En Sıcak Konular

Jandarma Özel Harekat ekipleri yağmur altında 35 km yürüdü

1 Mayıs 2010 14:19 tsi
Tunceli'nin Nazimiye ilçesi Sarıyayla Jandarma Karakolu'na 50 kişilik PKK'lı grubu saldırı düzenledi. Sisli hava nedeniyle kobra tipi helikopterler havalanamadı. Askeri birliklerin sevki için sabah saatleri beklendi. Sis dağılmadı, helikopterler sabah

Teröristlerin uzun namlulu silahlarla saldırdığı Sarıyayla Jandarma Karakolu'na sevk edilmek istenen askeri birlikler, havanın sisli olması nedeniyle helikopterlerle intikal edemeyince 35 kilometrelik yolu koşar adım yürümek durumunda kaldı.

Yaklaşık 100 kişilik jandarma özel harekat ekibi, karakolun bulunduğu Sarıyayla köyüne, stabilize olan yola patlayıcı madde döşenmiş olma ihtimaline karşın Nazimiye ilçesinden olay yerine kadar yürüdü. Sağanak yağış altında 35 kilometre yolu yürüyerek Sarıyayla köyüne ulaşan özel harekat ekibinin, köydeki karakolun güvenliğini sağlayacağı ve olay yerinde arazi tarama faaliyeti yürüteceği öğrenildi.

SALDIRININ AYRINTILARI DA NETLEŞİYOR

Terör örgütü PKK’nın Kandil Dağı’ndaki elebaşlarının verdiği eylem talimatı üzerine 50 kişilik terörist grubu dün gece Nazimiye İlçesi’ne yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta ve Bingöl'ün Kiğı ve Yayladere ilçeleri sınırında bulunan Sarıyayla Köyü Jandarma Karakolu’na saldırdı. Saldırı öncesi Nazımiye’nin Kızılmescit Mevkii, Bizik Ormanları ve Kiğı’nın kırsal kesiminde gizlenen teröristlerden bir grup, gece havanın yoğun sisli ve yağışlı olmasını da fırsat bilerek yazın nüfusu fazla olan ancak kışın 7- 8 hanenin oturduğu Sarıyayla Köyü'ne sızdı. Diğer teröristler de Sarıyayla Köyü’nün 1300 rakımlı tepesi eteğinde çıplak alana kurulu karakola hakim tepelere ağır makinalı tüfekleri ve roketatarı yerleştirdi.

YOĞUN SİSTE SALDIRDILAR

Teröristler yoğun sis ve yağmurlu havada, saat 22.45'te saldırıya geçti. Hakim tepelerden önce Bixi ve ağır makinalı tüfeklerle, karakolun güvenliğini sağlayan mevzileri hedef alan teröristler, ardından karakola roketatarlarla saldırdı.

PKK'lı teröristlerin saldırısına 40 askerin görev yaptığı karakoldan anında karşılık verildi. Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Hasan Özüberk ile yardımcıları kurşunlar arasında karakol binasından çıkarak teröristlerin sızmaya çalıştığı mevzide çatışan askerlerinin yanına koştu. Askerleriyle omuz omuza çatışmaya katılan Astsubay Özüberk, köy içine önceden sızan ve oradan mevzilere ateş yağdıran teröristlere karşılık verilirken köylülerin zarar görmemesi için özen gösterilmesini de istedi.

Karakola hakim tepelerden ateş yağdıran teröristlerin yanı sıra köy içine sızan teröristler de mevzilerin yakınına kadar gelip askerlerin üzerine el bombaları attı. Ancak kahraman komutan Astsubay Kıdemli Başçavuş Özüberk ve silah arkadaşları şehit olma pahasına teröristlerin mevzileri ele geçirmesine fırsat vermedi.

ÇATIŞMA SAATLERCE SÜRDÜ

Sarıyayla Jandarma Karakolu'na saldıran teröristlerle askerler arasındaki çatışma saatlerce sürdü.

Çatışmada Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Başçavuş 40 yaşındaki Hasan Özüberk, Jandarma Uzman Çavuş 28 yaşındaki Kemal Koçyiğit, Jandarma Er 21 yaşındaki Adem Şimşek, Jandarma Er 21 yaşındaki Ahmet Eyce şehit düştü. Karakol Komutan Yardımcısı Astsubay ile 1 uzman çavuş ve 5 er de yaralandı.

Çatışmanın sürdüğü sırada yoğun sis ve yağış nedeniyle Kobra tipi helikopterler bölgeye gidip müdahalede bulunamadı. Gece yarısı Nazımiye’den bölgeye yola mayınlı tuzak kurulma ihtimaline karşı frekans karıştırıcı Jammer’li araçlar eşliğinde zırhlı araçlar ve askerler sevk edildi. Saldırıyı gerçekleştiren teröristler, gece karanlığı, yağış ve yoğun sisten faydalanarak ormanlık alanlara kaçıp izlerini kaybettirmeye çalıştı. Çatışma bölgesinde 1 kadın teröristin cesedi bulunurken, askeri yetkililer çatışmada ölen terörist sayısının daha fazla olduğunu ve kesin sayısının alan taramasından sonra belli olacağını kaydetti.

ÖZEL BİRLİKLER OPERASYON YAPIYOR

Bölgede sevk edilen takviye birliklerle kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte bölgeye ulaştırılan özel eğitimli ve tamamı rütbelilerden oluşturulan birlikler teröristlerin peşine düştü. Kışın yağan karın henüz tamamen erimediği ormanlık bölgede operasyonlar, yoğun sis nedeniyle helikopterler uzun süre kalkamadı. Saat 14.30'dan itibaren havanın açmasıyla birlikte Kobra helikopterler karadan yürütülen operasyona hava desteği sağlamaya başladı.

Hürriyet



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,362 µs