En Sıcak Konular

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

2 Mayıs 2010 11:27 tsi
Meclis, ''Anayasa'' mesaisi nedeniyle yoğun bir haftaya giriyor.

Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik içeren teklifin önce Anayasa Komisyonunda, ardından Genel Kurulda süren görüşmelerinde 2. tur oylamayla sona erecek.

TBMM Genel Kurulu, bugün başlayacağı Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamalarını bu hafta tamamlayacak. Genel Kurul, teklif için hafta boyunca çalışacak. Görüşmelerin Perşembe günü tamamlanması planlanıyor, ancak tamamlanmaması halinde Genel Kurul cuma, cumartesi ve pazar günü de çalışacak.

Genel Kurulda, 2. turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. İkinci turda, maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 31 gizli oylama yapılacak.

Muhalefetin vereceği grup önerileri, teklif üzerindeki değişiklik önergeleri üzerinde yapılacak konuşmalar ve oylamalarla birlikte Meclisi 2. turda da yoğun bir çalışma programı bekliyor.

Kabul edilen çalışma programına göre; Genel Kurul yarın, 5 Mayıs Çarşamba, 6 Mayıs Perşembe, 7 Mayıs Cuma, 8 Mayıs Cumartesi ve 9 Mayıs Pazar günleri 12.00-24.00, 4 Mayıs Salı günü ise 15.00-24.00 saatleri arasında çalışacak. 4 Mayıs Salı günü sözlü sorular ve diğer denetim konuları ele alınmayacak.

Teklifin kabulü, bu turda yapılacak oylamalarda, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu (330) ile mümkün olacak.

Genel Kurulun yoğun programı nedeniyle ihtisas ve araştırma komisyonlarının herhangi bir çalışma programı bulunmuyor.

-TEKLİF NE İÇERİYOR?

Anayasa değişikliği teklifi biri geçici 3 maddeyi içeren 27 maddeden oluşuyor. Teklifle, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılıyor. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanınıyor. Parti kapatma durumunda milletvekilliği düşmeyecek. Siyasi partiler ile ilgili kapatma davası açılması TBMM'de kurulacak komisyonun iznine bağlı olacak.

Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanacak. Askeri mahkemelerin görev alanı yeniden düzenleniyor.

Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılıyor. Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamayacak.

Memurlara toplu sözleşme hakkı veriliyor. Toplu sözleşme hükümleri emeklilere yansıtılacak. Genel grev yasağı kaldırılıyor.

Teklifle, Kamu denetçiliği kurumu (Ombudsman) oluşturuluyor. Ayrıca, Anayasanın Geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor. Teklif, halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacak.
 
aa



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs