En Sıcak Konular

İstihbarat var, önlem yok!

2 Mayıs 2010 09:34 tsi
İstihbarat var, önlem yok! 4 askerin şehit olduğu 7 askerin de yaralandığı saldırıda, tıpkı Dağlıca'daki gibi istihbarat zafiyeti, karakolun yeri, saldırının zamanlaması ve yardımın geç gitmesi tartışmalara neden oldu.

Tunceli'deki Sarıyayla Karakolumuza saldıran teröristler, 4 askerimizi şehit etti. 7 askerimizi de yaraladı. Terörist saldırıya uğraması muhtemel karakolların isimlerini yayınlamamızın üzerinden bir hafta geçmeden 100 kişilik terörist grup, Tunceli'deki Sarıyayla Jandarma Karakolu'na saldırdı. 4 Mehmetçik şehit düştü. Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na yaklaşık 100 kişilik PKK'lı grup saldırı düzenledi. Saatlerce süren çatışma sonunda 4 askerimiz şehit oldu, 2'si ağır 7 askerimiz de yaralandı.

Ambulansın ulaştığı karakola takviye birlikler neden gecikti?

Sarıyayla Jandarma Karako-lu'na terörist saldırıyla ilgili ortaya çıkan ayrıntılar, soru işaretleri oluşturuyor. Yaklaşık 40 askerin bulunduğu karakola gece 22.45 sularında baskın yapıldı. Saldırıyı, çoğunluğunu kadın teröristlerin oluşturduğu 50-60 kişilik PKK'lı grup gerçekleştirdi. Karakolda görevli askerler, baskına yaklaşık 45 dakika karşılık verdi. Alınan bilgilere göre, teröristlerin uzun namlulu silahlarla ve roketatarlarla saldırdığı karakola yaklaşık 6 saat boyunca takviye kuvvet gelmedi. Gerekçe olarak da elverişsiz hava şartları gösteriliyor. Havanın yağışlı ve sisli olması sebebiyle askerî birliklerin müdahalede geciktiği bilgisi, gerçekleri yansıtmıyor. Zira Tunceli'den yola çıkan acil yardım ekibi karakola rahatlıkla ulaşabiliyor. Tunceli Devlet Hastanesi'nin acil servisine karakola saldırı haberi 2 saat 30 dakika sonra yani 01.15 sularında veriliyor. Hastaneden 3 ambulans ve 10 personelle çıkan ekip, Tunceli'den karakola 03.00 civarında ulaşıyor. Baskın yiyen askerler, karşılarında ilk olarak ambulansları görünce şaşırıyor. Bazı askerler, ambulansın geldiğini, takviye birliklerin gecikmesine anlam veremediklerini söylüyor. Bir başka soru işareti, yolun güvenliği ile ilgili. Hastaneden yola çıkmadan yolun güvenliği soruluyor. İlgili yerler, hastane personeline yolun güvenli olduğunu, bir problem olmadığı bilgisini veriyor. Fakat 3 ambulans, karakola ulaşıncaya kadar yolda hiçbir güvenlik önlemine rastlamıyor. Karakola gidinceye kadar yol boyunca hiçbir askerî birlik görmüyorlar. İlk müdahaleyi karakolda yapan hastane personeli, saat 04.00 sularında yaralıları hastaneye götürmek üzere dönerken ancak iki askerî aracın karakola gittiğini görüyor.

KÖYE SIZDILAR

Yaklaşık 100 kişilik terörist grup önceki gece Nazimiye İlçesi'ne yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta ve Bingöl'ün Kiğı ve Yayladere ilçeleri sınırında bulunan Sarıyayla Köyü Jandarma Karakolu'na saldırdı. Saldırı öncesi Nazımiye'nin Kızılmescit Mevkii, Bizik Ormanları ve Kiğı'nın kırsal kesiminde gizlenen teröristlerden bir grup, gece havanın yoğun sisli ve yağışlı olmasını da fırsat bilerek Sarıyayla Köyü'ne sızdı. Diğer teröristler de köyün 1300 rakımlı tepesinin eteğinde çıplak alana kurulu karakola hakim tepelere ağır makineli tüfekleri ve roketatarı yerleştirdi. Gece saat 23.00 sıralarında karakola hakim tepelerden önce Bixi ve ağır makineli tüfeklerle, karakolun mevzilerini hedef alan teröristler, ardından roketatarlarla saldırdı. Teröristlerin saldırısına 40 askerin görev yaptığı karakoldan anında karşılık verildi. Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Hasan Özüberk (40) ile yardımcıları karakol binasından çıkarak teröristlerin sızmaya çalıştığı mevzide çatışan askerlerinin yanına koşarak teröristlere karşılık verdi.

SAATLERCE ÇATIŞTILAR

Saatler süren çatışmada Karakol Komutanı Astsubay Özüberk, Uzman Çavuş Kemal Koçyiğit (28) ile erler Adem Şimşek (21) ve Ahmet Eyce (21) şehit düştü. 2'si ağır 7 askerimizin yaralandığı hain saldırıda çok sayıda terörist de öldürüldü.

Takviye ekip gün ağardıktan sonra bölgeye ulaşabildi

Sarıyayla Jandarma Karakolu'na sevk edilmek istenen askeri birlikler, havanın sisli olması nedeniyle helikopterlerle intikal edemeyince 35 kilometrelik yolu koşar adım yürümek durumunda kaldı. Yaklaşık 100 kişilik jandarma özel harekat ekibi, Sarıyayla köyüne, stabilize olan yola patlayıcı madde döşenmiş olma ihtimaline karşın Nazimiye ilçesinden olay yerine kadar yürüdü. Sağanak yağış altında 35 kilometre yolu yürüyerek Sarıyayla köyüne ulaşan özel harekat ekibi, diğer takviye birliklerle kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için geniş çaplı operasyon başlattı.

