En Sıcak Konular

Lucifer görecek, ABD vuracak

26 Nisan 2010 11:36 tsi
Lucifer görecek, ABD vuracak Esas soru: Kimi ya da kimleri?

1. Uzay haberi

ABD'nin Arizona eyaletindeki Graham Dağı'nda kurulu olan dünyanın en büyük optik teleskobuna (Large Binocular Telescope - LBT) yeni eklemeler yapılacağı duyuruldu. ABD, Almanya ve İtalya'nın ortak olduğu bu projede, teleskoba eklenecek yeni yakın-kızılötesi kamera ve spektrograf ile LBT'nin gözlem gücü kat be kat arttırılmış olacak. Bir grup Alman enstitüsünün yıllar süren işbirliği sayesinde üretilen cihazlar ile astronomlar, şimdiye kadar varlığı bilinen ama gözlem imkanı sınırlı uzak galaksileri inceleme imkana kavuşmuş olacak.

LBT'ye eklenecek cihazların ismi ise çok ilginç: LUCİFER 1.

Latince "lucem ferre"den (ışık taşıyıcısı) türetilmiş olan Lucifer, Hristiyan teolojisinde şeytana verilen isim. (İncil'de böyle bir özdeşlik yok. Lucifer-Şeytan özdeşliği, sonradan İncil'deki çeşitli ayetlerin yorumundan çıkartılmıştır)



2. Uzay haberi

"Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan görüntü ve açıklamalara göre, 10 yılı aşkın bir süredir geliştirilmekte olan X-37B (Yörünge Test Aracı) adlı robot uzay aracı 22 Nisan perşembe günü Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden sorunsuz bir şekilde uzaya gönderildi.

Başta bir NASA projesi olan, ancak 1999'da Hava Kuvvetlerine geçen X-37B Boeing firması tarafından inşa edildi.



Uzmanlar, Pentagon'un bu robot uzay aracı için mutlaka askeri bir projesi olduğunu, yoksa hükümetin bunun için bu kadar para ve mali kaynak ayırmayacağına işaret ediyor." (Bkz: Çok gizli askeri uzay aracı fırlatıldı)

Christian Science Monitor dergisinde yayınlanan bir makalede, X-37B'nin ABD'nin Afganistan ve Irak'ta kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (droneların) uzay için üretilmiş versiyonu olabileceği belirtiliyor. Yani hem astronot derdi yok hem de ateş gücüne sahip. Peki uzayda Taliban veya Iraklı direnişçiler olmadığına göre, kimi hedef alacak bu uzay dronları? Cevaben, ABD'nin hedefinde Çin'in olabileceği iddia ediliyor. Sebebi ise basit: Obama hükümeti bir taraftan NASA ve dolayısıyla uzay projelerinde bütçe kısıtlamasına giderken, Çin tam tersi bir hamle ile uzay projelerine büyük maddi kaynaklar aktarmaya devam ediyor. Önümüzdeki 20 sene içersinde Ay'a insan göndermeyi planlayan Çin, ABD için en büyük tehdit unsurlarından biri. Soğuk savaşı bitiren, "Yıldız savaşları projesi" yakın zamanda tekrar gündeme oturacağa benziyor.

--------

3. Uzay haberi

İngiliz evrenbilimci Stephen Hawking, uzaylıların gerçekten var olduğunu, ancak onlarla irtibata geçilmesinin insanlık için tehlikeli olabileceğini söyledi. (Bkz: 'Uzaylılarla sakın konuşmayın' )

Hawking'in uzaylılarla ilgili açıklaması Türk basınında da hayli ilgi gördü. Hawking neden şimdi böyle bir açıklama yaptı, bilinmez. Ancak açıklamasında yaptığı bir benzetme var ki, iyibilgi'nin dikkatinden kaçmadı. Uzaylıların dünyaya yapabileceği olası bir ziyareti kaşif Christoph Colomb’un Amerika’yı keşfine benzeten evrenbilimci, “İşin sonu, Amerikan yerlileri için pek iyi sonuçlanmamıştı” demiş. Hawking herhalde biz dünyalıların ümidi kesmiş olacak ki, uzaylıların bizi bulacağına inanmış. Ve gene aynı analojide üstükapalı bir varsayım mevcut: Amerika kıtasında yaşayan yerlilerin sonunu getiren en önemli etken, Avrupalılar'ın sahip olduğu teknolojik üstünlüktü. Hawking gibi bir biliminsanı neden şimdi teknoloji ile ilgili bu kaygısını dile getirdi ki?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,776 µs