En Sıcak Konular

Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek

2 Mayıs 2010 12:48 tsi
Arap Birliği, tıkanan Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması için ABD öncülüğünde başlaması planlanan Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek verdiğini açıkladı.

Arap Birliği dolaylı görüşmelerle ilgili olarak da mart ayında bir karar almış, ancak İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşa edeceğini açıklamasıyla bu desteği rafa kaldırmıştı. Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail'in Batı Şeria'da herhangi bir konut inşa etmesi durumunda Arap Birliği'nin desteğinin de ortadan kalkacağını belirtti. Erekat görüşmelerin 4 ay sürmesi konusunda Arap Birliği'nin bir tarih ortaya koyduğunu da vurguladı.

İsrail geçtiğimiz yılsonunda aldığı bir kararla Batı Şeria'da yeni konut inşaatlarını 6 ay süreyle durdurmuştu. Ancak buna Doğu Kudüs'ü dahil etmeyen İsrail, ardı ardına yeni inşaat projeleri ortaya atmıştı. Ancak ABD'nin baskıları sonucu bu inşaat projeleri de geçici olarak gündemden kaldırılmıştı.

Arap Birliği'nin desteğinden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu'nun önümüzdeki hafta toplanarak konuyu karara bağlaması bekleniyor.

Suriye ve Lübnan, İsrail'le daha sert şartlarla masaya oturulması gerektiğini belirterek Arap Birliği kararına karşı çıktı.

Geçtiğimiz hafta bölgeye gelen ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, dolaylı görüşmelerin başlaması konusunda Filistin Lideri Mahmut Abbas'ı ikna etmişti. Mitchell'in bu hafta yeniden bölgeye gelmesi ve dolaylı görüşmelerin detayları üzerinde taraflarla görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, görüşmelerin bu hafta başlamasını umduğunu belirtmişti.

Abbas daha önce yaptığı açıklamada, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te tüm yerleşim birimi inşaatlarının durdurulması şartıyla masaya oturabileceğini ifade etmişti. Ancak Filistin kaynakları, Abbas'ın bu şartını yumuşattığını, bazı inşaatların geciktirilmesi şartıyla masaya oturabileceğini söylediğini belirtiyor.

Ancak uzmanlar Abbas'ın masaya oturmasının barış sürecini kurtarmasının çok zor olduğunu ifade ediyor. Buna gerekçe olarak da İsrail'in yeni yerleşim birimi inşaatlarından vazgeçmesinin çok zor olması ve Hamas'ın görüşme şartlarına karşı çıkması gösteriliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hafta içinde Mısır'a gelerek son gelişmeleri Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile masaya yatırması bekleniyor.

cihan



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs