En Sıcak Konular

Berlusconi'den Putin'e özel karşılama töreni

26 Nisan 2010 12:30 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, üç günlük Avrupa turunda. Hafta sonunda Avusturya'da 'Güney Akım'ın son anlaşmasını imzalayan ve Avrupa ülkelerine yüz yıl yetecek doğalgaz vadinde bulunan Putin, pazar günü İtalya'ya geçti.

Akşam saatlerinde havalimanında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından karşılanan Putin, Berlusconi'nin Milan'da bulunan San Martino özel rezidansında ağırlandı. Rusya Başbakanı'nın bugün de Ukrayna'ya geçmesi bekleniyor.

Putin ve Berlusconi gayrı resmi akşam yemeğinde iki ülke ilişkilerini ve Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili yatırımları ele aldı. Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom ve İtalyan enerji şirketi Eni 'Güney Akım' doğalgaz boru hattının inşası için düğmeye bastı. Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco projesini 'erken doğmuş bir proje' olarak niteleyen Putin, Avrupa'ya daha fazla doğalgaz satabilmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Putin'in İtalya gündeminde nükleer enerji kullanımını yeniden gündeme alan İtalya'ya nükleer santral inşaatı yapma teklifi de var. İki ülkenin nükleer enerji alanında işbirliği anlaşması imzalaması bekleniyor. İtalyan Fiat ve Rus Sollers otomotiv şirketlerinin işbirliği ve İtalyan Alitalia ve Rus Aeroflot havayolu şirketleri arasındaki ortaklık çalışmaları da liderlerin gündeminde olacak.

UKRAYNA'NIN DOĞALGAZ TAŞIMACILIĞINDA HEDEFİ 6 MİLYAR DOLAR

Putin'in Avrupa turunun üçüncü ayağında Ukrayna var. Rusya Başbakanı'nın Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov'la ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Avrupa sevkıyatında son yıllarda sürekli sorunların yaşandığı Ukrayna ile de Moskova uzun vadeli olarak sorunları çözmüş durumda. Ukrayna'nın Rusya'dan aldığı doğalgaza yüzde 30'luk indirim yapan Moskova, Sivastopol askeri üs anlaşmasını 25 yıl daha uzattı.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov Putin'in ziyareti öncesi yaptığı değerlendirmede, doğalgaz transit hatlarının modernizasyonunun sağlanmasının ardından ülkenin doğalgaz ulaşımından yıllık 6 milyar dolar gelir sağlayabileceğini söyledi. Rusya, halen Avrupa doğalgaz sevkıyatının yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden gerçekleştiriyor.

cihan



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs