En Sıcak Konular

Çelebi: Artık 1 Mayıs için bahane kalmadı

28 Nisan 2010 16:20 tsi
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak herkesin aranarak alana alınacağını açıkladı.

Bu konuda engel çıkaran hiç kimseyi alkışlamayacaklarını söyleyen Çelebi, "Şimdi hiç kimsenin mazereti yok, hiç kimsenin oraya katılması konusunda engel yok. Orada çizilen kurallar belli." dedi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Süleyman Çelebi, İstanbul Valisi Muammer Güler'in, "Olay çıkarsa Taksim 1 Mayıs'ta sendikalara kapanır." şeklindeki sözlerine de 'Sanki olayı çıkaran bizlermişiz gibi bir algı yayıyorlar.' diye tepki gösterdi. 1 Mayıs 1977'de Taksim'de yaşanan kanlı olaylara değinen Çelebi, şunları anlattı: "Katliamı yapanlar, uzun mesafelerden ateş açanlar belli. Bunun açığa çıkması lazım. Şimdi onun da soruşturulması konusunda AKP'li milletvekilleri bir önerge verdi."
1 Mayıs 1977 günü yaşananlara değinen Çelebi, "Orada sadece bir defa işçi sınıfı böyle bir uygulamayla baş başa kaldı, o da 1977 katliamıdır. Şimdi onun da soruşturmasının açılması konusunda dün AKP'li milletvekilleri bir önerge verdi. Biz Taksim'de ilk defa miting yapmıyoruz. 1976 yılında yapıldı, en ufak bir sorun yaşanmadı. 1977'de bir katliam yaşandı, katliamı yapanlar belli. Uzun mesafelerden ateş açanlar belli. İntercontinental'e gelen ajanlar ve başka yerlerdeki onların işbirlikçileri. Kimin yaptığı belli, bunun açığa çıkması lazım. Açığa çıktığı zaman Türkiye'de bu tip provokasyonları ve katliamları kimin yaptığı ortaya çıkacaktır. O katliama rağmen 1978'de de biz orada en ufak bir olay olmadan kutladık. Bazı basın yayın kuruluşlarında 33 yıldır Taksim'de 1 Mayıs'ın kutlanamadığına dair yanlış bilgiler yer almaktadır. 'Olay çıkar, olay çıkacak' gibi provokatif soruların sorulması bile doğru değil." dedi.

Olay çıkmaması konusunda her türlü hazırlığın yapıldığını kaydeden Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 Mayıs alanına engel çıkartıldığı için büyük tartışmalar yaşandı. Biz dahil herkes gaz bombası yedik, tazyikli sularla karşılaştık, bedeller ödedik. Engel olunduğu sürece de bu olumsuzluklar yaşanır. Şimdi hiç kimsenin bir mazereti yok, hiç kimsenin oraya katılması konusunda engel yok. Hukuk içerisinde, 6 konfederasyonun öncülüğünde, diğer örgütler de burada kendi kurumsal kimliklerini ifade edebilecekleri ama asla en ufak bir şekilde şiddet içeren araç ve gereçle oraya gelmeyeceği konusunda bir yaklaşım söz konusudur. Artık kimse kaldırım taşlarına sarılmayacak. Mukayese edilen, engel olunduğu dönemde yaşanan olumsuzluklardır. Engel olunmadığı zaman barış içerisinde bayramın kutlanması konusunda sorun yok. Herkes oraya aranarak girecek. Arama konusunda çekinceli davranan hiç kimseyi alkışlamayacağız. Yanında şiddet içeren bir alet getiren kişi olursa onaylamayıp alkışlamayacağız."

Süleyman Çelebi, "Sivil toplum örgütleri ve siyasî partilerin alana girişinde sorumluluk tamamen konfederasyonlara mı ait?" şeklindeki soruyu, "Dünyada sendikalar bu kutlamaların öncülüğünü yapar, bu böyle şekillenir. Ama bu yalnız bizden ibaret değildir. Daha önce de bu sürece katkı veren kişi, kurum ile demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yer alacak. Herkes bu sürecin içerisine dahil olacak. Sorumluluğumuz şudur; biz bu kurallara uyan herkesi davet ettik, bu kuruluşlar misafirlerimizdir." diye cevapladı. "33 yıl değil 32 yıldır Taksim'e çıkmadığımızı, kürsümüzün elimizden alındığını ifade ediyorum." diyen Çelebi, "Basın için ayrı ve özel bir platform hazırlandı. Bu platform içinde çok geniş çalışma imkanı bulacaklar. Kutlamaları yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda gazeteci takip edecek. Uluslararası sendikal hareketlerden çok ciddi katılımlar var. Yurtdışından 200'ün üzerinde kişi, çok sayıda sanatçı katılacak. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları katılacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: Zaman



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs