En Sıcak Konular

CHP: TBMM Başkanı tarafsızlığını yitirdi

26 Nisan 2010 17:42 tsi
CHP Grup Başkanvekilleri, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, Anayasa değişikliği görüşmelerinde, Genel Kurulda “tarafsızlığını yitirdiğini” iddia etti.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Anadol ile Kemal Kılıçdaroğlu birlikte basın toplantısı düzenledi.

Anayasaya göre grup kararı alınması yasak olan işlemlere değinen Anadol, bunların Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı seçimleri, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması ile Meclis soruşturması açılması olduğunu söyledi. Meclis başkanlarının, grubu olan veya olmayan tüm milletvekillerinin başkanı olması gerektiğini anlatan Anadol, her milletvekilinin gönül rahatlığıyla “Bu Meclis başkanı tarafsızdır, bu kürsüye çıktığı vakit İçtüzük ve Anayasa hükümlerini uygulamaktan başka bir kaygısı yoktur” duygusunu içinde hissetmesi gerektiğini söyledi.

Anadol, geçen yasama yılında olduğu gibi Köksal Toptan'ın yeniden aday olması durumunda destek vereceklerini açıkladıklarını hatırlatarak, “Ama 'Ben çoğunluğum istediğimi yaparım' anlayışı ve saplantısı başta Başbakan'da olmak üzere AKP kadrolarında egemendir. Dolayısıyla Meclis Başkanı da bir AKP'li, milli görüşçü gibi hareket edecektir anlayışı bugün de yürürlüğe sokulmuştur. Bu başkan seçilmekle bu yapılmıştır” diye konuştu.

Meclis Başkanı Şahin'in görüşmelerdeki uygulamalarını eleştiren Anadol, “Uyguladığı işlemler, onun tarafsızlığı hakkında kuşku doğurmak değil, kanıt haline gelmiştir” dedi. Anayasa değişikliği oylamalarında gizlilik kuralının bir tarafa itildiğini, milletvekillerinin oyları birbirine gösterdiğini öne süren Anadol, şöyle devam etti:

“Sayın Mehmet Ali Şahin'den başka anayasa görüşmelerini baştan sona idare eden Meclis Başkanı tarihte yok. Kendi partisinden seçilen Meclis Başkanvekillerine bile güven yok. Sadece kendi yönetiyor. Bir milletvekiline başka, diğer milletvekiline başka İçtüzük uygulanıyor. Aynı İçtüzük hükmü bir milletvekiline uygulanıyor, başka bir milletvekiline uygulanmıyor. Bu Meclis Başkanının yönetiminde, bu Meclisin tarafsızca çalıştığını iddia etmek artık mümkün değildir. Yürütme o kadar egemen ki yasamanın üstünde, Meclisin ne zaman toplanacağını Sayın Şahin değil, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilan edebiliyor.”

“PAPYONUYLA OY KULLANMASINDA SAKINCA YOK”

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da Genel Kurul görüşmelerinde Şahin'in tutumuna ilişkin eleştiri konularını sıraladı. Okay, şu görüşleri savundu:
“Şu an TBMM Başkanlık makamı, Recep Tayyip Erdoğan tarafından işgal edilmiştir. Sayın Başbakan'ın talimatıyla yasama faaliyetleri yürütülüyor. Meclis Başkanı tek başına Anayasa değişikliği görüşmelerinin başladığı günden bu yana Meclisi yönetiyor. Ama Meclis Başkanı da Başbakan'a vekaleten yönetiyor. Başkanın artık Anayasa ve İçtüzük'te tanımlanan tarafsızlığı ortadan kalkmıştır. Bundan sonra Sayın Başkan bizzat papyon ve smokiniyle aşağı inip oy kullanmasında da hiçbir sakınca kalmamıştır.”

Şahin'in usul tartışmaları, yoklama ve sataşmalarla ilgili tutumları hakkında örnekler veren Okay, “Sorun Mehmet Ali Şahin değil artık. Sorun, TBMM Başkanlık makamının saygınlığı sorunu. Mehmet Ali Şahin, bu makamın saygınlığına halel getirmiştir, zarar vermiştir” dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın talimatıyla kürsüdeki hatibin sesinin kestiğini iddia eden Okay, “TBMM Başkanı, AKP Grup Başkanvekilleri tarafından yönetiliyor” görüşünü dile getirdi.

Tutanaklardan Şahin ile CHP'li milletvekilleri arasında geçen konuşmaları okuyan Okay, şöyle devam etti:

“Başkanın her konuşması, her sözü, bilesiniz ki burasını AKP genel kongresi gibi yönetme hevesini gösteriyor. Artık Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanlık makamını taşıyamıyor. Temsil yeteneğini kaybetmiştir. Mehmet Ali Şahin, AKP Grup Başkanvekillerinin ötesine geçmiştir. Doğrudan doğruya Başbakan'ın talimatıyla görev yapan kişi konumundadır. Tarih bunları not edecektir. Türkiye'nin 2 numara gibi saygın bir konumunu maalesef bu isme teslim edilmesi, bu ülke için üzüntü vericidir. TBMM'nin öylesine saygın Meclis Başkanları oldu ki... Sayın Şahin, maalesef kendinden önce gelenlere çok kötü bir örnek olarak tarihe geçecektir. TBMM Başkanlığını taşıyamayan bir isim olarak tarihte yerine alacaktır.”

“HUKUK YOK, ADALET YOK”

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da ortada çok net bir olayın bulunduğunu ifade ederek, “Gücü eline geçiren siyasal iktidar, parlamentoda da aynı gücü acımasızca kullanmaktadır. Bunun sopası da Mehmet Ali Şahin'dir. Hukuk yok, adalet yok, özgürlük yok. İçtüzüğü sadece ve sadece Şahin'in isteğine göre yorumlama güdüsü var. Bu anlayış demokrasi kavramını büyük ölçüde zedelemiştir. Tarafsızlık denen bir kavram söz konusu değildir” diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in uzlaşmayla ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Okay, süreci anlattı. Okay, “At pazarlığı gibi, siz anayasa Mahkemesine müracaat etmeyin, biz de şunu şunu çekelim, sonra referanduma götürelim türünden Anayasaya aykırı değişiklik yapmak için bir uzlaşı arayışı görüntüsü veriyorlar. AKP grubuyla bir müzakere içerisinde olmamız söz konusu değildir” diye konuştu.

A.A.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs