En Sıcak Konular

Anayasa'da hangi maddeler değişti?

29 Nisan 2010 13:16 tsi
Anayasa'da hangi maddeler değişti? Meclis Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin ilk tur maratonu tamamlandı.

19 Nisan Pazartesi günü başlayan ilk tur görüşmeler, 9 gün sürdü. Genel Kurul, 23 Nisan Cuma günü özel gündemli toplantı dışındaki günlerde ortalama 15-16 saat mesai yaptı. Genel Kurul'un en uzun çalıştığı gün ise tümü üzerindeki görüşmelerle birlikte teklifin ilk iki maddesinin görüşüldüğü 19 Nisan Pazartesi günü oldu. Meclis Genel Kurulu, uzun ve yorucu bir mesainin ardından anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmelerini tamamladı. Genel Kurul'da ikinci tur görüşmeler ise 2 Mayıs Pazar günü başlayacak. İkinci tur görüşmelerin önümüzdeki hafta Perşembe günü tamamlanması bekleniyor. Genel Kurulu önümüzdeki hafta Salı günü hariç 12.00-24.00 saatleri arasında çalışacak. 4 Mayıs Salı günü ise 15.00-24.00 saatleri arasında çalışmalarını sürdürecek.

EN ÇOK ŞAHİN ELEŞTİRİLDİ

Genel Kurul'da teklifin ilk tur görüşmeleri ise 19 Nisan Pazartesi günü başladı. Genel Kurul, 10 gün boyunca sadece 23 Nisan Cuma günü Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle görüşmelere bir günlük mola verdi. Genel Kurul'u ilk günden itibaren Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin yönetirken, Şahin'in gerek yönetimi sırasındaki uygulamaları gerekse de görüşmelerin sürdüğü her gün boyunca birleşimi yönetmesi muhalefetin sert eleştirilerine hedef oldu. Şahin muhalefet tarafından "tarafsızlığı'nı yitirmekle suçlandı. Muhalefet AKP'yi ise milletvekilleri üzerinde baskı kurmakla ve "gizli oy'u ihlal etmekle suçladı. İlk tur görüşmeleri başından sonuna kadar kaçırmayan tek genel başkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Başbakan Erdoğan çalışmalarını TBMM'deki makamında sürdürürken oylamalar sırasında Genel Kurul salonuna geldi. Başbakan hemen her oylama sonrasında milletvekili sıralarına oturarak AKP milletvekilleriyle sohbet etti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise sadece ilk gün çalışmalarını izledi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, görüşmelere katılmadı. Başbakan'ın yanı sıra bakanlar da oylamalar nedeniyle TBMM'den ayrılmazken, "fire' endişesi, yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bile sağlık durumuna rağmen oylamalara katılmasına neden oldu.

KAVGA VE TARTIŞMA EKSİK OLMADI

Anayasa değişikliği teklifi nedeniyle Genel Kurul, en uzun mesaiyi tümü üzerindeki görüşmelerle birlikte ilk iki maddesinin görüşüldüğü 19 Nisan Pazartesi günü yaptı. Genel Kurul, ilk tur boyunca ortalama 15-16 saat çalıştı. Genel Kurul'da iktidarla muhalefet arasında zaman zaman sert tartışma ve kavgalar yaşandı. Görüşmeler, kimi gün CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında "solcu' tartışmasına kimi gün AKP ile CHP'liler arasında "12 Eylül'ün ürünü' tartışmasına kimi gün CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun kürsüde açtığı "kıvırtan Başbakan istemiyoruz' dövizi nedeniyle "kıvırtma' kavgasına kimi gün de Meclis Başkanı Şahin ile BDP'liler arasında, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in "Bu ülkede savaş var" sözü üzerine sert tartışmalara sahne oldu. Genel Kurul'da CHP'li İnce'nin AKP'li Hüseyin Çelik'le ilgili belgeleri havada uçuştu, AKP milletvekilleri ise "AKEPE şeytanın taşlandığı yerin adı" diyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in üzerine yürüdü. Genç'i sık sık yaşanan tartışma ve kavgalar sırasında CHP ve MHP milletvekilleri koruma altına aldı. Genel Kurul, bir kavganın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de Genç'i yanına oturtarak korumaya aldığı görüntülerine sahne olurken, bir başka kavga sırasında da yine MHP'li Osman Durmuş, Genç'i korumak üzere AKP'li Mehmet Daniş'in boğazını sıktı. Durmuş, yaptığı açıklamada Daniş'in boğazını sıkmadığını, Genç'i linç etmesine engel olduğunu söyledi.

17'NCİ MADDE AKP'NİN FİRELERİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Genel Kurul'da, en az oyu 331'le Anayasa Mahkemesi'nin yapısını yeniden düzenleyen, teklifin 17'sinci maddesi aldı. 17'nci madde, AKP'deki fireleri ortaya çıkarırken, teklifin siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8'nci maddesine ise 5 BDP'li oylamalara katılarak "kabul' oyu kullandı. BDP diğer maddelerin oylamasına ise katılmadı. BDP'nin yanı sıra CHP milletvekilleri de oylamalara katılmazken, MHP ilk maddeden itibaren bütün maddelerin oylamalarına katılarak "ret' oyu kullandı. Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur sonuçları şöyle oldu:



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs