En Sıcak Konular

Kıymada yüzde 60 indirim bekleniyor

26 Nisan 2010 08:53 tsi
İthalatın lafı yetti kıyma fiyatında % 60 indirim bekleniyor...

Başbakan Erdoğan’ın talimat vermesi sonrasında Tarım Bakanı’nın ithalat için pazar araştırdıklarını söylemesi kesime giden hayvan sayısını bir günde artırdı. Sektör yetkilileri ithalatla birlikte kıyma fiyatlarının 24 TL’den 15 TL’lere gerileyeceğini söylüyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın et ithalatı konusunda çalışma yapıldığı yolundaki açıklamaların ardından, kesime götürülen hayvan sayısı arttı. İthalatla birlikte 24 liraya kadar ulaşan bir kilogram kıymanın fiyatının 15 liraya kadar gerileyebileceği belirtiliyor.

Ette uzun süredir devam eden fiyat artışı son 3 ayda zirve yapmış, duruma Başbakan Erdoğan el koymuştu. 23 Nisan günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir aşırı yüksek seyreden ve bir türlü düşürülemeyen et fiyatlarıyla ilgili çözüm bulunamamasını kızmış, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a konuyla ilgili tepki göstermişti. Sorunun aylardır devam ettiğini söyleyen Başbakan’ın, konunun bir iki gün içinde çözülmesini istediği öğrenilmişti. Önceki gün de Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et ithalatı için pazar araştırması yaptıklarını belirterek, çalışmayı 1 hafta içinde sonuçlandıracaklarını açıkladı. Et fiyatlarının yükselmesinin üreticilere değil spekülatörlere yaradığını ifade eden Eker, “İhtiyaç neyse biz onu gideririz. Geçmişte pirinçte yaptığımız gibi...” demişti.

Kesime gidenler arttı

 İthalat yapılacağı haberi ilk günden etkili olarak et fiyatlarını düşürmeye başladı. Bursa Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, son dönemlerde et fiyatının ciddi oranda yükselmesinin ardından hükümetten olumlu bir adım geldiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığının et ithalatı konusunda çalışma yapmaya başlamasının sektöre hareket getirdiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Kesime getirilen hayvan sayısı arttı. Besilerden hayvanlar dışarı çıkmaya başladı. Kasaplar olarak ithalata olumlu bakıyoruz ancak bunun canlı hayvan ithalatı şeklinde olmasını bekliyoruz Et ithalatı, kamu kurum ve kuruluşların ihtiyacını karşılayacak şekilde Et ve Balık Kurumu tarafından belirli miktarda yapılabilir ancak genel anlamda canlı hayvan ithalatı şeklinde olmalı.”

Yıldız, canlı hayvan ithalatında da Avrupa ülkeleri gibi hayvanların ucuz olduğu yerlerden yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti. “Avrupa ülkelerinden canlı hayvan ithalatı yapılırsa et fiyatları düşer. ABD gibi hayvanın pahalı olduğu ülkelerden gelirse fiyatta ciddi düşüş olacağını sanmıyorum. Canlı hayvan ithalatının önü açılırsa, kasaplar, ithalatçılar ucuz hayvanı bulup ülkeye getirir. Ucuz hayvanların ülkeye gelmesi ile 24 liraya kadar ulaşan bir kilogram kıymanın fiyatı 15 liraya kadar geriler. ”

Kasaplar siftahsız gün bitirir oldu

DünyanIn en pahalı etini yiyen Türk halkı son aylarda sürekli zamlanan etten ‘soğudu’. Et fiyatlarının rekor seviyelere gelmesi kasapların satışlarını durma noktasına getirdi. Et ithalatı ile fiyatlarda düşüş yaşanmasının et satışlarında da ciddi bir hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Türkiye’de et tüketimi ABD’nin 10’da 1’i kadar

Yıllık Tüketim (kg)

ABD 116.7

Almanya 110

Arjantin 99.5

Avustralya 93.9

Brezilya 87.1

AB Ortalaması 75

bugün



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs