En Sıcak Konular

Pek tuhaf 'füze pazarlığı' haberleri

29 Nisan 2010 09:10 tsi
Pek tuhaf 'füze pazarlığı' haberleri Servis edildiği belli olan haberler ve İsrail

İsrail’de Mossad’a yakınlığıyla bilinen istihbarat sitesi Debka, Tel Aviv’in Ankara’dan gelen Barak 8 tipi füze savunma sistemi satın alma talebini İran ile Türkiye arasındaki yakın ilişki nedeniyle geri çevirdiğini öne sürdü.

Barak 8’in üretimine ortak olan Hindistan’ın da Türkiye’nin Pakistan ile yakınlığı nedeniyle talebe karşı çıktığı ortaya atıldı. Ancak hem Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, hem Savunma Sanayi Müsteşarlığı kaynakları, Türkiye’nin böyle bir talebi olmadığını ve sistem uyuşmazlığı yüzünden ‘olmayacağını’ kaydetti.

Suriye ile tatbikat gerilimi
Debka, Deniz Kuvvetleri’nin bir süredir İsrail-Hint yapımı Barak-8 tipi füze savunma sistemi alımı için nabız yokladığını öne sürdü. 360 derece görüş açılı radarlı Barak 8, gece-gündüz, her tür hava koşulunda, gemiye 500 metreye dek yaklaşabilen füzelere karşı saniyeler içinde tepki veriyor. Debka, İsrail’in kararında, Türk hükümetinin füze savunma sistemi teknolojisini İran ve Suriye ile paylaşma kaygısının yattığını öne sürdü. Erdoğan’ın Ekim 2009’da İran lideri Mahmud Ahmedinecad’la gizli askeri anlaşma imzaladığını, İran’a askeri istihbarat sağlamayı taahhüt ettiğini, Türkiye’deki İsrail silah teknolojilerinin İran’la paylaşılmasının öngörüldüğünü iddia etti.

Jerusalem Post da Türkiye ile Suriye’nin salı günü sınırda başlattığı üç günlük tatbikat için “Savunma Bakanlığı, Erdoğan’ın artan İslamcı eğilimlerinden kaygılı. Türkiye’ye gelişmiş askeri platform satışları değerlendirmede” diye yazdı.

‘Yönlendirmek için yaptılar’
Ancak Türk savaş gemilerinde hava savunma sistemi olarak NATO standardında orta menzilli Sea Sparrow 2 kullanılıyor. Barak 8 füzeleri ise ne radar ne de hedefleme sistemleriyle uyumlu. Kullanabilmek için gemilerin hepsinin modernize edilmesi gerek. Bu nedenle hiçbir şekilde Barak 8 talebi olmadı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin haziran toplantısında orta ve kısa menzilli hava savunma füzesi projesine dair karar teyit edilecek. İsrailli firmaların Türkiye’yi yeniden İsrail’e yönlendirebilmek için böyle bir iddiayı ortaya atmış olabileceğini söyleyen savunma yetkilileri, Türkiye’nin başka bir ülkeden temin ettiği teknolojiyi üçüncü bir ülke ile paylaşması gibi bir iddianın kabul edilemeyeceğini belirtti. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail ile siyasi istişare toplantılarının 14’üncüsüne katılmak üzere 2 Mayıs’ta İsrail’e gidecek.

Radikal



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,038 µs