En Sıcak Konular

16, 17 ve 18. madde de kabul edildi

26 Nisan 2010 08:03 tsi
16, 17 ve 18. madde de kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili görüşmeler dün ve bugün de sürdü. Teklifin bugün YAŞ kararları ve Anayasa Mahkemesi'ni düzenleyen 16-17 ve 18. maddeleri ele alındı ve oylaması yapıldı.

Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek.

Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

CHP'NİN, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SORUNLARINA İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGELERİNİN BUGÜN GÖRÜŞÜLMESİNİ İÇEREN GRUP ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ

CHP'nin, üniversite öğrencilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergelerinin TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

Öneri lehinde söz alan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, devletin eğitimden ''elini çektiğini'', parası olanın okuyabildiği bir sistemin olduğunu öne sürdü.

Ailelerin üniversitede okuyan çocukları için yılda 3 milyar lira harcamak zorunda kaldıklarını ifade eden Yalçınkaya, öğrencilerin, eğitimden barınmaya, yemekten ulaşıma kadar bir çok sorunlarına değindi.

CHP'li Yalçınkaya, devletin öğrencilere verdiği burs ve kredinin yetersiz olduğunu savunarak, kalacak yer bulamayan üniversite öğrencilerinin tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edildiğini söyledi.

Devletin 35 milyar lirayı TOKİ'ye aktardığını belirten Yalçınkaya, ''Devlet bunun 10'da 1'ini yurt yapımı için harcasa, öğrencilerin barınma sorunu kalmaz'' dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Türkiye'nin gündemi ile AK Parti'nin gündeminin çok farklı olduğunu ileri sürdü.

''Mutfak yanıyor, tencereler kaynamıyor'' diyen İçli, ''Anayasa değişikliğiyle memurlara ve işçilere para verilecek'' diye lafların empoze edildiğini, ancak bunun doğru olmadığını kaydetti.

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil de önerinin lehinde yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin, ''ekonomik anlamda girdi olarak görüldüğünü'' ifade etti.

Üniversite gençliğinin beslenme ve barınma ihtiyacının karşılanmadığını iddia eden Asil, yerleşkelerin düzenli ve planlı yapılmadığını söyledi.

AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun ise önerinin aleyhindeki konuşmasında, yüksek öğrenimi ve nitelik ve nicelik olarak desteklediklerini belirtti.

Eğitimi en önemli alanlardan birisi olarak belirlediklerini ve bu çerçevede çalışma yaptıklarını ifade eden Altun, 2002 yılında 7,5 milyar lira olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini, 2010'da 28,2 milyar liraya çıkardıklarını anlattı.

Kerem Altun, üniversite öğrencilerine verilen kredi miktarını yükselttiklerini ve yurtların kapasitelerini artırdıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından, yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda daha sonra Anayasa Değişikliği teklifinin 16. maddesinin görüşmelerine geçildi.

CHP'Lİ BARATALI: SULTAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN ANAYASASI KABUL EDİLİRSE, TÜRKİYE, TOTALİTER REJİME DÖNÜŞECEKTİR

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, askeri yargının görev alanını yeniden belirleyen 16. maddesi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Madde üzerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getiren İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Türkiye'de anayasaları, ''vesayet anayasaları'' olarak nitelendirdi ve anayasaların, gücü elinde bulunduranlar tarafından yapıldığını söyledi.

Anayasanın, her sorunu çözeceğini söylemenin, sorunları basite indirgemek olduğunu ifade eden Baratalı, Anayasa değişikliklerinde konsensüs aranması gerektiğini belirtti. Baratalı, Güney Afrika'da, anayasa yapma sürecinin 7 yıl sürdüğünü ve vatandaşların sürece 2 milyon önergeyle katıldığını anlattı.

Baratalı, ''Sultan Recep Tayyip Erdoğan anayasası kabul edilirse, Türkiye, totaliter rejime dönüşecektir. Bu değişiklikle amaç; totaliter rejim yolundaki engelleri kaldırmaktır'' görüşünü savundu.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, uzlaşılmadan hazırlanan anayasa değişikliklerinin, kamu vicdanında ve hukuk normlarında kabul görmeyeceğini ifade etti.

Çelik, ''lekeli açılım siyasetinin hayata geçirilmesine yol açacak anayasa değişikliklerinin, öncelik sıralamasında aşağılara yer aldığını'' öne sürerek, ülke gündeminin, yoksulluk, yolsuzluk, açlık, terör ve ekonomik gerilemeler olduğunu vurguladı. Çelik, ''Anayasa değişikliklerinden ziyade, insanları iş güç sahibi yapmanın, karınlarını doyurmanın, temel mesele olarak tartışılması daha anlamlıdır'' dedi.

-''BÜTÜN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ, ÖN KOŞULUMUZ''-

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Almanya'da sadece savaş zamanında askeri mahkemelerin kurulduğunu, Danimarka, Hollanda, Finlandiya'da bu mahkemelerin olmadığını, 1993'te Çek Cumhuriyeti'nde ise askeri mahkemelerin görevlerini, sivil mahkemeye devrettiğini söyledi.

Askeri mahkemelerin, sadece askeri personelin disiplin suçlarına bakması gerektiğini, askeri görev tanımının geniş olduğunu belirten Binici, askeri suçları tanımlayan maddenin kapsamının daraltılmasını istedi.

Binici, Anayasanın bir bütün olarak değiştirilmesinin, vazgeçilmez ön koşulları olduğunu dile getirdi.

Madde üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, AİHM'in, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasından dolayı bir çok kararı bulunduğuna işaret etti. Köylü, Katılım Ortaklığı Belgelerinde de askeri mahkemelerinin yetkisinin, askeri personelin yargılanmasıyla sınırlanması isteminin olduğunu anlattı.

Köylü, AİHM kararları ve uluslararası sözleşmeler dikkate alındığında, askeri mahkemelerin görev alanlarının daraltmasının açıkça ortaya çıktığını vurguladı.

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de ordu ve yargının yıpratıldığını savunarak, ''Başka bir Türk ordusu ve yargısı yok'' dedi.

Madde üzerinde görüşmeler devam ediyor.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

MHP'nin, madde üzerinde görüşmelerin uzatılmasına yönelik verdiği önergenin gerekçesinin okunmasının ardından, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, söz konusu gerekçede partilerine yönelik hakaret içeren ifadelerin bulunduğunu belirterek itiraz etti. Yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, önergenin gerekçesinde kullanılan dilin, temiz dil kavramı ile örtüşmediğini ifade etti. Gerekçenin, partilerine yönelik hakaret içerdiğini, bunun İçtüzükle de bağdaşmadığını belirten Kılıç, bu önergelerin altında imzaları bulunan milletvekillerinin, İçtüzüğü istismar ettiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise önergenin gerekçesinde hakaret içeren ifade bulunmadığını belirtti.

-''DİNLENME İMKANI VAR''-

Daha sonra TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, milletvekillerinin dinlenme süreleri ile ilgili bir soruyu yanıtladı. Kuzu, kamu kurumlarında görev yapan memurların toplam çalışma saatleriyle kıyaslandığında, milletvekillerinin dinlenme için yeterli zamanı olduğunun görüleceğini söyledi. Kuzu, ''Gece saat 3'te, 4'te enerjimiz yerinde olmalı ki kavga ediyoruz. Demek ki dinlenmeye ihtiyacımız yok'' dedi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de askeri okullardan çıkarılan öğrencilerin tazminat konusuna değindi. Gönül, komisyondan geçen bir kanun tasarısı ile bu tazminatların yüzde 40'a kadar düşürülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Bakan Gönül, Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurula gelmeden önce Komisyondan geçtiğini hatırlatarak, Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin de görüşlerinin alındığını ifade etti.

