En Sıcak Konular

ABD'de çevre felaketi kapıda

1 Mayıs 2010 11:12 tsi
ABD'de çevre felaketi kapıda Amerika’da Meksika Körfezi’ndeki bir petrol arama platformunda meydana gelen patlamanın ardından başlayan petrol sızıntısı ABD’nin körfezdeki kıyılarına ulaştı.

Louisiana Eyaleti’ndeki Mississippi Nehri deltasına ulaşan petrol sızıntısı yüzünden Vali Bobby Jindal olağanüstü durum ilan etti. Beyaz Saray danışmanlarından David Axelrod, Meksika Körfezi’ndeki petrol platformunda meydana gelen ham petrol sızıntısıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapılıncaya kadar bölgedeki petrol çıkarma faaliyetinin durdurulacağını açıkladı. Axelrod,  olay yerinde tam olarak neler yaşandığını ve bu kazanın önlenebilecek bir kaza olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını söyledi. Uzmanlara göre petrol sızıntısı giderek bir çevre felaketine dönüşüyor. Sızıntıdan kuşlar, balıklar ve denizde yaşayan tüm canlılar olumsuz etkilenecek.

ABD kurtarma ekiplerinin yoğun çalışmaları petrolün yayılmasını önlemeye yetmiyor. Felaket nedeniyle doğal hayat da büyük tehlike altına girdi. Deniz yüzeyindeki petrol kontrollü olarak, daha fazla yayılması önlenmeye çalışılıyor. Bütün gayretlere rağmen petrol tabakasının Louisiana kıyılarına ulaşması engellenemedi. Petrol platformunun ardı ardına patlayarak batmasıyla meydana gelen felaket ABD yönetimini de harekete geçirdi. ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinin ulusal önemine işaret etti.

Hesaplamalara göre Meksika Körfezi’ne her gün yaklaşık 800 bin litre petrol akıyor. Bu miktar şu ana kadar tahmin edilenin beş katını buluyor. Petrol basıncı azaltılamadığı takdirde, önümüzdeki haftalarda aynı miktarda ham petrol sızmaya devam edecek. Denizin 1500 metre derinliğindeki petrol kuyusunu kapatacak teknik imkanlar da son derece sınırlı. İç Güvenlik Bakanı Napolitano, petrol sızıntısıyla mücadelede az da olsa ilerleme kaydedildiğini vurgularken  "Kıyıları yüzeyden toplanamayan petrol tabakasından korumak için suya çok büyük sayıda bariyer bırakıldı" dedi.

ABD, petrolün bulaştığı yaklaşık 2 milyon 400 bin litrelik deniz suyu temizledi, 1100 personel, 50 özel gemi ve uçak bölgede görevlendirildi.

LOUİSİANA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Sudaki petrol tabakasını çok hızlı bir şekilde zararsız hale getirebilmek umuduyla, helikopterlerle suya kimyevi madde boşaltılıyor. Yine de petrol tabakası, sürekli petrol sızıntısı nedeniyle hızla genişliyor. ABD donanmasının Mississippi üssünde afetle mücadele merkezi kuruldu. Temizleme sistemleri ve yüzen bariyerler, suya buradan bırakılıyor. Louisiana Valisi Bobby Jindal doğal yaşamı ve kıyıları tehdit eden büyük felaket nedeniyle olağanüstü hal ilan etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Milliyet



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,438 µs