'one minute' dedi, ancak... | " /> 'one minute' dedi, ancak... | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu da 'one minute' dedi, ancak...

2 Mayıs 2010 09:51 tsi
Davutoğlu da 'one minute' dedi, ancak...

Oxford Üniversitesi'nce düzenlenen bir konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan'a gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında bir şehrin valisi ile yaptığı konuşma dinleyicileri kahkaya boğdu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin tabii ki Ermenistan'la sınırını açmak istediğini, çünkü komşularıyla tam entegrasyon istediğini" söyleyerek, "Ama Türkiye-Ermenistan sınırını açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Oxford Üniversitesi St. Antony's Kolejinde düzenlenen "Değişen Dünyada Türk Dış Politikası" konulu uluslararası konferansta konuştu.

Oxford Üniversitesi, üniversite bünyesinde bulunan Güney Doğu Avrupa Çalışmaları Enstitüsü (SEESOX) ile Sabancı Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği konferansa, çok sayıda akademisyen, basın mensubu ve yetkili katıldı.

Bakan Davutoğlu, bir buçuk saat süren konferanstaki konuşmasında, dünya düzeninin tarihi gelişimi, bölgesel ile küresel düzen arasındaki ilişki ve Türkiye'nin bu çerçevedeki yerinden bahsetti.

"Bugün Dışişleri Bakanlığı görevimde birinci yılımı doldurdum. Geçen yıl 1 Mayıs'ta göreve başlamıştım" diyen Davutoğlu, dolayısıyla konuşmasının bir anlamda Türk dış politikasının ve bu bir yıllık süredeki çalışmalarının değerlendirmesi olacağını kaydetti.

Küresel düzen arayışı için uzun süreli tarihi değişimine bakıldığında dört farklı aşama olduğunu söyleyen Davutoğlu, şu anda dördüncü aşamada olunduğunu ve düzen anlayışındaki değişimi farketmenin önemli olduğunu ifade etti.

Davutoğlu tarihe bakıldığında önce, geleneksel ve jeopolitik devamlılığı olan bir dünya düzeninin geldiğini, daha sonra sömürgeci düzenin geldiğini, üçüncü aşamanın Soğuk Savaş döneminin jeopolitiği olduğunu ve dördüncü aşama olarak da günümüzde yeni bir dünya düzeninin arayışı içinde olunduğunu kaydetti.

"Günümüzde yeni bir jeopolitik durum mevcut. Coğrafya büyük ölçüde önemini yitirdi, çünkü internet ve teknolojinin sunduğu imkanlar var" diyen Davutoğlu, Soğuk Savaş jeopolitiğinin çökmesinin ardından, bütün yabancılaştırılmış bölgelerin yeniden ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda birbirini etkilemeye başladığı yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Davutoğlu, bu yeni dönemin de "Küresel yönetimin geleceği nasıl olacak" sorusunu ve bunun sadece bazı ülkeler ya da kıtalar için değil tüm insanlık için yeni bir güvenlik ve özgürlük kavramını beraberinde getirdiğini söyledi.

-DAVUTOĞLU'NUN "ONE MINUTE" SÖZÜ GÜLDÜRDÜ-

Türkiye'nin jeopolitik yerinden ve duruşundan da bahseden Davutoğlu, Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından Türkiye'nin komşularının özellikle kriz dönemlerinde Türkiye'den beklentilerinin olmaya başladığını kaydetti.

Bu arada Davutoğlu'nun Türkiye'nin bölgesinde oynadığı rolü anlatırken verdiği bir örnekteki sözü, konferansta gülüşmelere yol açtı. Davutoğlu, Afganistan'a yaptığı bir ziyarette Kuzey Afganistan'da bir şehrin valisiyle görüştüğünü ve bu görüşmede valinin hastane, cami gibi şehrin ihtiyaçları olduğunu, şehrin valisiymiş gibi kendisinden bunları istediğini söyledi. Davutoğlu, kendisinin de valiye "one minute" (bir dakika) dediğini söyledi, "ancak bunun o bir dakika olmadığını" Davutoğlu'nun gülerek belirtmesi, konferansta gülüşmelere neden oldu.

Türkiye'nin bölgesinde krizler olmadan önce önlemler aldığını ve almak istediğini anlatan Davutoğlu, "Savaşları ve gerginlikleri önlemeliyiz" dedi.

Tarihin ve coğrafyanın değiştirilemeyeceğini ancak tarih ve coğrafyanın mevcut uluslararası durum değişirken yeniden yorumlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkileri olması, aynı zamanda da AB ile tam üyelik için entegrasyonunu sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi ve G20 üyesi olduğunu, ayrıca Medeniyetler İttifakı insiyatifini başlattığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu üç oluşumda da Türkiye'nin küresel düzene katkı sağlamaya çalıştığını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kafkaslarda, Balkanlarda, Körfezde güvenli bir bölge ve komşular istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden İran'ın nükleer programı konusunda çok aktifiz? Bu İran'ı savunduğumuzdan dolayı değil, çünkü güvenli bir bölge istiyoruz, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz ama aynı zamanda bölgemizde herhangi bir askeri gerginlik de istemiyoruz."

-"YUNANİSTAN'A BAŞBAKAN'LA BERABER 10 BAKAN GİDECEK"-

Yüksek düzeyli siyasi diyaloğun önemine de dikkati çeken Davutoğlu, sorunların çözümünde siyasi diyaloğun ve diplomasinin gerekliliğini vurguladı.

14 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yapacağı ziyarete 10 bakanın eşlik edeceğini ifade eden Davutoğlu, Yunanlı muhataplarla ortak kabine toplantısının yapılacağını kaydetti.

Ülkelerin birbirine karşılıklı olarak ekonomik bağımlılığının önemine de konuşmasında işaret eden Davutoğlu, "ekonomik olarak karşılıklı bağımlılığın barış için en iyi araç olduğunu" söyledi. Davutoğlu, bu çerçevede komşularla serbest vize rejimi başlattıklarını kaydetti.

Konuşmasında Ermenistan konusuna da değinen Davutoğlu, "Tabiki sınırımızı açmak istiyoruz çünkü komşularımızla tam entegrasyon istiyoruz. Ama Türkiye-Ermenistan sınırı açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz, ki böylece bölgesel istikrar sağlanabilsin" diye konuştu.

Birçok kültürün bir arada ve uyum içinde yaşamasının önemini de vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özellikle çok kültürlü, çok mezhepli şehirlerin yapılarının korunması gerektiğini ifade etti.

-"POTANSİYEL ASKERİ GERGİNLİKLER OLURSA TATBİKATLARI YAPMAYACAĞIZ"-

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, İsrail'le ilişkiler ve geçen yıl İsrail'in de katılması planlanan "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünün iptal edilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile İsrail arasında tarihi ilişkiler olduğunu ve Osmanlı döneminde Türk topraklarının Yahudiler için "güvenli bölge" olduğunu hatırlattı.

"Tarihimizde Yahudi karşıtı bir geleneğimiz olmamıştır" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde güven ortamına zarar verecek, barış karşıtı politikalar istemediğini söyledi. "Şu anda Gazze'de olanlara müsamaha gösteremeyiz. Evet, geçen yılki askeri tatbikatı iptal ettik ve eğer bölgemizde potansiyel askeri gerginlik olursa bu tip tatbikatları yapmayacağız. Askeri tatbikatlar hazırlıklar için gerekli olabilir ama sadece barışçıl diplomasiyi teşvik edeceğiz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bugün Oxford Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezini ziyaret etmesi ve ardından İngiltere'den ayrılması bekleniyor.

aa



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs