En Sıcak Konular

Sadece IMF'i değil, AB'yi de kapı dışarı etti

26 Nisan 2010 09:56 tsi
Sadece IMF'i değil, AB'yi de kapı dışarı etti Papandreu, Rodos adasında yaptığı konuşmada, “Bir gösteri sırasında, ‘IMF dışarı’ diye yazan afişler gördüm. Bu afişlere memnuniyetle imzamı atar hatta, ‘AB Komisyonu da dışarı’ diye eklerdim. Taş atmakla kaba kuvvetle gitmey

Yunanistan ekonomisini incelemek ve 2010 yılı için 40-45 milyar avroluk kredi koşullarını görüşmek için Atina’da bulunan AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF heyeti gördükleriyle hayretlere düştü. Yunan medyasına göre, halen Atina’da temaslarını ve incelemelerini sürdüren heyetin başkanı ve IMF sorumlusu Danimarkalı Paul Thomsen, “30 ülkede bu işi yaptım. Burada gördüklerime hiçbir yerde rastlamadım” dedi. Heyet ile Yunanlı yetkililer arasında ilginç diyaloglar da yaşandı.

İlginç diyalog
Heyet: Burada devlet memurlarına ‘üretim primi’ ödemesiyle ilgili bir kalem yazılmış. Madem üretim artışı için hedefe ulaşmadınız niye ödediniz?
Yunan yetkililer: Tam öyle değil. Hedefe ulaşmak için sarfedilen çaba o kadar takdire değerdi ki.
Heyet: Yunanistan’da devlet sektöründe kaç kişi çalışıyor?
Yunan yetkililer: Ne kastediyorsunuz? Farklı kategoriler, farklı sözleşmeler var.
Heyet: Bize rakamlar gerekli. Sayı ne bilmek istiyoruz..
Yunan yetkililer: Toplam sayıyı söylemeye hazır değiliz. Bilgileri toplayalım bir sonraki görüşmemizde bilgi veririz.
Heyet: Memurlar arasında kaç tanesi rüşvet alımş, görevini kötüye kullanmış, yani yozlaşmış kaç memur var?
Yunan yetkililer: Bu adaletin işidir. Adalet ile ilgili işler de ağır ilerliyor. Her vakada ne oluyor bilemiyoruz..
Öte yandan Yunanistan Başbakan ı Yorgo Papandreu  AB ve IMF’nin Yunanistan’ın hamisi durumuna gelmelerinden hiç de memnun olmadığını söyledi.

‘Sonra çekip gidecekler’
Papandreu, Rodos adasında yaptığı konuşmada, “Bir gösteri sırasında, ‘IMF dışarı’ diye yazan afişler gördüm. Bu afişlere memnuniyetle imzamı atar hatta, ‘AB Komisyonu da dışarı’ diye eklerdim. Taş atmakla kaba kuvvetle gitmeyecekler. Biz ekonomimize çeki düzen verdiğimizde, güvenilir olduğumuzu kanıtladığımızda gidecekler” dedi.

1996-2004 yılları arasında başbakanlık yapan Kostas Simitis ise uzun süreli sessizliğini bozarak ilk kez Yunan ekonomisi hakkında konuştu.

Simitis, AB’nin, ‘yardım mekanizması’na IMF’yi de dahil etmesini doğru bulmadığını, Yunanistan’ın ancak beş yılda düzlüğe çıkabileceğini söyledi. Buna karşı 2004-2009 yılları arasında başbakanlık yapan ve iktidarı döneminde açığın neredeyse iki katına çıktığı Kostas Karamanlis ısrarla sessizliğini sürdürüyor.

Almanya Yunanistan’ı uyardı
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın AB’den mali yardım almadan önce yeni tasarruf önlemleri almayı kabul etmesi gerektiğini ve bunu yapamazsa desteğin tehlikeye girebileceğini bildirdi. Schaeuble, Bild gazetesine verdiği demeçte, “Şurası bir gerçek ki ne AB ne de Alman hükümeti, (yardımın sağlanması konusunda) yanıtın olumlu ya da olumsuz olabileceği anlamına gelen bir karar almadı. Bu tamamen Yunanistan’ın başlattığı sıkı tasarruf önlemlerini gelecek yıllarda sürdürüp sürdürmemesine bağlı. Bunu Yunanistan Maliye Bakanı’na (Yorgo Papaconstantinou) açıkça ifade ettim” diye konuştu.

Maliye Bakanı Schaeuble, Almanya ve AB’nin Yunanistan’ın yardım talebini onaylaması isteniyorsa, ‘gelecek yıllarda sıkı yeniden yapılanma programının kaçınılmaz ve kesin ön koşul olduğunu’ ifade etti. Bu arada Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde da Yunanistan’a borç sorunlarını aşmasında yardım etmenin Avro Bölgesi’nin istikrarı için gerekli olduğunu, ancak Avro Bölgesi’nin gelecekte muhtemel krizleri önlemek istiyorsa üyeleri konusunda kararlı olması gerektiğini belirtti. Avro Bölgesi’nin, daha az disiplinli üyelerini kontrol etmek için gelecekte daha titiz davranması gerektiğini bildiren Lagarde, “Yanlış verileri ve uygunsuz ekonomi politikalarıyla Yunanistan taahhütlerini onurlandırmadı. Dipsiz bir kuyuya düşmemizi engelleyecek sıkı kontrol mekanizmalarına ihtiyacımız var. Bu AB Komisyonu ve IMF’nin görevi olacak” diye konuştu. Yunanistan’ın aldığı yardımı geri ödemesini garanti etmek için yardım fonlarının ihtiyaca göre aşamalı olarak bırakılacağını kaydeden Lagarde, “Borcun ödenememesi durumunda, derhal frene basacağız” dedi.

Radikal



Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs