En Sıcak Konular

11 bin kişi yürüdü

25 Nisan 2010 13:15 tsi
BİRİNCİ Dünya Savaşı'nda Çanakkale üzerinden Anadolu'ya çıkmaya çalışan Anzaklar'ın torunlarıyla ülkesini savunanlar ayrı törenlerle bu destansı günü yeniden yaşadı.

1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 11 bin kişi, 57'nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta yürüdü. Yürüyüşe katılanlara, 57'nci Alay askerlere verilen son yemek olan kırık buğday çorbası ikram edildi.

Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal'i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na göndermesiyle başlayan ve tarihe, “Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” sözleriyle geçen o gün, 95 yıl sonra yeniden yaşandı. Yürüyeş başlamadan önce Kızılay ve 2'nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve tümü şehit olan 57'nci Alay askerlerinin son yediği yemek kırık buğday çorbası dağıtıldı. 57'nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, ‘Ata’nın izindeyiz’ mesajı veren 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim ile 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı tugay komutanları sabahın ilk ışıkları ile yürüyüşe geçti.

Orgeneral Iğsız ve beraberindekiler öğrenci gruplarının önünde yaklaşık 1 kilometre yürüdükten sonra, ellerindeki bayraklarla patika kenarında bekleyip, yürüyüş kolunun geçişini selamladı. Yürüyüşe 2 bini Mehmetçik olmak üzere büyük bölümünü üniversiteli ve izci yaklaşık 11 bin kişi katıldı. Çanakkale savaşları sırasında, 57'nci Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran binlerce öğrenci ve izci, savaşlara katılan bazı ülkelerin askeri bandolarının mensupları ile 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 2 bin kadar Mehmetçik, geceyi 95 yıl öncesinin ayazını iliklerinde hissederek geçirdi.

Katılımcılar için Kızılay ve 2'nci Kolordu 546 saha çadırı kurdu. Sabah yürüyüşe katılan öğrenciler, 95 yıl önce 57'nci Alay'ın kullandığı 10 kilometrelik güzergahı yaklaşık 3 saatte tamamladı. Bazı izciler sırtında ‘Dedeciğim ben geldim’ yazısı bulunan kırmızı cepken giydi. Başlarında Çanakkale Savaşları sırasında, Mehmetçiğin kullandığı ‘Enveriye kabalağı' olarak bilinen, asker şapkası bulunan izciler, yürüyüş boyunca kahramanlık içeren marşlar söyledi.

Yürüyüşe İzmir’den katılan 70 yaşındaki emekli öğretmen Hatice Arslan, “Paşanın yolunda ölümüne kadar varım” derken, İstanbul Büyükçekmece’den Ata’nın ve 57'nci Alay’ın izinde gerçekleşen yürüyüşe 5 yaşındaki oğlu Muhammet Hamza Öztürk ile katılan, Ayşe Öztürk 10 kilometre boyunca oğlunu cepheye mermi taşıyan Türk anası gibi sırtında taşıyarak yürüdü.

hurriyet



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,508 µs