En Sıcak Konular

Putin'in teklifi Ukrayna'yı karıştırdı

1 Mayıs 2010 16:48 tsi
Putin'in teklifi Ukrayna'yı karıştırdı Putin Kiev'e enerji ortaklığı teklif etti, Ukrayna muhalefeti ayağa kalktı

Karadeniz'de stratejik askeri varlığı Sivastopol deniz üssünü 1942 yılına kadar garantileyen ve Kiev'in doğalgaz alımlarında yüzde 30 indirim sağlayan Moskova, Ukrayna ile ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov başkanlığındaki heyeti Rusya'nın tatil beldesi Soçi'de ağırlayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ilginç bir teklifte bulundu. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna'nın enerji şirketi Naftogaz'la Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'un birleştirilmesini öneren Putin, Ukraynalı heyet dahil herkesin şok yaşamasına neden oldu.

Azarov da yaptığı açıklamada Ukrayna'nın önemli bir transit ülke olduğunu, orta ve uzun vadede güvenli bir ulaşım sağlayabilmek için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Rusya ile birlikte doğalgaz ulaşım hatlarının modernizasyonu için çalıştıklarına dikkat çeken Azarov, Avrupalı ortaklarından da bu konuda destek beklediklerine dikkat çekti. Putin'in teklifinin kendisi için de sürpriz olduğuna değinen Azarov, konuyu değerlendireceklerini ifade etti.

Putin'in girişimi, Avrupa doğalgaz sevkıyatının yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden gerçekleştiren Moskova'nın Ukrayna doğalgaz ulaşım hatlarında etkin olma çabası olarak yorumlanıyor. Herhangi bir birleşmede Gazprom'un etkin olacağına dikkat çeken uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna doğalgaz ulaşım hatlarında tam bir kontrol kazanacağını kaydediyor. Ortaklık olması durumunda 10 milyar dolar değer biçilen Naftogaz, yüzde 7'lik bir paya sahip olabilecek.

Eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko Rusya'nın egemenliklerini ele geçirmeyi planladığını, sadece ulusal bir direniş gösterilmesi durumunda bunun önüne geçilebileceğini söyledi. İnternet sayfasından açıklamada bulunan Timoşenko, "Ukrayna'nın korunmasını sağlayacak bir komite kurmalıyız. Parlamentonun önünde geniş katılımlı bir gösteri düzenlemeliyiz." önerisinde bulundu. Timoşenko grubu askeri üs anlaşmasının parlamentoda onaylanması sürecinde de, meclis başkanını yumurta yağmuruna tutmuş ve parlamentoda vekiller birbirine girmişti. 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 9 Mayıs Zafer Bayramı tatiline giren ülkede, 11 Mayıs'ta büyük gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.

Gazprom CEO'su Aleksey Miller ise şirketlerin birleştirilmesi fikrine olumlu karşılık verdi. Miller, Ukrayna'nın Rusya'nın doğalgazına ve enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğu gibi, kendilerinin de Ukrayna'nın ulaşım yollarına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Rusya'nın 21. yüzyılda herkese yetecek dev doğalgaz kaynakları olduğunu hatırlatan Miller, önerinin en kısa sürede masaya yatırılacağını ifade etti. Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Kiev'den acil bir cevap beklemediklerini, çalışmaların yapılmasının ardından konunun ele alınabileceğini belirtti.

Azarov'un Moskova temaslarında nükleer enerji, petrol, doğalgaz, savunma ve bankacılık sektörlerini kapsayan ondan fazla anlaşma imzalandı. Ukrayna ekonomisinin krizden çıkması için Putin, Kiev'e 500 milyon dolarlık kredi önerdi. Rusya Başbakanı Putin, Ukrayna'nın siyasi istikrara kavuştuğunu, ardından ekonomik istikrarın da geleceğini söyledi.



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs