En Sıcak Konular

Besicilerden Hükümet'e tepki

27 Nisan 2010 16:18 tsi
Hükümetin, Et Balık Kurumu (EBK)'na canlı hayvan ve et ithali yetkisi vermesi, Erzurum'daki besicilerin tepkisine neden oldu.

Besiciler kendilerine kilosu 15 TL'ye mal olan kırmızı etin market reyonlarında 45 TL'ye satıldığını belirtti.

Kırmızı et fiyatlarının tavan yapması üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla EBK'ya AB ülkelerinden et ve canlı hayvan ithali izni vermesi, çiftçi ve besicilerin tepkisine neden oldu. 3 bin ortaklı Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, ithal et uygulamasının ülke hayvancılığına darbe vuracağını söyledi. Ilıcalı, kırmızı etten besicilerin kâr etmediğini, aracıların kazançlı çıktığını belirtti. Ilıcalı, kırmızı etin kilosunun çiftçinin elinden 15 TL'den çıktığına, market reyonlarında ise bu rakamın 40 TL'ye ulaşmasına aradaki spekülatörlerin, arabulucuların neden olduğuna dikkat çekti. Hükümetin spekülatörlerin et vurgununun önüne geçebilmek amacıyla AB ülkelerinden kırmızı et ve canlı hayvan ithaline izin verdiğine vurgu yapan Ilıcalı, "Hükümet aradaki spekülatörleri aradan çıkartmak için sistemi (ithalat) uygulamış çiftçi perişan olmuştur. Allah sonunu hayırlı etsin. Etin fiyatı yükselmedi aslında, etin Türk çiftçisinin elinden çıkışı 15 TL. EBK çiftçiden et alıp kesiyordu, tüketici 15 TL'den EBK'dan alamıyor, reyonlardan 35-40 TL'ye alıyordu. Tüketici aradaki farkın üreticiden olduğunu zannediyordu. Bu fark eti satanlar veya tüketicinin eti satın aldıkları kişilerden kaynaklandığı ortada. Aracı , arabulucu, komisyoncu diyelim." dedi.

Muş'un Varto ilçesinden 15 büyükbaş hayvanı satmak için Erzurum Hayvan Pazarı'na getiren Fesih Kapçı, geçen Perşembe gününden bu yana satamadığı hayvanlarını geri götürmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Kendilerinin hayvancılıktan kazanamadığına işaret eden Kapçı, et ithaline karşı olduklarına vurgu yaparak, "Biz Başbakan'ın ithal et getirtmesine karşıyız. 15 TL'ye eti satıyoruz; adam 45 liraya çıkartmış. Aradaki 30 lirayı kim yiyor, biz yemiyoruz. Biz 15 TL kazanıyoruz. Hayvancılık yapıp çocuk bakıyoruz, devlet onu da elimizden aldı. Borcumuzu ödeyemiyoruz. Et fiyatlarını market, kasap yükseltiyor. Biz 15 TL'ye satıyoruz. Bazen kilosunu 14,5 TL'ye kestiriyoruz." diye konuştu.

İSLAMİ ESASLARA KESİLMEYEN HAYVANI TÜKETMEK HARAMDIR

Bu arada Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilecek kırmızı etin İslami esaslara göre kesiminin önem taşıdığı belirtildi. Erzurum Merkez Müftülüğü Şube Müdürlerinden İsmail Yıldız, hükümet yetkililerinin, 'İthal edilecek kırmızı etin İslami usullere göre kesildiğine' dair beyanat vermesi halinde söz konusu etin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini dile getirdi. Müslüman olmayan bir ülkeden ithal edilecek etin tüketiminden kaçınılması gerektiğine değinen Yıldız, "Hükümet yetkilileri, ithal edilecek etin İslami usullere göre kesildiğini belirtirse et tüketilebilir. İslamiyette güven esastır. Eğer yetkililer bu konuda açıklama yapmaz ise ithal eti tüketmekten kaçınmak evladır. Çünkü İslami esaslara göre kesilmemişse bu eti tüketmek haramdır." diye konuştu.

CİHAN



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs