En Sıcak Konular

57. Alay'ı unutma!

25 Nisan 2010 15:28 tsi
Çanakkale Savaşı'nın 95. yıldönümü etkinlikleri kapsamında kahramanlar alayı olarak bilinen 57. Piyade Alayı'nda şehit düşen askerler, burada düzenlenen törenle anıldı.

Anzakların da katılımı ile gerçekleşen tören öncesi İzcilik Federasyonu'na bağlı çeşitli illerden gelen izciler, 95 yıl önce düşmana dur demek için dedelerinin yaptığı gibi Bigalı köyünden sabah saat 06.00'da Kanlı Sırt'a kadar olan 12 kilometrelik mesafeyi yürüdü. Kanlı Sırt'ta bulunan 57. Alay Şehitliği'ndeki törene ellerinde Türk bayrakları, sırtlarında 'Dedeciğim Ben Geldim' yazılı yelekler giyen minik izciler, buradaki törene renk kattı.

Tören, ülke çelenklerinin koyulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı'yla başladı. Türkiye adına Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Genelkurmay Başkanlığı adına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda adına Başbakan John Key ile Bangladeş, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda, Pakistan ve İngiltere adına törenlere katılan temsilciler şehitliğe çelenk koydu.

Tamamı şehit olan 57. Alay'ın kahramanlıklarını anlatan konuşmayı yapan Kurmay Yarbay Ersin Kaya, "Buraya, vatanları uğruna canlarını feda eden ülkenin cesur bedenlerini anmak üzere toplandık. Bundan 95 yıl önce askerlerimiz destansı bir başarıya imza attı. Burası Atatürk'ün askerlerine 'Ben size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum' dediği yerdir. Türk askerleri, komutanlarından aldıkları emri ölümüne yerine getirerek, kendilerinden 9 kat fazla olan modern bir orduya karşı gösterdikleri bu kahramanlık ile vatanı düşmana karşı korumuşlardır." dedi.

Konuşmanın ardından 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, şeref defterini imzaladı. Tören, Genelkurmay'a bağlı Mehter Bölüğü'nün gösterisi ile son buldu.

Tören sonrası şehitlik çıkışında Anzaklar, hayranlıkla izledikleri Mehter Bölüğü'nün fotoğrafını çekmek için birbirleri ile yarıştı. Protokol üyeleri, daha sonra Conkbayırı'ndaki törene katıldı. Anzak Koyu'nda düzenlenen anma töreninin bir benzerinin icra edildiği Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda anıtında yapılan törenin ardından, Çanakkale Kara Savaşları 95. yılı anma programı sona erdi.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs