En Sıcak Konular

Belçika: Alkol yaşı 11'e düştü!

25 Nisan 2010 16:39 tsi
Belçika'da alkolle tanışan gençlerin yaş ortalamasının 11'e gerilediği belirlendi. Yapılan bir araştırmaya göre 10 yaşındaki her dört çocuktan birisi hayatında bir kez içki içerken, bu oran 17 yaşındakilerde yüzde 88'lere tırmanıyor.

Belçika her ne kadar son yıllarda yasal önlemlerle gençler arasında hızla artış eğilimi gösteren içki ve uyuşturucu alışkanlığıyla mücadele etmeye çalışsa da yapılan bir araştırma, sorunun vahametini gözler önüne sermeye yetti. Bağımlıları Araştırma ve Bilgi Merkezi (OIVO)'nun yaptırdığı son araştırmaya göre Belçika'da gençler arasında içkiyle tanışanların yaş ortalaması 11'e kadar geriledi. Belçika'da alkol tüketmeye başlama yaşı üç yıl önce 13 idi.

Gençlerin artık çocuk denecek yaşlarda alkolle tanışmaları ve alkollü içeceklere çok kolay yollardan ulaşmaları uzmanları endişeye sevk ediyor. Belçika'da gençlerin içkiye başlama yaşının 10'a kadar düştüğüne dikkat çeken yetkililer, benzin istasyonu ya da gece dükkânları gibi yerlerde gençlere alkol satış yasağına yeterince dikkat edilmediğinin altını çiziyor. Endişe verici bir diğer tespit ise gençler arasında hızla yayılan ve alkol komasına girinceye kadar devam edilen içki içme çılgınlığı. Ergenlik gösterisi olarak yapılan bu tür içki içme yarışları, son dönemlerde birçok gencin hayatına mal oldu. Son araştırmanın verileri göre, gençlerin yüzde 47'sinde aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan geçici bilinç kaybı yaşandığı, bunun ise bir önceki yıla göre iki kat daha fazla olduğu görülüyor.

Bağımlıları Araştırma ve Bilgi Merkezi (OIVO)'nun 10-17 yaş aralığındaki gençleri kapsayan son araştırmasına göre, 10-17 yaş arasındaki her üç gençten ikisi hayatında bir kez içki içmiş. Bu oran 10 yaşındakilerde yüzde 25 olurken, 17 yaşındakilerde yüzde 88'lere çıkıyor. Belçika'daki alkolle tanışma yaş ortalamasının 11 yaş olduğunu tespit eden uzmanlar, Brüksel'deki gençlerin alkol tüketiminde yüzde 74 ile Flaman (yüzde 60) ve Valon (yüzde 70) gençlerinin önüne geçtiğine dikkat çekiyor. Ortaokul sıralarından sonra ilkokul sıralarına kadar gerileyen alkolle tanışma araştırmasında dikkat çeken diğer bir husus, Belçikalı gençlerin ilk alkol deneyimlerini genellikle ailelerinde yaşamaları. Özellikle aile ortamlarında şarapla tanışan çocuk yaştaki gençlerin anne ya da babaları tarafından teşvik edildiği kaydedildi. Araştırmaya katılan gençlerin haftada ortalama 19 kadeh içki içtiği, bunun yarısından fazlasının ise hafta sonu alındığı ifade ediliyor.

Diğer yandan Belçika'da kişi başına yıllık ortalama saf alkol tüketme miktarı 8,8 litre olurken, Belçikalı erkeklerin yüzde 11'i, kadınların ise yüzde 5'i her gün düzenli olarak içki içiyor. Avrupa'da nüfusun yüzde 5'i alkol sorunu ile mücadele ederken, Belçika'da 600 bin alkolik kişinin bulunduğu ve tedavi edilmeye muhtaç olduğu ifade ediliyor.



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,109 µs