En Sıcak Konular

Çernobil radyasyon yaymaya devam ediyor

26 Nisan 2010 16:58 tsi
Çernobil radyasyon yaymaya devam ediyor Ukrayna 26 Nisan 1986'da meydana gelen Çernobil felaketi kayıplarını anarken, kazanın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, santral hala çevreye radyasyon yaymaya devam ediyor.

Ukrayna'da genelinde bugün bayraklar yarıya indirildi ve kiliselerde gece saatlerinden itibaren Çernobil'de hayatını kaybedenler anısına ayinler düzenlenmeye başladı.

Çernobil Enformasyon Ajansı yetkililerinden Yuriy Tatarçuk kazanın meydana geldiği santralin önünde ölçümleme yaparak bilgi verdi.

Doğal ortam radyasyonunun 12 mikro röntgen olduğunu belirten Uzman Yuriy Tatarçuk, kazanın yaşandığı santrale 300 metre mesafede yaptığı ölçümlemede bu oranın kat kat üstünde olduğunu söyledi. Çernobil seviyesinin 250 - 300 mikro röntgen olduğunu, bunun ise uçağın uçtuğu yükseklikteki radyasyon seviyeye eş değer olduğunu ifade eden Yuriy Tatarçuk ,bu seviyedeki radyasyonun kısa süre maruz kalındığında ölümcül olmadığını ifade etti.

Çernobil Nükleer Santrali'nin üzeri kazadan hemen sonra mezar şeklinde kapatıldı. Bu koruma kalkanının ömrünün tükenmek üzere olduğunu ifade eden Tatarçuk, Ukrayna hükümetinin santralde kazanın meydana geldiği 4'üncü bloğun üzerini uzay çatı sistemi kapama çalışmalarına hız verdiğini bildirdi. Hâlihazırda santralin üzeri 105 metre yüksekliğinde ve 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğinde bir uzay çatı sistemi ile kapatılması planlanıyor. 28 ülkenin maddi destek verdiği projenin kısa zaman içerisinde başlanması bekleniyor. Dünyadaki en büyük çevre felaketinin yaşandığı Çernobil bölgesi ileride de radyasyon ile anılmaya devam edecek. Bölgede işlenmiş nükleer atık deposu ve radyoaktif sıvı atıkların işlenmesi için bir tesis kurulması planlanıyor.

ÇERNOBİL ALTERNATİF TURİZM MERKEZİ OLUYOR

Öte yandan her geçen gün radyasyona maruz kalma pahasına da olsa Çernobil'i görmek için gelen turist sayısı artıyor. Merakı korkusunu bastıran yerli ve yabancı turistler 1990 yılından itibaren bölgeye akın ediyor.

Birleşmiş Milletlerin 2002 yılında yayınladığı raporda felaketin yaşandığı 30 kilometrelik koruma altındaki bölgede bulunulabileceği belirtilmişti.

RADYASYON TİLKİYİ HAYATINDAN BEZDİRMİŞ

Haber ekibini taşıyan araçta kameralarımıza yol boyunca giden bir tilki takıldı. Tilkinin ekibimizin ıslık ve çağırmasına ve aracın sesine aldırış etmeden yoluna devam etmesi dikkat çekti. Kızıl tüyleri olan tilkinin hasta olduğu, boyun ve sırt bölgesindeki tüylerinin renginin grileştiği görüldü.

Araçların durmasının yasak olduğu bölgede tilki basın aracının dahi duramayacağını bildiğinden olsa gerek ürkmeden araca eşlik etti.

Radyasyonlu koruma altındaki alanda yaşamını sürdürdüğü anlaşılan tilki yasak ve terk edilmiş bölgede gözden kayboldu. Radyoaktif tilkinin duyarsız tavrı, yoğun radyasyonun etkisi ile genel tilki karakteristiğinden uzaklaştığı izlenimi verdi.

ÇERNOBİL FACİASI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yaklaşık 136 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali bundan 24 yıl önce 25 Nisan'ı 26 Nisan'a bağlayan gece saat 1 sıralarında kaza sonucunda patlamıştı. İnsanlığın en büyük nükleer faciasındaki patlamanın etkisiyle reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılarak Türkiye'ye kadar ulaşmıştı.

İlk başta trajik olayı saklamaya çalışan Sovyet yönetimi, Batı medyasında felaket ile ilgili haberlerin çıkmasının ardından bölgede yaşayan halkı güvenli alanlara yerleştirdi. Patlama ile birlikte 160 bin kilometrekarelik alan, doğrudan radyasyona maruz kaldı. Radyasyondan etkilenen ülkelerin başında ise Ukrayna, batı Rusya ve Belarus geliyor. Kalan reaktörüler patlamadan sonrada 15 Aralık 2000 yılına kadar çalıştırıldı.

Cihan



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,491 µs