Terhisine 18 gün vardı

Tunceli'deki hain saldırıda şehit düşen Adem Şimşek'in (21) Muğla'nın Fethiye İlçesi Alaçat köyünde yaşayan ailesine acı haberi, Fethiye Jandarma Komutanı Binbaşı Halil Özçelik verdi.

EVİN TEK OĞLUYDU

Sağlık ekipleriyle köye gelen Özçelik'ten terhisine 18 gün kalan oğullarının şehit olduğu haberini alan baba Ramazan, 12 yaşındaki kız kardeşi Havva ve anne Müzeyyen Şimşek, gözyaşlarına hakim olamadı. Haberi aldıktan sonra fenalaşan anne Müzeyyen Şimşek'e sağlık ekipleri müdahale etti. Şehidin annesi Müzeyyen Şimşek, evin tek erkek çocuğunun şehit olduğunu belirterek, "Türkiye'yi vatan evlatlarını şehit ederek bölemezler. O benim tek oğlumdu, Kuzumu vatana şehit verdim. En son Kurban Bayramı'nda izne geldiğinde bol bol sarılıp öptüm. Tek oğlumu vatana şehit verdim, bir oğlum daha olsa onu da vatan için feda ederdim. Bir tek kızım var, çok ihtiyaç olursa bu vatan hainlerinin üzerine kızım da gitsin" dedi.

Kahraman komutan mevzide şehit düştü

Askerleriyle omuz omuza girdiği çatışmada mevzide şehit düşen Karakol Komutanı Astsubay Hasan Özüberk'in Kilis'teki baba evinde büyük üzüntü yaşanıyor. Çatışma sırasında askerlerine “Köylülere zarar gelmesin” emri veren Özüberk'in 18 yıllık asker olduğu, eşi Çiçek, oğlu Metehan (16) ve kızı Nehir'in (6) İzmit'te yaşadığı öğrenildi. Özüberk, İzmit'te görevliyken 1 yıllık görev için Sarıyayla Jandarma Karakolu'na atandığı bildirildi.

‘Kara gözlüme nasıl kıydılar'

Tezkeresine 4 ay kalan Jandarma komando er Ahmet Eyce'nin (21) şehit düştüğü haberi, Sivas'taki ailesini ve yakınlarını yasa boğdu. Şehidin babası Bekir ve annesi Nebahat Eyce, çocuklarının şehit olduğunu öğrenince gözyaşlarını tutamadı. Sağlık ekiplerince sakinleştirici iğne yapılan anne Nebahat Eyce, "Elimizden gelen bir şey yok. Allah oğlumu Peygamber Efendimiz'e komşu etsin. Ben burada oğluma, kara gözlüme bakmaya kıyamıyordum, hain eller kırılsın. Benim içim yanıyor, başkalarının içi yanmasın, canı acımasın" dedi. Şehidin kardeşleri Onur (11) ve Orhan Eyce (16) de olayın üzüntüsünü yaşadı. İlköğretim öğrencisi Onur, ağabeyinin askerde çekilmiş fotoğrafına sarılarak ağladı.

DAĞLICA'DAN DERS ÇIKARAMADIK

4 askerin şehit olduğu 7 askerin de yaralandığı saldırıda, tıpkı Dağlıca'daki gibi istihbarat zafiyeti, karakolun yeri, saldırının zamanlaması ve yardımın geç gitmesi tartışmalara neden oldu.

Tunceli'nin Nazımiye İlçesi Sarıyayla Karakolu'na terör örgütünce düzenlenen hain saldırı akıllara 21 Ekim 2007'deki Hakkari Yüksekova'daki Dağlıca Taburu'na yapılan saldırıyı getirdi. Sarıyayla baskını Dağlıca saldırısından ders alınmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. 13 askerin şehit düştüğü Dağlıca saldırısı 9 gün önceden Jandarma istihbarat tarafından ilgili birimlere iletilmişti. Yardımın geleceği köprüyü havaya uçurma planını bile yapan yüzlerce terörist Dağlıca'ya saldırmıştı.

Gazeteciler Adem Yavuz Arslan ve Şamil Tayyar geçen hafta köşelerinde Tunceli'de saldırıya uğrayacak karakolların adlarını duyurmuşken 50 ila 100 arasında teröristin bölgede nasıl toplanabildiği anlaşılamadı. Sarıyayla Karakolu'nun mevkii de tıpkı Dağlıca'da olduğu gibi karakolu teröristlerin açık hedef halinde getirdi. Dağlıca'da taburun dağların ortasında hedefe açık halde konuşlanmış olması büyük eleştiriye neden olmuşken aynı olumsuzluğun Sarıyayla Karakolu için de geçerli olduğu bölgeden gelen fotoğraflarda net bir şekilde görülüyor. Her iki karakol dağlardan açılan ağır makineli tüfeklerin ateşi altında kaldı.

Akşam saat 23.00'te saldırıya uğrayan Sarıyayla Karakolu'na helikopter yardımı sis gerekçesiyle ancak ertesi gün 14.30'da gönderilebildi. Karadan yardım da ancak saatler sonra yapılabildi. Dağlıca saldırısında da 12.30'da başlayan saldırıya ancak 4 saat sonra helikopterli destek sağlanabilmişti. Dağlıca saldırısının gerçekleştiği gecenin ertesinde cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören referandum yapılacaktı. Sarıyayla saldırısı ise 32 yıl sonra ilk kez 1 Mayıs kutlamaları için işçilere açılan Taksim sevincine gölge düşürdü.

bugün - zaman



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs