En Sıcak Konular

'HSYK'nın Sarıkaya kararında neredeydiniz'

28 Nisan 2010 22:58 tsi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 20. maddesi üzerinde gruplar adına konuşmalar sırasında AK Parti'den Ali Aydın Savcı Ferhat Sarıkaya'nın başına gelenleri anlattı.

CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Manisa Milletvekili Şahin Mengü, anayasa değişikliği teklifinde siyasi partilerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısına ilişkin düzenlemeler dışındaki maddelerin herkesin ''evet'' diyeceği maddeler olduğunu söyledi. Mengü, bunların, AK Parti'nin ''kendini koruma saikiyle yapılan düzenlemeler olduğunu, kimsenin iyiniyetten bahsetmemesi gerektiğini'' iddia etti.

Düzenlemeye göre, HSYK içinde iktisat profesörü, siyaset bilimcinin de yer aldığına işaret eden Mengü, ''Bu kişiler neyi anlatacak? İşi sulandırmaya yönelik olduğu anlaşılıyor'' dedi. Mengü, ''Yargıyla oynayan hiçbir iktidar bundan kazanç sağlamadı, bu mutluluk getirmedi'' diye konuştu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, HSYK'nın yapısını geliştirmenin yargı sistemine, yargı mensuplarına, HSYK'ya daha etkin bir işlev kazandıracağını anlattı. Aydın, düzenlemeyle HSYK'nın demokratik meşruiyetinin artırıldığını, yargı aktörlerinin tümünün temsilinin sağlandığını, kucaklayıcı, bütünleştirici bir kurul haline getirildiğini kaydetti.

Aydın, yargının hiçbir etki altında kalmaması, daha şeffaf olması ve objektif karar almasını istediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yargının, yürütmenin etkisi altında kaldığını iddia eden arkadaşlarımız, HSYK'nın Ferhat Sarıkaya, Erzincan olayında sesi çıkmamıştır. 28 Şubat süreci, böylesi durumlara eleştiri getirmemiştir. 367 ile ilgili karar verildiğinde, yasamanın yargı tarafından çembere alındığı dönemde hiç sesi çıkmamıştır. Adalet terazini yapan, milli iradenin tecelli ettiği yasama organı, dolayısıyla parlamentodur. Yargı bağımsızlığını savunmaya devam edelim ama milletin iradesinin tecelli ettiği bu parlamentonun, yasamanın dokunulmazlığını aynı şekilde savunmak gerekir.''

-''KORKUTULMUŞ YARGIDAN DİKTA YARATMAK''-

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da madde üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, ABD anayasasının 3 bin 200 kelimeden oluştuğunu; HSYK'ya ilişkin maddede ay, gün tarif edilerek ''masalımsı şekilde'' uzun uzun anlatıldığını belirtti.

Adalet Bakanı'nın, Müsteşar Yardımcısı'nı Adana'ya gönderdiğini savunan Bal, ''Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminden önce Mersin'deki Adliye Sarayının yapımıyla ilgili bir iş çıkıyor. O müsteşar yardımcısı saat 16.00'da Adana'ya iniyor, sonra Mersin'e varıyor. Orada fotoğraf çekiliyor. Bu fotoğrafın içinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında karar verecek olan hakimler var'' diye konuştu.

Görevden alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, açtığı Türkiye Belediyeciler Birliği davasını kazandığını anlatan Bal, kazandıktan iki gün sonra bu koltuğa oturacağı için görevden alındığını öne sürdü. ''Sizin yargının tarafsızlığından beklediğiniz bu mu?'' diye soran Bal, ''İşte İstanbul, Ankara, Çankırı, Çorum belediye başkanı var, hepsinin arkasında yargı kararı var'' dedi.

Bal, şunları kaydetti:

''Sayın Bakan, kanı kanla yıkıyorsunuz. Siz Sayın Bakan, AK Parti olarak, diktaya gidiyorsunuz. Diktaya giderken, önünüzdeki tek güç olan yargıyı yandaş yargı kurumu haline getiriyorsunuz. Yandaş yargıç aşamasını aşmışsınız, yargıyı korkutmuşsunuz. Siz yargının özel hayatına girmişsiniz, kurumsal ve bireysel olarak dinlemişsiniz. Yargı, kendini savunamaz hale gelmiştir. İstediğiniz, korkutulmuş ve ürkütülmüş bir yargıdan dikta yaratmak istiyorsunuz. Bunu ben söylemiyorum, anayasa hukuku rehberiniz o Ergün Özbudun, şimdi milletvekiliniz olan Zafer Üskül söylüyor. Sayın Bakan, yolunuz yanlış.''

aa



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,006 µs