En Sıcak Konular

Mars İle Jüpiter arasında göktaşı

28 Nisan 2010 16:09 tsi
Mars ile Jüpiter arasındaki yörüngede dolaşan kaya kütleleri arasında bulunan donmuş su kaplı büyükçe bir göktaşının, denizlerle kaplı gezegenler ve güneş sisteminin geçmişini daha iyi anlamaya yardımcı olması bekleniyor.

ABD'nin Johns Hopkins ve Tennessee üniversitelerinin Nature dergisinde yayımlanacak ortak araştırmalarında, Havai'deki Mauna Kea volkanının zirvesinde konuşlu kızılötesi teleskop sayesinde 480 milyon km (Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 3,2 katı) uzaktaki 24 Themis adlı büyük göktaşının yansıttığı ışık incelendi.

İki üniversiteden ekipler, göktaşının yansıttığı ışığın 3 mikron civarındaki dalga boyunun, karbon temelli organik molekülleri içeren ince bir buz tabakasının varlığını işaret eden karakteristiğini buldu.

Asteroidin dönüşü sırasında ışık spektrumunun sabit kalmasından buz ve organik materyallerin 200 km uzunluğundaki göktaşının tüm yüzeyini kapladığı sonucunu çıkaran araştırmacılar, makalelerinde, 24 Themis'in yüzeyinde buzun çokça bulunmasının biraz beklenmedik bir durum olduğunu, çünkü kayalık kütlelerden oluşan göktaşı kuşağının, ortalama eksi 70 ila eksi 120 derece arasında bir sıcaklık olsa bile buzun kalıcı şekilde muhafaza edilebilmesi için Güneş'ten çok uzak olduğuna dikkat çektiler.

Bu kadar uzakta buzun kuyrukluyıldızlardaki gibi buharlaşması daha çok beklenen bir durum.

Göktaşının yüzeyinin altında güneş sisteminin oluşumuna tarihlenen bir donmuş su deposu olabileceğini ve bunun dıştaki buz tabakasını düzenli olarak besleyebileceğini belirten bilim adamları, 1853'te keşfedilen bu göktaşında geçmişin tanığı buzun varlığının ortaya çıkarılmasının astronomi açısından, paleontologlar için yaşayan tarih öncesi bir balık bulunmasına eşdeğer bir durum olduğuna işaret etti.

Astronomlar, bu sayede bir hidrojen izotopu olan deuterium bileşenine sahip denizlerin suyunun göktaşıyla aynı olup olmadığını bilmenin daha kolay olacağını kaydetti.

AA



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs