En Sıcak Konular

Et fiyatlarına çözüm bulundu

25 Nisan 2010 09:41 tsi
Bir yıl içinde iki katına çıkan et fiyatlarının son günlerde yeniden artması Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Yeterli sayıda hayvan bulunmasına rağmen spekülatörlerin fiyatlarla oynadığı tespitini yapan Bakanlık, yeni strateji belirledi. Bakan Mehdi Eker, et ve canlı hayvan ithalatı için pazar araştırması yaptıklarını belirterek, çalışmayı 1 hafta içinde sonuçlandıracaklarını söyledi. Eker, Kurban Bayramı öncesinden bu yana et fiyatlarındaki durumu takip ettiklerini ve besi sayımı yaptıklarını anlattı. Bakan, bayram sonrasında 1 milyon 700 bin civarında olan hayvan sayısını, geçen hafta yapılan sayımda 2 milyon 200 bin olarak belirlediklerini vurguladı.

"Yeteri kadar besi materyali var." diyen Eker, son yıllarda verilen teşviklerle hayvancılıkta ciddi yatırımlar yapıldığını kaydetti. Geçen hafta sektör temsilcileriyle toplantı yaptığını ve kendilerine "Fiyatlar belli bir yere kadar tolere edilebilir." dediğini aktaran Eker, et fiyatlarının spekülasyona bağlı olarak yükseldiğine dikkati çekti. Geçen hafta karkas et fiyatının kilogramının 17 lira olduğunu, elinde büyük miktarda besi materyali bulunan spekülatörlerin kesim yapmayarak ya da bunu geciktirerek fiyatlarda etkili olduğunu anlatan Eker, bundan üreticinin kazanmadığını söyledi. Eker, et ithalatı için çalışma yapıldığını ifade ederek, 2-3 günden beri piyasa araştırması yaptıklarını ve bunu 1 hafta içinde sonuçlandıracaklarını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili çalışma yapıldığı bilgisini sunduğunu kaydeden Eker, nereden, ne kadar ithalat yapılacağının ihtiyaçlara göre belirleneceğini söyledi. Üreticiye zarar verme amacı taşımadıklarını, et fiyatlarının yükselmesinin üreticilere değil spekülatörlere yaradığını ifade eden Eker, "İhtiyaç neyse biz onu gideririz. Geçmişte pirinçte yaptığımız gibi...'' dedi.

Yeterli sayıda hayvan bulunmasına rağmen spekülatörlerin fiyatlarla oynadığını belirten Tarım Bakanı Mehdi Eker, fiyatların normal düzeyine inmesi için sektör temsilcilerine bir haftalık süre tanıdıklarını söyledi. Önümüzdeki hafta piyasayı gözetleyecek olan Bakanlık, düzelme olmaması halinde Et ve Balık Kurumu aracılığı ile fiyatlara müdahale edecek. Spekülatörlerin fiyatların yükselmesi için ellerinde tuttukları ürünleri satmaları sağlanacak. Bu kapsamda et kombinalarında kesim sayısı artarken düşük fiyattan satış yapılacak. İhtiyaç olması halinde ise pirinç ve mercimekte Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaptığı gibi marketlere Et ve Balık aracılığı ile et ve et ürünleri verilmesi konusu masaya yatırılacak. Türkiye genelindeki ahırları dolaşarak iki kez sayım yaptıklarına dikkat çeken Tarım Bakanlığı yetkilileri ise, 2 milyon 200 bin kesilecek hayvan tespit ettiklerini aktardı. Sektörde yeterli sayıda besi materyali bulunduğunu ifade eden üst düzey bir yetkili, "Ahırların içerisine kadar girip sayım yaptık ve yeterli sayıda hayvan olduğunu tutanakla belirledik. Fiyatlardaki artış spekülatörlerin psikolojik olarak fiyat yükseltmesinden kaynaklanıyor. Bundan sonra fiyatları Et ve Balık aracılığı ile dengelemeye çalışacağız." dedi. Kasapların iki hafta öncesine kadar 14-15 liraya aldıkları etin kilosu 17-18 TL'ye kadar çıktı. Et ve Balık Kurumu dana kıymanın kilosunu 19,5 liradan satarken marketlerde fiyat 22-23 lirayı buluyor.

Et fiyatlarının tırmanışa geçmesinin ardından sığır envanterinin çıkarılması çalışmaları da devam ediyor. Bu kapsamda Avrupa ülkelerinden hayvan ithalatının da gündeme getirilebileceği belirtiliyor. Önümüzdeki ay yapılması planlanan toplantıda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden sığır ithalatı yapması konusu masaya yatırılacak. Tarım Bakanlığı yetkilileri deli dana hastalığı nedeni ile AB üyesi ülkelerden et ithalatı yapılmadığını hatırlatırken, "Artık Avrupa ülkelerinde de bu hastalığa rastlanmıyor. Sonuçta bizim için maliyeti çok düşük olacak. Veterinerlerimiz sığır sayımına başladı. Eğer ithalatta gecikirsek fiyatlar daha da yükselebilir." tespitini yapıyor.

Veteriner hekimler damızlık hayvan için köy yollarında

Kırmızı et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmanın ardından çözüm arayışları da hızlandı. Damızlık hayvan bulmak için çalışmalarını artıran Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, köy yollarına düştü. Sahada görev yapan veteriner hekimlerini damızlık hayvan bulmakla görevlendiren Birlik, tek tek ülke genelinde damızlık hayvan arıyor. 2009 yılında fiyatlardaki düşüşün ardından 300 bin büyükbaş hayvan kesildiğine dikkat çeken yetkililer, çiftçinin talebine karşılık veremediklerini söyledi. Hali hazırda beş bin damızlık hayvan talebine olumlu cevap veremediklerini kaydeden üst düzey bir yetkili, Türkiye genelinde il il dolaşarak hayvan aradıklarını söyledi. Üyeleri yılbaşından itibaren Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden 30 bin koyun ve 10 bin büyükbaş hayvan talebinde bulunmuştu.

Zaman 



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs