En Sıcak Konular

Davutoğlu-Allavi ortak basın toplantısı

26 Nisan 2010 21:52 tsi
Davutoğlu, Irak'ın eski Başbakanı ve seçimlerin galibi El Irakiye listesinin lideri İyad Allavi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak'ta seçimden sonra yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını, Allavi'yi liderliğini yaptığı li

"Irak'taki seçimler Irak tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur" diyen Davutoğlu, bu seçim sonucu oluşan parlamentonun Irak için kurucu bir parlamento niteliği taşıyacağını ifade etti. Davutoğlu, Irak halkını da bu başarılı seçimler nedeniyle tebrik ettiklerini belirterek, "Irak'ta demokrasinin kökleşmesi bölge istikrarına büyük destek sağlayacak" dedi.


Davutoğlu, bu seçim sonuçlarından sonra Irak'ı bekleyen ikinci önemli hususun meşruiyet temeli yüksek, kapsayıcı bir hükümet yapısının ortaya konması olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin Irak'a yaklaşımının net ilkelere dayandığını bildirdi. Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye olarak biz Irak'ı, kaderi kaderimiz olan, geçmişi olduğu gibi geleceği de paylaşacağımız ve istikrarı, güvenliği ve refahı için hiçbir çabayı esirgemeyeceğimiz, dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Hangi etnik köken, hangi dini veya mezhebi kökenden gelirse gelsin, bütün Iraklı kardeşlerimizi bağrımıza basıyoruz ve onların her birinin tek tek ve topluca güvenliklerini Türk halkının güvenliği gibi aziz görüyoruz. Bağdat'tan Basra'ya, Ambar'dan Erbil'e, Musul'dan Necef'e kadar Irak'ın her köşesi bizim için azizdir."

Davutoğlu, Iraklıların kendi geleceklerini büyük bir erdem ve basiretle en iyi şekilde belirleyeceğini kaydetti ve Türkiye olarak gereken katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi.

Bütün komşu ülkelerin Irak'a gereken desteği sağlaması gerektiğini, ancak nihai kararın da Irak'ın kendi halkının takdiri olacağını ifade eden Davutoğlu, Allavi'nin tecrübesinin Irak'ın geleceğine çok büyük katkı yapacağına olan inancını dile getirdi.

ALLAVİ'NİN AÇIKLAMASI

Irak'ın eski Başbakanı Allavi de kendisine gösterilen konukseverlikten dolayı teşekkür ederek, Türk yetkililerle sürekli istişare içinde bulunmaktan dolayı memnun olduklarını söyledi.Allavi, bunun bölgenin istikrarı ve halklarına hizmet edecek şekilde olduğunu, Türkiye'nin Irak'taki kriz ve genel durumla ilgili yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.Türkiye'nin Irak'taki siyasi sürece ve demokrasiye destek vermekte olduğunu belirten Allavi, Türkiye'nin bunu yaparken de iç işlerine karışmadığına işaret etti. Allavi, Türkiye'nin Iraklıların kararlarını kendilerinin vermeleri yönünde destek verdiğini, Irak'ın bölgedeki geleceği için bunun önemli olduğunu bildirdi.


"Türkiye'nin sadece bölgesel çapta bir rolü bulunmuyor, aynı zamanda uluslararası düzeyde bir rolü var ve bu rol bölge için bir güç faktörü oluşturuyor" diyen Allavi, Türkiye'nin bu rolünün bölgede genel olarak barış ve istikrarın sağlanması yönünde olduğunu kaydetti.

IRAK'TA SEÇİM SONRASI DURUM

Irak'ta 7 Martta yapılan genel seçime ilişkin şikayetleri değerlendirmekle yükümlü özel mahkemenin, seçimden galip çıkan 2 adayın milletvekilliklerini iptal etmesiyle ilgili bir soru üzerine Allavi, bu konuda çok endişe duyduklarını, siyasi sürecin bir grup şahısların elinde bulunduğunu ve bunların da Irak yargısının bir parçasını oluşturduğunu belirtti.


Bu kişilerin istedikleri gibi kararlar vermekte ya da kararlarını geri çekmekte olduklarını kaydeden Allavi, bununla birlikte Irak'taki siyasi sürece son derece, demokrasi ve anayasaya da güvendiklerini belirtti ve en yakın zamanda bu sorunları bertaraf edebilecekleri umudunu dile getirdi.


Irak'ta seçimde başarı sağlayan siyasi grupların bir araya gelmesi yönünde çağrı yaptıklarını söyleyen Allavi, bu toplantının yarın yapılacağını bildirdi. Allavi, bir grup avukatı da temyiz mahkemesinde itiraz edilmesi için görevlendirdiklerini belirtti.

Davutoğlu da Türkiye'nin bu konuda arabuluculuk yapıp yapmayacağı sorusuna karşılık, Irak halkının gerçekten büyük bir zorluğu başardığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bu büyük başarının korunması lazım. Bu başarı ne kadar korunursa ve seçim sonucu ortaya çıkan tabloya ne kadar saygı gösterilirse Irak'ın geleceği o kadar güçlü inşa edilir. Ama biz seçimlerle ilgili tartışmaları sürekli devam ettirirsek, birçok gereksiz gerilimlere de yol açabiliriz. O bakımdan bütün bu itiraz süreçlerinin aynen seçimler gibi şeffaf ve sağlıklı yürümesine büyük önem veriyoruz."
Türkiye'nin tutumu hakkında da Davutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'nin tutumuna gelince, bütün Iraklı kardeşlerle yakın ilişki halindeyiz. Seçimlerden birinci çıkan Allavi'yi tebrik ediyoruz ve diğer partiler de çok önemli başarılar kazandılar. Şimdi bu tablodan sağlıklı bir hükümet çıkarmak lazım. Bu her şeyden önce Iraklı kardeşlerimizin görevi ve yetkisidir. Bize herhangi bir şekilde bir yardım görevi düşerse, talep gelmesi durumunda da, bu yardımı yapmaktan kaçınmayız. Kardeşlerin arasını bulmak, kardeşlerin görevidir. Ama bu bizim kendimize biçtiğimiz bir rol değildir çünkü seçim sonucu oluşacak hükümet öncelikle Iraklı kardeşlerimizin iradesindedir ve sadece onların kararıdır. Kimsenin onların kararına bir şekilde müdahil olmaya çalışmaması lazım. Bizim yapmamız gereken komşu ülke olarak desteğimizi ifade etmek ve bu desteği vermekten kaçınmamaktır."

A.A.



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs