En Sıcak Konular

Genel Kurul'da Şahin'le Şandır restleşti

26 Nisan 2010 08:10 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşması sırasında konu dışına çıktığı gerekçesiyle MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın sözünü keserek, mikrofonu kapattı. MHP'li vekillerden karara sert tepki geldi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesinin yapısına ilişkin düzenlemeler içeren 17. maddesi üzerinde MHP grubu adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal, bu maddenin, ''kılı kırk yararak'' Anayasa Mahkemesine üye seçimini düzenlediğini söyledi.

Bu maddede yapılan düzenleme ile yetkisinin aşırılığından şikayetçi olunan Cumhurbaşkanına daha fazla yetkiler verildiğini iddia eden Bal, ''Ucube bir dikta rejimini tarif etmekte'' dedi. Faruk Bal, şöyle konuştu:

''Yandaş bir yargı kurumunu yaratacak bir eğilim görmekteyiz. AK Parti, 8 yılda ülkeyi AKP'lileştirmiştir, kadrolaşmanın ötesinde kendi adamlarını her kuruma yerleştirmiştir ilk aşamada. İkinci aşamada, sermaye transferi tamamlanmıştır, yani yandaş zengin yaratılmıştır. Üçüncü aşamada ise medyanın yüzde 60'ını yandaş medya haline getirdiniz.

Bu teklif, PKK terör açılımında, ilk açılımı ifade etmektedir. Anayasa Mahkemesinin yapısının değişmesinden sonra, millet bütünlüğünü bozacak, üniter yapıyı bozacak kanunlar peş peşe gelecektir.''

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de grubu adına yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesini eleştirerek, mahkemenin verdiği son kararlarda Anayasa'yı çiğnediğini iddia etti.

Yüksek mahkemenin, yeniden demokratik düzenlemelere tabi tutulması gerektiğine işaret eden Geylani, AK Parti'nin mahkemenin yapısını değiştirirken, kendi önceliklerini dikkate aldığını savundu.

BDP'li Geylani, Cumhurbaşkanının bir çok Anayasa Mahkemesi üyesini seçecek olmasını eleştirerek, ''Cumhurbaşkanı, DTP'nin kapatma davasında raporu hazırlayan raportörü, jet hızıyla mahkeme üyeliğine seçmiştir. Bu anlayış, ideolojik ve yandaş bir yargı anlayışıdır'' iddiasında bulundu.

-AK PARTİ'Lİ İYİMAYA-

AK Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da Anayasa Mahkemesinin, kötü olan Anayasayı vesayetçi ve ideolojik içerikten kurtaramadığını, özgürlük lehine yorum yoluyla anayasal dönüşümü sağlayamadığını ifade ederek, ''Bu model, bizzat tarafımızdan imal veya inşa edilmiş bir proje değildir. Barolar Birliği iki kez çalışma yapmıştır, o model bu modeldir. Sivil toplum örgütleri, kimi partiler çalışma yapmıştır, o model bu modeldir'' dedi.

İyimaya, Anayasa Mahkemesinin hukukçu olmayan kişilerden oluşacağı ve bu düzenleme ile bir parti yargısının inşa edileceği iddialarının, varit olmayan itirazlar olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesinin, saf ve pür bir hukuk mahkemesi olmadığını, siyaset kurumunun yasama işlevini sonuçlandıran mahkeme olduğunu belirten İyimaya, ''1961 döneminde, liberal olmamasına, muhafazakar olmamasına, sol jargonda bulunmalarına rağmen Anayasa Mahkememize Parlamentoca üye seçilen hakimler, gerçekten yüz akımızdır'' dedi.

İyimaya, konuşmasında, eski ABD Başkanlarından Nixon'un kendisinin atadığı üyelerin, Watergate skandalında aleyhinde karar verdiklerini de hatırlattı.

-KOMİSYON BAŞKANI KUZU-

Komisyon adına söz alan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da bazı Avrupa ülkelerinin Anayasa Mahkemelerine üye seçimini anlatarak, Almanya'da Parlamentonun 16 üyenin tamamını, Fransa'da 9 üyeyi, Belçika'da 12 üyenin tamamını seçtiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda bazı partilerin bu konuda çalışma yaptığını belirten Kuzu, Türkiye Barolar Birliğinin yaptığı bir çalışmada, 21 üyeli bir Anayasa Mahkemesi öngördüğünü ve üyelerden 7'sinin Parlamento tarafından seçilmesini istediklerini kaydetti.

Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin üyelerinin tamamının hukukçu olmaması gerektiğine işaret ederek, ''Çünkü, bu Mahkemeye her konuda konular geliyor. O bakımdan iktisatçı ya da başka meslekten üyelerin mahkemede bulunması gerekiyor'' dedi.

Kişisel görüşlerini açıklamak üzere tekrar söz alan MHP'li Bal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine, mahkeme raportörü Alparslan Altan'ı atamasını eleştirdi.

Bunun üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşmacıları, Mecliste olmayan kişilerin isimlerini vererek eleştirmemeleri yönünde uyardı.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin getirdiği yeni düzenlemeleri anlatarak, ''Bu teklif, PKK terör örgütünün yolunu değil, hukuk devletinin, demokrasinin, 72 milyon Türk milletinin yolunu açıyor'' dedi.

-TARTIŞMA-

Daha sonra kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Demokratik açılım, kardeşlik ve milli birlik projesi'' olarak adlandırdığı projeyi, başından beri ''yıkım projesi'' olarak adlandırdıklarını söyledi. Şandır, bu projenin, ileride ülkeyi yıkmaya götüreceğini söylediklerini belirtti.

TBMM Başkanı Şahin, Şandır'ı konu dışına çıktığı gerekçesiyle uyardı. Konuşmasına devam etmesi üzerine Şahin, Şandır'ın sözünü kesti ve mikrofonu kapatarak yerine geçmesini istedi.

MHP'li milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak Şahin'in bu tutumunu protesto etti. Tartışmanın uzaması üzerine, Şahin birleşime ara verdi.

Verilen aradan sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Şandır'ın kürsüde konuşmasını kestiği için TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in tutumu hakkında usul tartışması açılmasını istedi. Vural, ''Bu kürsü milletin kürsüsü, milletin sesini kesemezsiniz'' diye konuştu.

Şahin, iyiniyetinin suistimal edilmesi ve konu hakkında konuşulmaması yüzünden Şandır'ın sözünü kestiğini ifade etti.

Şandır, Şahin'in tutumu aleyhinde yaptığı konuşmada, ''Bana, 'güvenimi suistimal etti' ithamında bulunmaya hakkınız yok. Cümlemin ortasında sözümü kestiniz. Sabahtan beri tarafsız olmamakla suçlanıyorsunuz. Yorulduğunuzu biliyoruz ama bunun sorumlusu MHP değil, AKP Grubu'' görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da tutumun lehinde yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin, Anayasa ve İçtüzüğe uygun devam ettiğini ifade etti.

Şahin'in tutumu aleyhinde söz alan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Meclis Başkanlarının, çok istisnai zamanlarda Meclisi yönettiğini, Şahin'in ise ''ısrarla Meclisi yönetmeye çalıştığını'' ileri sürdü.

Genç, ''Mehmet Ali Bey, Meclisi yönetme kapasitesine sahip değil, vallahi de değil, billahi de değil'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise lehte yaptığı konuşmada, gizli oylamalar yapılırken, hiç oy kullanmayanların, gizli oy hakkında fikir beyan ettiklerini belirterek, ''Gizli oylamanın nasıl yapıldığı hakkında fikir edinmek istiyorsanız, geliniz, milletin size verdiği vekaleti yerine getirin ve oylamaya katılın. Şu kabinler içinde, içinizden geçtiği gibi oy kullanınız'' diye konuştu.

Bu arada, konuşmacılar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un vefatından duydukları üzüntüyü dile getirerek, ailesine başsağlığı diledi.

aa



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs