En Sıcak Konular

Tarihe böyle not düşülecek

25 Nisan 2010 10:04 tsi
Tarihe böyle not düşülecek

İstanbul'da yapılan Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan cumhurbaşkanlarının bir araya geldiği zirveden önemli kararlar çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Üçlü Balkan Zirvesi"nde Türkiye Balkan barışı için tarihi bir adım attı. Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile üç ülkenin dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan zirvede tarihe kararlar çıktı. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Sladziç Belgrad'a gidecek. Başbakan Erdoğan, Sladziç ve Tadiç, Temmuz ayında Srebrenitsa'da anma törenine katılacak. Balkanlar için geçmişin acılarını geride bırakma ve geleceğe bakma adına üç ülkenin cumhurbaşkanları iki yılda üç kez biraraya gelecek.

BU TARİHİ BULUŞMADIR

Zirvenin ardından liderler kameraların karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin Balkanlar’ın huzur, istikrar ve refahı için ümit verici bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi. Sırp ve Boşnak liderlerin ilk kez bu formattaki bir toplantıda buluştuklarını ifade eden Gül, "Bu tarihi bir buluşmadır" dedi. Abdullah Gül, her iki lidere, zirve öncesi attıkları adımlarla ilgili tebriklerini sundu. Balkanlar’ın huzur ve refah içinde yaşaması için, büyük çatının Avrupa Birliği ve NATO olacağını belirten Abdullah Gül, bu noktada Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine işaret etti.

SLADZİÇ TEŞEKKÜR ETTİ

Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Temmuz ayında Srebrenica katliamının 15. yılı anma törenlerine katılacağını belirterek, "Sırp lider Tadiç ve Boşnak Lider Sladziç’in de oraya katılacaklarını öğrenmekten memnuniyet duyuyorum" dedi. Boşnak Lider Sladziç de, Bosna Hersek’in gerek Sırbistan’la, gerek Hırvatistan’la ilişkilerinin normalleştirilmesi için gösterdiği çabalar için Türkiye’ye teşekkür etti. Boşnak vatandaşların barış, huzur ve refah istediğini belirten Sladziç, Avrupa Birliği hedefini yerine getirmek için ellerinden gelen çalışmayı sarfedeceklerini söyledi.

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Sırp Lider Tadiç de, Balkanlar'ın ortak tarihinde, zaman zaman inişler ve çıkışlar yaşandığını belirterek, "Şimdi dönem yeni bir başlangıç yapmanın dönemidir" dedi. Bu yeni başlangıç için Sırbistan’ın sorumluluk almaya hazır olduğunu söyleyen Sırp lider, "Bosna Hersek’in bağımsızlığını destekliyor ve bunu istiyoruz" diye konuştu.

EL ELE POZ VERDiLER

Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğinde düzenlenen "Üçlü Balkan Zirvesi"nde liderler aile fotoğrafı çektirdi. Çırağan Sarayı Bosphorus Salonu'nda yapılan ve yaklaşık 1 saat 15 dakika süren zirvenin ardından liderler, aile fotoğrafı çekimi için terasa geçti. Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Gül, aralarında yer aldığı Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in ellerinden tutarak poz verdi. Fotoğrafta, liderlerle birlikte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj da yer aldı. Daha sonra liderler bir süre İstanbul Boğazı'nı ve Çırağan Sarayı'nı inceledi. Ardından katılımcılar balkonda da birlikte el ele tutuşarak poz verdi.

Bugüne nasıl gelindi?

Türkiye’nin son 6 ayda yürüttüğü etkin Balkan politikası, bölgede gündemi hareketlendirdi. Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan Dışişleri Bakanları 6 kez bir araya geldi. Türkiye’nin devreye girmesiyle gerçekleşen bu üçlü zirveler sonucunda, önce Bosna Hersek, Belgrad’a büyükelçi atadı. 30 Mart’ta da Sırbistan Parlamentosu’nda, "Srebrenitsa" katliamını kınayan bir karar kabul edildi. Aylardır devam eden diplomasi trafiğinde son adım da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Belgrad görüşmelerinde atıldı ve 3 cumhurbaşkanı İstanbul’da bir araya gelme kararı aldı.

bugün



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,578 µs