En Sıcak Konular

Çelik: Yeni yasa daha çoğulcu ve demokratik bir yapı oluşturdu

26 Nisan 2010 20:52 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ''Ülkemizde mevcut yapı ile askeri yargının alanı, demokrasi ve hukuk devleti standartlarının dışında çok geniş tutulmuştur. Bu durum, yargı organları arasında görev uyuşmazlığına ve kargaşaya yol açmaktad

AK Parti'den, Genel Başkan Yardımcısı Çelik imzasıyla yayımlanan basın bilgilendirme notunda, TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişiklik paketi ile ilgili olarak bilgi verildi.

TBMM'de dün 1. tur müzakereleri yapılan Anayasa değişiklik paketinin 16, 17 ve 18. maddelerinin 330'un üzerinde oy alarak geçtiğini anımsatan Çelik, şunları kaydetti:

''Paketin 16. maddesine göre Anayasa'nın 145. maddesinde değişiklik yapılarak askeri mahkemelerin kuruluşu, işleyişi; sivillerin askeri mahkemelerde, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmaları yeniden düzenlenmektedir. Birçok gelişmiş ülkede, ayrı bir askeri yargı sistemi yoktur. Asker kişiler de adliye mahkemelerinde yargılanmaktadırlar. Bazı ülkelerde ise askeri mahkemeler, sadece disiplin mahkemesi olarak oldukça sınırlı bir alanda görev yapmaktadır.

Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişiklikle, askeri mahkemelerin görev alanı, askeri suçların yargılanmasıyla sınırlandırılmıştır. Ülkemizde mevcut yapı ile askeri yargının alanı, demokrasi ve hukuk devleti standartlarının dışında çok geniş tutulmuştur. Bu durum, yargı organları arasında görev uyuşmazlığına ve kargaşaya yol açmaktadır. Taraf olduğumuz konuyla ilgili tüm uluslararası belgelerde Türkiye'deki bu durum, demokrasi adına eleştirilmektedir.

Yine Anayasa değişiklik paketinin 16. maddesindeki bir başka fıkra ile sıkıyönetim ve savaş hallerinin dışında sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmektedir. Asker kişiler, sadece askeri suçlarla ilgili askeri mahkemelerde yargılanacaklar; öte yandan asker kişilerin devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine ait davalar, mutlaka sivil mahkemelerde görülecektir. Hatırlanacağı üzere daha önce konu ile ilgili olarak yapılan bir kanuni düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından 145. maddeye aykırı bulunarak iptal edilmişti.''

Paketin 16. maddesine göre, askeri mahkemelerin kuruluşu, işleyişi, buralarda görev yapacak hakim ve savcıların özlük haklarının kanunla düzenleneceğini bildiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, ancak Askeri mahkemelerde de yargı bağımsızlığını temin etmek için Anayasa'nın 145. maddesinde askeri hakim ve savcıların bağlı bulundukları komutanlıklarla ilişkilerinde esas kabul edilen, ''Askerlik hizmetinin gerekleri'' ifadesi çıkarılarak, yerine ''Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı'' ifadelerinin getirildiğini kaydetti.

Hüseyin Çelik, ''Böylelikle, askeri hakim ve savcıların ast-üst ilişkilerinin, emir ve komuta zincirinin etkisinde kalmadan, sicil sıkıntısı yaşamadan daha bağımsız yargılama yapmaları sağlanmış olacaktır'' görüşünü dile getirdi.

-''DAHA ÇOĞULCU VE DEMOKRATİK YAPI''-

Paketin 17. maddesi ile Anayasa'nın 146. maddesinde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin teşkili ve işleyişinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Çelik, mevcut durumda 11 asıl 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının, hepsi asıl olmak üzere 17'ye çıkarıldığını kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, şu bilgileri verdi:

''Mevcut durumda Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi'nin asıl ve yedek üyelerinin tamamını atamaktadır. Yeni düzenleme ile üyelerin 4'ünü Sayın Cumhurbaşkanı doğrudan, 10'unu ise diğer kurumların göstereceği adaylar arasından seçer ve atar. Böylelikle Anayasa Mahkemesi'ne birçok kaynaktan üye atanması sağlanmış, daha çoğulcu ve demokratik bir yapı oluşturulmuştur.

Gelişmiş batı ülkesinde parlamentoların, devlet ve hükümet başkanlarının, millet meclisi ve senato başkanlarının Anayasa Mahkemesi için üye belirlemesi yaygın bir uygulamadır. Bu düzenleme ile bizim Anayasa Mahkememiz, demokratik ülkelerdeki Anayasa mahkemelerine benzer bir yapıya kavuşturulmaktadır.

18. madde kapsamında, Anayasa'nın 147. maddesinde yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi üyelerinin bu kurumda çalışma süreleri 12 yıl ile sınırlandırılmıştır. Anayasa Mahkemesi üyeleri bir kez aynı görev için seçilip atanabilirler.''

-''YAPMAK ZOR, YIKMAK KOLAYDIR''-

Hüseyin Çelik, TBMM'deki müzakereleri sırasında muhalefet partilerinin gösterdiği tavrı onaylamadıklarını ifade etti.

Yaşananların millet tarafından izlendiğini bildiren Çelik, şu bilgileri verdi:

''Dün TBMM'de yapılan müzakereler esnasında muhalefet partileri, demokratik yollarla, nezih bir dille yapamadıkları muhalefeti, küfür ve hakarete varan kaba ve saldırgan bir dil kullanarak yapmaya tevessül etmişlerdir. Sayın Meclis Başkanı'na, Sayın Başbakan'a, hükümete, AK Parti'ye ve mensuplarına sokak diliyle hitap edip, saldırmak milletimizin gözünden kaçmamaktadır.

Sayın Meclis Başkanı, Sayın Başbakan, Sayın Hükümet üyeleri, devlet adamlığı ciddiyetinin gereği olarak; iktidar partisinin mensupları iktidarda olmanın verdiği sorumlulukla tahammül ve sabır gösteriyorsa bu durum, muhalefet tarafından acz olarak yorumlanmamalıdır. Herkes kendisine yakışanı yapar. Biz AK Parti olarak sözlü ve fiili kabalıkları, hakaret ve argo içeren konuşmaları, TBMM'nin ciddiyeti ve mehabetiyle bağdaştırmadık, bağdaştırmayacağız.

Yapmak zor, yıkmak kolaydır. Biz muhalefetin yıkıcılığındaki kolaycılığa tenezzül etmedik ve etmeyeceğiz.''



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,455 µs