En Sıcak Konular

Alman ihracatı yeniden yükselişte

25 Nisan 2010 21:30 tsi
Almanya'nın 2009'da gerileyen ihracat oranı yeniden yükselişe geçti. Şubat ayında Alman ihracatı 12 ay bazında yüzde beş oranında arttı. Almanya'da yeniden ekonomik büyümenin motoru olan ihracat artmaya devam ediyor.

İyi haberler öncelikle Alman elektronik endüstrisinden geliyor. 2009 yılında büyük çöküş geçiren bu branşta sipariş girdileri yeniden artmaya başladı. Şubat ayında, bir yıl öncesinin aynı ayına kıyasla elektronik branşının ihracatı yüzde 20 oranında arttı. Uzmanlarca, 2010'un ikinci çeyreğinde Alman ekonomisinin yüzde bir oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Alman ekonomisi son iki yıldır bu oranın üzerine çıkamamaktaydı.

Alman malları ihracatının artmasında rol oynayan en önemli faktörlerden biri de Euro'nun değer kaybetmesi. Esas itibariyle, Euro'nun ucuzlaması Almanya'nın Asya ve dolar bölgesine daha fazla ihracat yapmasına yarıyor. Nitekim Alman istatistik Kurumu'nun verileri de euronun kullanılmadığı Avrupa Birliği ülkeleriyle Birlik dışındaki ülkelere yapılan ihracatın önemli sıçrama yaptığını gösteriyor. Euro bölgesine yapılan ihracattaki artış ise dolar bölgesinde kaydedilen artışın yarısını ancak buldu.

Hükümet desteği

ihracatçı şirketlerin Alman ekonomisi açısından taşıdığı önemin bilincinde olan Alman hükümeti, ihracatı teşvik amacıyla ihracatçıyı Hermes kredilerinden yararlandırıyor. Devlet, Hermes kredisi üzerinden özel şirketlerin yurtdışındaki müşterilerinden alacaklarına kefil oluyor. ihracatçının faturası ödenmediği zaman, zarar Hermes kredisiyle karşılanıyor.

Almanya'nın dış ticaret fazlasını önemli ölçüde artırması komşu ve ortaklarının ise hoşuna gitmiyor. Fransa kısa süre önce Almanya'yı, "ortaklarının sırtından ticaret fazlası elde etmekle" suçlamıştı.

istatistik Kurumu'nun rakamları, Fransa'da duyulan endişenin boyutlarını göstermesi bakımından son derece ilginç. Fransa, 1966 yılından beri Almanya ile ticaretinde açık veriyor. Fransa'nın ikili ticarette verdiği açık 2008 yılında 30 milyar euroya çıkmıştı. Öncelikle ihracatçı ülkeler sıralamasının zirvesindeki aktörler arasında amansız bir rekabet hüküm sürüyor.

Almanya – Çin rekabeti

Çin 2009 yılının sonlarına doğru ihracat şampiyonu unvanını Almanya'dan aldı. Çin aynı yıl 1 trilyon 200 milyar dolarlık ihracat yaptı. Almanya'nın toplam ihracatı ise 1 trilyon 120 milyar dolar oldu. Alman Dış Ticaret Odası Başkanı Anton Börner, bu unvanın kaybedilmesinin trajik bir gelişme olmadığını söylüyor.

Börner, "Müşteri ne kadar zenginleşirse bizim işimiz de o kadar iyi gider. Çin'in 1 milyar 300 milyonluk nüfusuyla daha müreffeh bir ülke olması ve refahın tabana yayılması bizim ürettiğimiz mal ve hizmetlere olan talebi de artırır. Çin önümüzdeki on yıllarda refahı teminat altına almak için sosyal güvenlik sistemine muazzam yatırım yapmak zorunda kalacak. Biz bu alanda çok güçlüyüz ve dünyaya verebilecek çok şeyimiz var" diye konuştu.

Resmi istatistikler de bu ifadeyi doğruluyor. Çin geçen yıl ilk kez Almanya'nın en fazla ihracat yaptığı on ülke arasına girdi. Gerçi rakamlar genel anlamda olumlu. Ancak Almanya ihracat rekorları kırdığı yılların henüz çok gerisinde. 2008 yılının şubat ayında, yani küresel mali ve ekonomik kriz patlak vermeden önce Alman şirketleri 83 milyar euroluk mal ve hizmet ihraç etmişti. Bu rakam 2010 yılında 70 milyarda kaldı.

dw



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs