En Sıcak Konular

Danıştay saldırısında yeni skandal

1 Mayıs 2010 13:50 tsi
Danıştay saldırısında yeni skandal Polis kamera kayıtlarını istememiş

Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’nin kurşunlanarak öldürüldüğü son yılların en önemli suikastına ilişkin soruşturmada, kamera kayıtlarının 8 gün sonra bile güvenlik şirketinden istenmediği ortaya çıktı.

Ergenekon davasında, Danıştay saldırınsından önce güvenlik kameraları görüntülerinin silindiğine ilişkin TÜBİTAK’ın sürpriz raporundan sonra yeni bilgiler ortaya çıktı. Arızalı diye söktüğü harddisklerden görüntüleri sildiği iddia edilen OYAK Güvenlik’in, saldırıdan sadece 6 gün önce harddiskleri yenilediği anlaşıldı. 16 Mayıs 2006’Da bu harddisk’i de söküp götüren firma önce görüntülerin kurtarılamadığını, saldırıdan 8 gün sonra ise üretici firmadan görüntüleri kurtarmak için uzman çağrıldığını bildirdiği ortaya çıktı. OYAK’ın yazısı, savcılık ve polisin, saldırının üzerinden 8 gün geçmesine rağmen harddiske el koymadığını açığa çıkarttı. İşte belgeler ışığında gün gün Danıştay’daki kamera skandalı:

3 Mayıs 2006

İLK ARIZA: Harddisk arızalandı. 5 Mayıs’ta OYAK Güvenlik’ten eleman geldi. Servis formunda şu bilgiler yer aldı: “Harddisk’teki arıza reset’lenerek normal hale getirildi. Değişmesi gerekiyor. Malzemelerin temininden sonra tamir için servise alınacak.”

8 Mayıs 2006

24 SAAT İÇİNDE ARIZA GİDERİLSİN: Danıştay’dan firmaya gönderilen yazıda, cihazın 8 Mayıs’ta tekrar arızalandığı ve 24 saat içinde onarılması istendi. Aynı gün gelen elemanlar, “Cihaz resetlenerek çalışır duruma getirilmiştir” şeklinde form düzenledi. Ancak OYAK Güvenlik, bir gün sonra yine Danıştay’a geldi. Düzenlenen formda, “Cihaz, arıza giderilmesi için servise alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

11 Mayıs 2006

6 GÜN ÖNCE DEĞİŞMİŞ: 11 Mayıs tarihli servis formunda ise “Cihazın harddiski değiştirilmiş, çalışır halde teslim edilmiştir” denildi. Ancak arızalar sürdü.

16 Mayıs 2006

Saldırıdan bir gün önce arıza nedeniyle harddisk yeniden servise götürüldü.

17 Mayıs 2006

HARDDİSK GİTTİ SALDIRI OLDU: Saldırı sabah oldu. OYAK Güvenlik ise saldırı günü 14.45’te harddiski yeniden kurdu. Tutanakta, “16 Mayıs 2006’da saat 16.00’da alınan kayıt cihazının teknik kontrolleri sırasında harddiskinin arızalı olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş görüntülerle ilgili herhangi bir dosya kurtarılamamıştır. Cihaz harddiskleri ve yazılım formatlanarak arızalı harddiskler yenileriyle değiştirilmiştir. Yazılım yeniden yüklenmiştir. Cihazın harddiskleri yenileriyle değiştirilmiş ve serviste teste tabi tutulmaktadır” denildi. Aynı gün düzenlenen ikinci servis formunda da bu konuda, “Arızalı kayıt cihazının yerine geçici olarak regardlog kayıt cihazı takılmıştır. Çalışır vaziyette teslim edilmiştir” denildi.

22 Mayıs

CİHAZ OYAK’TA: Ankara Emniyeti, saldırı günü Danıştay’a yazı göndererek, 16-17 Mayıs’a ait kamera görüntülerini istedi. Danıştay, sözlü olarak, emniyete harddiskin OYAK’ta olduğunu bildirdi. Yazılı yanıt ise 22 Mayıs’ta verildi.

25 Mayıs

HARDDİSK 8 GÜN OYAK’TA KALDI: Danıştay, OYAK’tan da arızalar konusunda bilgi istedi. OYAK’tan gönderilen 25 Mayıs tarihli yazıda şu bilgileri verdi: “Voltaj dengesizliğinden dolayı cihazın harddiskinin ciddi hasar gördüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle anılan cihaz yerine yeni bir cihazın montajı amacıyla 17 Mayıs günü sabahı Danıştay binasına gelinmiş ancak saldırı nedeniyle montaj öğleden sonra gerçekleştirilebilmiştir. Arızalı cihazın kaydettiği görüntülere ulaşılamamıştır. Üretici firmadan görüntülerin kurtarılması için yardım istenmiştir.” Bu yazı, harddiskin, polis ve savcılık tarafından, saldırının üzerinden 8 gün geçtikten sonra bile OYAK’tan alınmadığını ortaya koydu.

14 Haziran

EMNİYET’İN GECİKTİRDİĞİ YAZI: Ankara Emniyeti, Danıştay’dan yazılı yanıtı 22 Mayıs’ta almasına rağmen, konuyu soruşturmayı yürüten savcılığa 14 Haziran’da bildirdi. Bu yazı da savcılığın gelişmelerden geç haberdar edildiğini ortaya koydu.



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs