En Sıcak Konular

Öcalan eylem talimatını niye verdi?

26 Nisan 2010 08:20 tsi
Öcalan eylem talimatını niye verdi?
Biz Ankara'da Meclis'e kilitlenmişken Güneydoğu'dan, sınırın öte yanından ilginç gelişmeler yaşanıyor... Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Son iki yazıda 'Provokasyon dönemine girdik' demiş ve 'güçlü duyumları' aktarmıştık.
Bugün de aynı konuya devam edelim. Çünkü Türkiye çok kritik bir virajda. Görüşülmekte olan Anayasa değişikliğinden Cumhurbaşkanı seçimine kadar bir dizi önemli gündemi var. Yani önümüzdeki iki yıl hassas bir dönem.

Ergenekon soruşturması başladığından bu yana söylediğimiz bir konuyu da not etme adına hatırlatalım: 'Fırat'ın doğusundaki ilişkiler ağı' çözülmedikçe Ergenekon anlaşılamaz.

Çünkü karların erimeye başladığı şu günlerde devletin istihbarat birimlerine bilgi akıyor. Telsiz trafiğinden ve haber elemanlarından elde edilen verilere göre örgüt üzerinde 'eylem baskısı' var.
İmralı ve Kandil'in 'kanlı ve sansasyonel' eylem talimatı verdiği artık sır değil. Hatta Hakkari-Çukurca hattında sınırın öte yanında SA-7 füzeleri yerleştirildiği kesinlik kazanmış bir bilgi.

Dileriz gerçekleşmez. Ama güvenlik birimlerinin elindeki veriler ve yapılan risk analizi çalışmalarına göre tablo tedbirli olmayı gerektiriyor.

PKK ve işbirliği yaptığı birtakım radikal sol örgütler bazı üs bölgelerini ve karakolları hedef seçmiş.
Kayıtlara giren potansiyel hedefler arasında; Tunceli-Ovacık ve Kuşluca ile Sarıtaş Jandarma karakolları, Bingöl-Yedisu-Kabayel Üs Bölgeleri, Van-Çaldıran, Hakkari-Şemdinli-Gilmi Gediği ve Soğuk Tepe üs bölgeleri, Şırnak-Gülyazı bölgesindeki Kopki Tepe, Geymuşule, Diyarbakır-Lice-Gelişen Karakolu, Diyarbakır-Tepe Jandarma Karakolu, Kayacık Karakolu var.

Yine verilere göre Tokat ve Giresun ile Hatay-Amanoslar yeni eylem bölgeleri seçilmiş.

Kimsenin moralini bozmak, korkutmak derdinde değilim. Ama biz Ankara'da Meclis'e kilitlenmişken Güneydoğu'dan, sınırın öte yanından ilginç gelişmeler yaşanıyor. Dikkatli olmak şart...

Bedelliyi değil askerlik sistemini tartışalım

Eğer bir gün bedelli askerlik kararı çıkarsa bu kesinlikle internetin zaferi olacaktır. Web üzerinden örgütlenen asker kaçkınları internetin gücüyle Başbakan'ın dikkatini çekmeyi başardılar.

Fakat rüyadan çabuk uyandılar. TSK net bir şekilde 'Hayır' dedi. Aslında askerin karşı olduğu biliniyordu. Sürpriz olan Başbakan'ın konuyu bu kadar sahiplenmesi.

Çünkü TSK'nın bedelliye karşı olduğu, hatta mevcut sistemde değişikliğe gidip askerlik süresini uzatmayı planladığı ortada.

Geçen yıl mayıs başında Başbuğ 'yeni model askerliği' anlatmış ve 'askerliğin sadeleşeceğini' söylemişti.

Başbuğ kısa dönem ve yedek subaylığın kalkacağını, herkesin 12 ay 'er' olarak askerlik yapacağını açıklamıştı.

Bedelli askerlik tartışmalarına her ortamda karşı çıkan komuta kademesi 'eşit askerlik' düzenlemesinin nedenini ise 'asker ihtiyacı' olarak göstermişti.

Cuma günkü Başbakan-Başbuğ görüşmesinden de benzer bir sonuç çıktı. Yani, asker kararında ısrarcı. Bırakın bedellinin çıkmasını, mevcut askerlik süresi de uzuyor. O yüzden 'Bedelli yok ama askerlik kısalıyor' diyenlere kulak asmayın.

Peki, bedelli çıkmalı mı? Kesinlikle hayır! Zaten herkes 'Neden sadece fakir Anadolu çocukları şehit oluyor' sorusunu soruyor. Bir de üzerine parası olan askerlik yapmasın noktasına gelinirse yandı gülüm keten helva.

Bedelliye karşı olmak askerliğe taraftar olmak anlamına da gelmez. Zorunlu askerlik demode bir uygulama.

Askerlik de gazetecilik, doktorluk, öğretmenlik gibi bir iştir ve tercih edilirse yapılmalıdır. Asker olmak isteyen, tercih eden olur. Maaşını alır, hizmetini verir.

Bu model bize uymaz diyenler, etrafında askerlik yapmış herhangi birine 'askerde ne yaptığını' sorsun. Eğer, 'bir helikopterden diğerine atlarken şarjör değiştirmediyse', ot yolmuştur, mıntıka temizliği yapmıştır, komutanlarının işlerini görmüştür.

Ben, 28 Şubat döneminde, Org. Başbuğ'un komutasındaki 2. Kolordu Komutanlığı'nda yedek subaydım. 16 ay boyunca emrimdeki askerlerle çöp topladım, mıntıka temizliği yaptırdım, tatile gelen komutanların rahat etmesi için plajda taş temizliği yaptırdım.

Yaptığım ve yaptırdığım işlerin hiçbirisi askerlikle ilgili değildi. Şimdi anlatmanın yeri ve zamanı değil ama inanılmaz şeylere de şahit oldum. Bu arada söyleyeyim silah görmedim bile...

Şimdi çıkıp 'Terörle mücadele ediyoruz' , 'Türkiye'nin kendine özgü koşulları var' gibi beylik laflar etmeyelim lütfen. Herkes de biliyor ki bizdeki 'kalabalık ordu' kurmanın nedeni 'askeri' değil 'ideolojiktir.' Mevcut sistem, milyonlarca Türk gencini 'tornadan geçirmek' için kurulmuştur.

Bu yüzden hazır bedelliyi tartışmaya başlamışken askerlik sistemini de tartışalım.
 



Bu haber 996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs