En Sıcak Konular

Almanya'da Türk bakan kriz çıkardı

26 Nisan 2010 08:56 tsi
Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığına getirilen Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Aygül Özkan'ın okullarda dini sembollerin bulunmaması talebi hükümeti karıştırdı.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Aygül Özkan, okullarda dini sembollerin bulunmaması gerektiği şeklindeki açıklamasıyla eyalet hükümeti içinde tartışma başlattı ve kendi partisi tarafından da eleştirildi.

Özkan, Focus dergisine verdiği demecinde, okulların tarafsız olması gerektiğini belirterek, "Devlet okullarında Hristiyanlık sembolleri bulunmamalı" dedi.

Çocukların hangi dine yönelecekleri konusunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini ifade eden Özkan, bu nedenle sınıflarda baş örtüsünün de takılmaması gerektiğini kaydetti.

Bakanlık görevine getirilmeden önce Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff'dan, uyum konusunun da eyalet İçişleri Bakanlığından alınarak kendi bakanlığına bağlanmasını istediğini belirten Özkan, bu alanda bazı ilerlemeler sağlamak istediğini ve Almanya dışında alınan diplomaların da bu ülkede tanınması için çaba harcayacağını ifade etti.

Özkan, "Mükemmel eğitim görmüş vatandaşların Almanya'ya geldiklerinde taksicilik yapmak zorunda kalmaları kabul edilemez" diye konuştu.

Derginin haberinde ayrıca, Özkan'ın yemin ederek bakanlık görevine başlaması durumunda öldürüleceği yolunda tehditler aldığı ve emniyet müdürlüğü görevlileri tarafından korunduğu hatırlatıldı.

Wulff ise Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, Özkan'ın görüşlerine katılmadığını belirterek, "Aşağı Saksonya'da Hristiyanlık sembolleri, özellikle de okullardaki haçlar, eyalet hükümetimiz tarafından Hristiyan değerler temelinde hoşgörülü bir eğitim anlayışı olarak kabul görmektedir" şeklinde konuştu.

Eyaletteki okullarda din özgürlüğünden dolayı kız öğrencilerin başörtüsü takmalarına da izin verildiğini, ancak öğretmenlere izin verilmediğini, Özkan'ın da bunu kast ettiğini kaydeden Wulff, ''Bayan Özkan tarafsızlıkla ilgili kendi kişisel görüşünü beyan etmiştir. Ancak kendisi Aşağı Saksonya'daki uygulamaya karşı değil'' dedi.

CDU'nun Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Stefan Müller ise Özkan'ın açıklamalarını "saçma ve ürkütücü" olarak nitelendirerek, "Haçları okullardan çıkartmaya çalışan politikacılar, Hristiyan bir partide doğru bir yerde olup olmadığına bakmalı. Haç, Hristiyan Birlik partilerinde (CDU/CSU) kimliğimizin, kültürümüzün ve değerlerimizin temelini oluşturur" diye konuştu.

-BERLİN EYALETİ BAŞBAKANI WOWEREIT: "ÖZKAN, YEMİN ETMEDEN ÖNCE DOĞRU PARTİDE OLUP OLMADIĞINI İYİCE BİR DÜŞÜNSÜN"

 Alman Sosyal Demokrat Parti (BPD) Genel Başkan Yardımcısı olan Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine atanan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Aygül Özkan'a, doğru partide yer alıp almadığını "iyice" düşünmesini önerdi.

Berlin'de, 23 Nisan Şenlik Alanını gezen Wowereit, daha sonra yaptığı açıklamada, "Özkan, yemin etmeden önce doğru partide olup olmadığını iyice bir düşünsün. Bayan Özkan'ın talepleri SPD'de çoktandır geniş çaplı onay görmekte" diye konuştu.

Özkan'ın bakanlık görevine getirilmesinin tümüyle CDU'nun "sembolik politikası" olduğunu ifade eden Wowereit, Türkiye'nin AB üyeliği ya da çifte vatandaşlık gibi konularda yapılan tartışmalarda CDU'nun yabancılar ve uyum politikasındaki gerçek tutumunun ortaya çıktığını, bu nedenle CDU'nun henüz Türk kökenli bir bakana hazır olmadığını ifade etti.

aa



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs