En Sıcak Konular

Türkiye'yi suçladılar: Bizden alıp...

27 Nisan 2010 17:11 tsi
Türkiye'yi suçladılar: Bizden alıp... Suriye ve Türkiye’nin düzenlediği ortak askeri tatbikat İsrail’de gerginlik yarattı.

Ülkenin muhafazakâr görüşleriyle bilinen gazetesi Yedioth Ahronot, yetkililerin Türkiye’nin İsrail’den aldığı askeri teknolojiyi Suriye’ye aktardığı yönünde kaygılı olduğunu yazdı.

Türkiye ile Suriye arasında askeri alanda kurulan işbirliği İsrailli yetkilileri kaygılandırıyor. Özellikle Türkiye’nin İsrail’den aldığı askeri teknolojiyi Suriye’yle paylaşma ihtimali Tel Aviv’de tansiyonu yükseltiyor.

Yedioth Ahronot gazetesi, henüz teknoloji sızdırıldığıyla ilgili bir işaret olmadığını ancak İsrailli yetkililerin bu ihtimal doğrultusundaki endişelerinin sürdüğünü ifade etti. Hatta şu an ABD’nin başkenti Washington’da bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, buradaki temasları sırasında da bu konuyu gündeme getirdiği belirtildi.

Ancak an itibariyle tatbikatta Türkiye’nin İsrail’den kısa süre önce satın aldığı Heron’lar dahil herhangi bir hava aracının kullanılmasının söz konusu olmadığının altı çizildi.

ESKİ DOST DÜŞMAN MI OLDU?

Öte yandan Arutz Sheva da Suriye’nin Türkiye’yle kurduğu askeri ittifakın, İsrail'i büyük bir tehdit altına soktuğunu yazdı. Türkiye’nin “Arap dünyasının İsrail karşıtı çizgisine geçmeden önce” İsrail’in dostu olarak görüldüğü ifade edilen haberde Ankara’nın son dönemde İran ve Suriye’yle yakınlaştığı belirtildi.

“İran-Türkiye-Suriye-Lübnan ekseninin kurulması İsrail’in kuzeyden bütüncül bir tehdit altına girmesi anlamına gelir” ifadelerine yer verilen haberde Suriye kaynaklarının Kuveyt’in El Rai gazetesine verdiği bir röportaja da değinildi.

Habere göre, kaynaklar, eğer İsrail Hizbullah’ın Lübnan’daki üslerine saldırırsa, Suriye'nin karadan ateşlenen füzelerini kullanarak İsrail’i denizden ablukaya alabileceğini belirtti. Kaynaklar El Rai’ye verdikleri bilgilerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir günde 60 balistik, 600 taktik füzeyi ateşleme kapasitesi olduğunu ifade etti.

Kaynaklar ayrıca eğer Hizbullah saldırıya uğrarsa Suriye’nin Lübnan ordusunun yanında savaşacağını da dile getirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada böyle bir operasyonu düşünmediklerinin altını çizmişti.

El Rai gazetesi Suriye’nin Hizbullah’a Scud füzesi aktarımı yaptığı yönündeki haberlerin de kaynağıydı.

GEÇEN YIL DA SESLER YÜKSELMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında da Türkiye ve Suriye ortak tatbikat yapmış, o dönemde de İsrail’de tansiyon yükselmişti.

İsrail Savunma Bakanı Barak, tatbikatları rahatsız edici bir gelişme olarak nitelendirmiş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da gazetecilere yaptığı açıklamada “İsrail’in tepkisinin kendisini kaygılandırmadığını ve Türkiye’nin başka ülkelerin onayına ihtiyaç duymadığını" söylemişti.

Geçnişte Türkiye ile İsrail de birçok sefer ortak askeri tatbikat yapmış ancak Ankara, Tel Aviv'le ilişkilerin gerilmesinin ardından 2009 yılının Ekim ayında ayında yapılacak Anadolu Kartalı'nı İsrail'in katılımı dolayısıyla iptal etmişti. O günden bu yana iki ülke arasında askeri alanda işbirliği ve teknoloji alışverişi sürse de ortak tatbikat yapılmadı.

Hürriyet



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,435 µs