı günü Ergenekon'un Erzincan ayağı olarak nitelendirilen dava Erzurum Adliyesi'nde başlayacak. TSK, bir numaralı sanık 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk'in ifade verip vermeyeceğini kendi insiyatifine bıraktı.

Salı günü Ergenekon'un Erzincan ayağı olarak nitelendirilen dava başlıyor. Davanın bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk'in davaya katılıp katılmayacağı merak ediliyor. Edindiğim bilgilere göre Saldıray Paşa kararı kendi verecek. Ona karargahtan herhangi bir talimat gitmeyecek.

Kritik bir sürecin içinden geçiyoruz. Anayasa çalışmaları sürerken, bir yandan şehit haberlerinin artmaya başladığı günleri yaşıyoruz. Tunceli'den gelen son haberin yüreklerimize bıraktığı Türkiye'nin en önemli sorunun terör olduğunu hepimize hatırlatıyor. Şimdiye kadar askere havale edilen bu meselede ilk kez sivil iradenin merkezinde yer aldığı çözümü tartışıyoruz. Fakat her şehit haberiyle birlikte terörle mücadele yöntemleri de bir şekilde sorgulanıyor. Örneğin Giresun'daki hadise... Star'dan Şamil Tayyar'ın, Bugün'den Adem Yavuz Arslan'ın yazılarının mürekkebi kurumadan şehit haberi geldi. Son gelişmeleri de içine alacak bir şekilde nabız tutmaya, izlenimler edinmeye çalıştım. Edindiğim bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

TALİMAT SÖZ KONUSU DEĞİL

Salı günü Ergenekon'un Erzincan ayağı olarak nitelendirilen dava Erzurum Adliyesi'nde başlayacak. Bir numaralı sanık 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk'in durumu önem kazanıyor. Soruşturma aşamasında savcıların önce tanık, sonra zanlı sıfatıyla görüşmek istedikleri Berk, davaya katılacak mı? Edindiğim bilgiler şu şekilde: Saldıray Paşa kararını kendi verecek. Ona bir talimat söz değil. Gitme denilir ve gitmezse mağdur olabilir, deniliyor. O telafi edilemez. Bu nedenle kararı kendi verecek. Ama hukuki destek verilecek. Çünkü ordu komutanı bir general yargılanıyor.

AİLELER DAVALARDAN ÇOK ETKİLENİYOR

Ergenekon soruşturmalarıyla birlikte değişik rütbelerde subay ve astsubayların tutuklanmasına tanık oluyoruz. Bu karargahta nasıl bir etki yapıyor? Onlar açısından zor ve kabullenilmesi güç bir süreç. Ama hukuka da engel olmuyorlar. İşin insani boyutu da var. tutuklanan TSK mensubunun bir işte çalışan çocuğu ya da yakınına dönük bakışların değiştiğine, işten çıkarılmak istendiğine tanık oluyorlar. Durumdan vazife çıkarma, konjonktüre göre muamele etme dönemi diyebiliriz buna. Biz hissetmiyoruz ama silah arkadaşları derinden yaşıyor. Ciddi bir sorun.

KIŞLADAN ÇIKILMAYACAK MI

Giresun ve Ladik olaylarına ilişkin de ilginç perde arkası bilgilere ulaştım. Ahmet Türk'e yapılan saldırının ardından Ladik'te 2 polisimiz şehit edilmişti. Bu jandarma telsizine takılmış. Jandarma şifreli olarak 'Ladik', 'polis aracı', 'devriye' sözcüklerini yakalamış ve hemen polisi uyarmış. Ama maalesef olay yaşandı.Peki Giresun olayı göz göre göre mi geldi? İki gazeteci önceden uyardığı halde niye tedbir alınmadı? Gazetecilerin haberi oluyor da, TSK'nın olmuyor mu? Bu doğru değil. Terör örgütü 1 yıldır Karadeniz'e yerleşmeye çalışıyor. TİKKO ile anlaşmışlar. Bu yıl ilk kez kışı orada geçirdiler. O nedenle de Giresun'da mayınlı eylemle karşılaştık. Örgütün bir stratejisi var. Irak sınırında operasyon yapılacağını biliyorlar. Kuvvetlerin bir kısmı oraya kaydırılsın diye Giresun'da eylem yaptılar. Giresun'da eylem yapılacağı bilinse de yapılabilecekler belli. Asker kışlaya mı hapsedilecek. Doğal olarak keşif, arama ve tarama faaliyetleri sürdürülüyor.

TSK'nın Anayasada istediği oldu

Anayasa değişikliği bir referanduma gidecek mi, değişiklik sırasında TSK'nın görüşü alındı mı? Bu sorulara aldığım cevapların önümüzdeki sürece ışık tutacağını sanıyorum. Anayasa değişikliği taslak halindeyken hükümet tarafından resmi bir yazı ile Genelkurmay'a iletildi. Genelkurmay da taslağı inceledi ve önerilerini resmi yazı ile bildirdi. Bir kısmının dikkate alındığı görülüyor. Bunun ötesinde Genelkurmay da gelişmeleri izliyor. Referandum için sandığa gidilecek ve bu yaz sıcak geçecek herhalde.

YAZICIOĞLU KAZASI CERİDEDE

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünden sonra ortaya çıkan soru işaretlerine şimdiye kadar tatmin edici bir cevap alınamadı. Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren GSM Şirketi Temsilcisi, kendilerinin koordinatları bildirdiğini ancak bu koordinatların arama yapan jandarmaya intikal ettirilmediğini söylemişti. Bu iddia üzerine Genelkurmay'daki kayıtlar incelenmiş. Aldığım bilgiler şunlar: GSM şirketi tarafından kameraman İsmail Güneş'in telefon sinyali 3 ayrı zamanda 3 ayrı koordinatla bildirilmiş. Bunlar TSK'da cerideye işlenmiş. Hangi tarihte, saat kaçta aranmış, bilgiyi kim almış, bilgi neymiş ve saat kaçta kime bildirilmiş türü bilgiler... İddialardan sonra yapılan Genelkurmay yaptığı kontrolde bünyesinde bir aksama olmadığını tespit etmiş. Söz konusu bilgiler arama kurtarma faaliyetindeki görevli birliklere iletilmiş. Komisyon isterse, cerideleri verecekler.

Yeni Şafak

 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,390 µs