Gönül, başka bir soruyu yanıtlarken, suç unsuru taşıyan emir ve talimatlara ilişkin olarak şunları söyledi:

''Anayasanın 137. maddesinde kamu hizmetinde herhangi bir sıfat ile çalışmakta olan kimsenin, üstünden aldığı suç teşkil eden emri hiç bir suretle yerine getiremeyeceği hüküm altına alınmıştır. Maddenin son fıkrasında ise askeri hizmetlerin görülmesi için kanunla gösterilen istisnaların saklı olduğu belirtilmiştir. TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 14. maddesinde ise astın amirine mutlak suretle itaate mecbur olduğu, aldığı emri vaktinde yapacağı, değiştiremeyeceği belirtilmiş, icradan doğan sorumluluğun emri verene ait olacağı hüküm altına alınmıştır. Ceza hukukundaki ceza sorumluluğunu kaldıran nedenler incelendiğinde, emrin hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hallerde, bu emrin yerine getirilmesinden, emri verenin sorumluğu olduğunun düzenlendiği görülecektir. Uluslararası mahkeme kararlarında da askeri mahkemelerin askeri disiplin nedeniyle muhafaza edildiği görülmüştür.''

18.45 TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesinin oylamasına geçildi.

Teklifin 16. maddesiyle, Anayasanın ''Askeri Yargı'' başlıklı 145. maddesinde değişiklik yapılıyor. Askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor.

Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek.

Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

19.20 Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesine 337 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oy kullanıldı.

Teklifin 16. maddesiyle, Anayasanın ''Askeri Yargı'' başlıklı 145. maddesinde değişiklik yapılıyor. Askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor.

Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek.

Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

17. MADDE GÖRÜŞÜLMESİNE GEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesinin yapısına ilişkin düzenlemeler içeren 17. maddesinin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurulda, 16. maddenin oylamasının ardından yarım saat yemek arası verildi.

Aranın ardından, Anayasada, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik yapan 17. maddenin görüşmelerine geçildi.

 Madde, 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesinin asıl üye sayısını, 17'ye çıkartıyor.

17. MADDENİN GİZLİ OYLAMASI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesinin gizli oylamasına geçildi.

Teklifin 17. maddesinde, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor.

Buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek.

Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzre 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Teklifte, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak.

00.30 17. Maddenin oy kullanma süresi sona erdi. Madde ile ilgili oy sayımı yapılıyor.

00.45 OYLAMA SONUCU

Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesine 331 kabul, 72 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 331 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. 2 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Maddeyle, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor.

Buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek.

Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzre 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Teklifte, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN GÖREV SÜRELERİNE İLİŞKİN 18. MADDESİNİN GÖRÜŞMELERİNE BAŞLANDI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev sürelerine ilişkin 18. maddesinin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurul, bugün gündemindeki son madde olan 18. maddeyi görüşerek, oylayacak.

Madde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresine limit getiriyor. Üyeler, 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak.

03.15 TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesine, 335 kabul, 70 ret oyu çıktı.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 406 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı.

Madde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresine limit getiriyor. Üyeler, 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak.

Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesinin oylamasından önce kuliste bir süre oturan, daha sonra bahçede gezen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul çalışmalarını makamından takip etti.

Genel Kurula, oylamalar başladığında giren Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu sıraları yerine, milletvekili sıralarında oturdu, milletvekilleriyle sohbet etti, ismi okunduğunda da oyunu kullandı.

Milletvekilleri, Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında futbolu da ihmal etmedi. Hem Fenerbahçe hem Galatasaray maçlarının, Genel Kurul çalışmalarına denk gelmesi, milletvekillerinin maçları izlemesine engel olmadı. Kulislerde bir yandan Meclis Televizyonu yayın yaparken, diğer yandan da maçların yayınlandığı kanal açık tutuldu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, diğer maddelerde olduğu gibi bugünkü maddelerin görüşmelerini de Genel Kurulda izledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 18. maddenin oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra birleşimi, bugün saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

aa



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs