Bir an önce vazgeçin | " /> Bir an önce vazgeçin | "/>

En Sıcak Konular

Baykal: Bir an önce vazgeçin

25 Nisan 2010 14:46 tsi
Baykal: Bir an önce vazgeçin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Meclis'te görüşülen anayasa değişikliği konusunda Hükümet'e yüklendi.

Baykal, "Bizim anayasamız TC Anayasası'dır. AKP şimdi 'RTE Anayasası' yapıyor. Bunu yaparsanız Türkiye'yi huzura götüremezsiniz, barışı sağlayamazsınız." dedi.

Kartal Yakacık'ta tapu dağıtım törenine katılan Deniz Baykal, partililere hitap etti. Meclis'te görüşülen anayasa değişikliği paketini eleştiren Baykal, Hükümet'in yanlış bir yolda olduğunu ileri sürdü. Baykal, " 'Kürt açılımı' dediler tıkandı, 'Ermeni açılımı' dediler tıkandı. Şimdi de 'Anayasa açılımı' yapıyorlar. Anayasayı değiştirecekler. Bu bir başka büyük yanlıştır. Bir memlekette anayasa değişir, nasıl değişir? milletin tüm partileri geniş bir mutabakatla el ele verir, ortak bir anlayış çıkar, o anlayış doğrultusunda Anayasa değişir. Yapılacak anayasa 72 milyonun anayasasıdır. Bir partinin kendi iç işi gibi, kendi mutfağında, kendi adamlarına sipariş vererek, sadece kendine yontan bir anayasayı millete dayatması, anayasa yapma konusunda en büyük yanlıştır. AKP kendi anayasasını yapıyor. Bizim anayasamız Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'dır, TC Anayasası'dır. Şimdi AKP 'RTE Anayasası' yapıyor. 'Recep Tayyip Erdoğan Anayasası' yapıyor. Biz 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmek istiyoruz, 12 Eylül Anayasası'ndan Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Ama 12 Eylül Anayasası'nın yerine RTE Anayasası gelsin istemiyoruz. Bunu yaparsanız Türkiye'yi huzura götürmezsiniz, kardeşliğe götürmezsiniz, barışı sağlayamazsınız, tekrar millet birbirine girmeye başlar. Bu yanlış yoldan bir an önce vazgeçin. Bunun yanlış olduğunu AKP milletvekilleri de görüyor. Ama kimse kıpırdayamıyor. Yani Başbakan'nın dayatmasıyla AKP grubu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi bu istikamete sokulamaz. Sokulursa çok yanlış bir iş yapılmış olur." diye konuştu. Bu arada, Baykal'ın bu sözleri üzerine katılımcılardan bazılarının AK Parti'yi yuhaladığı gözlendi.

Yeni teklifte Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin seçimiyle ilgili de konuşan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Anayasa değişikliği olursa ne olacak? Anayasa Mahkemesi'nin üyelerini Meclis seçecek, bir de Cumhurbaşkanı atayacak. Yani Meclis 3 tanesini seçecek, geri kalan 18 üyeyi de Cumhurbaşkanı atayacak. Elinizi vicdanınıza koyunuz, Meclis seçecek dediysek Meclis'in bütün siyasi anlayışı birleşerek mi seçecek? Hayır, Meclis'te çoğunluğu olan parti istediği 3 kişiyi tayin edecek. Böylece AKP'nin tayin ettiği 3 kişi çıkacak. Bir siyasi partinin Meclis görüntüsü adı altında 3 tane Anayasa Mahkemesi üyesini seçmesi doğru mu? Cumhurbaşkanı geri kalan üyeyi nasıl seçecek? Rektörleri seçtiği gibi. Tamamen AKP Anayasası. Peki bu Anayasa Mahkemesi'nin görevi ne? Yarın AKP iktidarı kaybederse ister istemez bazı suçların yargılanması gerekecek. Mesela, Tekel davası var. Bir tesisi 292 milyon dolara satılmış. Satın alan kişi kısa bir süre sonra bir başkasına 900 milyon dolara devretmiş. Devlet niye zamanında 900 milyon dolara satmamış? Bunun hesabı sorulmayacak mı?"

'KÜRT AÇILIMI' DEYİP MİLLETİ BİR BİRİNE DÜŞÜRDÜLER"

Demokratik açılım ve Ermeni açılımına da değinen Baykal, "Devlet kurumları bir birlerine düşürülmüş halde. Askeriyesi, yargısı, basını, üniversitesi. Bu iyi bir tablo değil. Millet kendi içinde bölünmüş. Bir 'Kürt açılımı' dediler. Milleti bir birine düşürdüler. Bu memlekette kimse kimseye kökü kökeni dolayısıyla dışlama hakkına sahip değil, böyle birşey olamaz. Hepimiz eşitiz, hepimiz kardeşiz. Kökümüz kökenimiz ne olursa olsun bu memleket birdir, bütündür. Hepimiz aynı milletin parçasıyız. Siirtlimiz de, Antalyalımız da, Adanalımız da aynı milletin parçasıyız, kardeşiz. Şimdi bizi ayırmanın bir anlamı var mı? Bu ayrıma devlet öncülük yaparsa bu Türkiye'nin hayrına bir iştir diyebilir miyiz? Arkasından 'Ermeni açılımı' dediler. Ne oldu? Şimdi Ermenistan'da Türk bayrağını yakıp üstünde tepiniyorlar. Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın, Dışişleri Bakanı'nın posterlerini yakıyorlar üstünde tepiniyorlar. Ermenistan ile 0 problemli olacaktık, kardeş olacaktık ne oldu? Biz herkesle kardeş olmaya hazırız, ama olmayacak duaya 'amin' diyerek yanlış yola çıkarak milletin haysiyetini, şerefini kimseye çiğnetmeyiz." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,751 µs