Obama ne söylerse söylesin | " /> Obama ne söylerse söylesin | "/>

En Sıcak Konular

Tan: Obama ne söylerse söylesin

25 Nisan 2010 09:27 tsi
Tan: Obama ne söylerse söylesin Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisanla ilgili açıklamasını değerlendirdi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisanla ilgili açıklamasına ilişkin, ''Obama ne söylerse söylesin bizim kabulümüz olmayacaktır, çünkü bilimsel bir yanı yoktur, tamamen siyasi bir söylemdir bu"'' dedi.

Büyükelçilik binası önünde Türkler ile Ermenilerin karşılıklı gösterisinin ardından büyükelçiliğe gelen Tan, Türk grubu binaya davet etti.

Tan, burada Türklere hitaben yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Her yıl bu büyükelçiliğin önünde gösteri yapılıyor ve bizim buna layıkıyla cevap vermemiz gerekiyordu. Siz büyük bir fedakarlıkla içinizden gelerek, ülkeniz hakkında ortaya atılmaya çalışılan büyük bir iftiraya karşı koymak için buraya geldiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, sizleri kutluyoruz.''

Böyle bir iftirayı asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Tan, şöyle devam etti:

''Yıllar boyu biz böyle bir iftiraya karşı sizin duruşunuzu gereği şekilde göstermemişiz. Bundan sonra göstereceğiz. Sizler bunun kanıtısınız. Bizler resmi olarak görüşümüzü, duruşumuzu açıklıyoruz, ancak bizden çok sizlerin söyleyecekleri önemli. Sizlerin, dostlarınıza, buradaki Amerikalı muhataplarınıza elinizden geldiği kadar, üzerimize çalınmaya çalışılan bu iftiranın yanlışlığını ve kabul edilmezliğini anlatmanız gerekiyor. Çünkü bizler bir devlet görevlisiyiz, bizim söylediklerimizin sizinki kadar etkin olması mümkün değil.''

Tan, büyükelçiliğe gelen gruba, bu konuda ellerinde yeterli bilgi ve belge yoksa, büyükelçiliğin kapısının onlara her zaman açık olduğunu ve bilgilendirme yolunda gerekli desteğin kendilerine her zaman verileceğini bildirdi.

-"TÜM BU SÖYLEMLERİ REDDEDİYORUZ-

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugünkü açıklamasında "soykırım" ifadesini kullanmadığını anımsatan Büyükelçi Tan, "Buna kimileri sevinmektedir. Bizim böyle bir duygumuz yoktur" dedi. Tan, başka bir ülkenin herhangi bir ülke hakkında böylesine bir karar almasını "en başından beri yok farz ettiklerini ve reddettiklerini" kaydederek, "Obama ne söylerse söylesin, bizim kabulümüz olmayacaktır, çünkü bilimsel bir yanı yoktur, tamamen siyasi bir söylemdir bu" diye konuştu.

Aslında, Türk ve Ermenilerin "enerjisini bu tür şeylerle tüketmemesi" gerektiğini ifade eden Tan, "İşte bunun için biz bir yakınlaşma sürecini iki halk arasında ileriye götürmeye çalışıyoruz, ancak bu tek taraflı bir bakış açısıyla olmaz. Nitekim bugün burada Obama'nın söylemi veya buna benzer söylemler bizim bu gayretlerimize yardımcı olmamaktadır. O yüzden bütün bu davranışları, söylemleri reddediyoruz, bunları siyasi olarak görüyoruz" dedi.

Parlamentolarda alınan kararların da siyasi olduğuna dikkati çeken Tan, "Dikkat ederseniz California'da 3-5 milletvekilinin veya Temsilciler Meclisi üyesi veya senatörünün seçilmesi için sürdürülen bir gayrettir bu. Son derece yanlıştır. Bunun yanlışlığını her vesileyle vurgulayacağız" diye konuştu.

-"BUNU ASLA KABULLENMEMEMİZ LAZIM"-

Hükümetin bu konuyla ilgili bir süreç başlattığını anımsatan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beraber bu konuyu bilimsel olarak araştıralım, bağımsız tarihçiler otursunlar bu konuda geçmişimizi araştırsınlar. Hiçbirimiz başka birimize, diğerimize kendi hafızamızı dayatmaya çalışmayalım. Geçmişimiz hakkında farklı düşünebiliriz ama geleceğimize ilişkin de birlikte yürümeliyiz. Bizim anlayışımız budur ve bunun için çalışıyoruz. Sizler de bu anlayış çerçevesinde asla nefret duygusu beslemeyin. Bizim kimseden alıp veremediğimiz yoktur. Biz, tarihimizle her zaman gurur duyuyoruz, yaptıklarımız ortadadır. Biz hiç kimseyi ne incittik ne de kimseye zarar verdik.

Bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü bu kollektif bir duruştu, tek başına olacak bir iş de değildir, hepimizi ilgilendirmektedir. Yarın, başka bir gün burada başka türlü gelişme olursa, hepimiz alnımızda haketmediğimiz bir damgayla dolaşacağız. Bunu asla kabullenmememiz lazım. Ama nefrete dönüştürmeden, sabırla, vakurla, hiç kimseyi incitmeden yapmamız lazım. Bu konuda sizin de gösterdiğiniz gayretler çok önemli."

AMERİKALI HUKUKÇU, AKADEMİSYEN VE RONALD REAGAN'IN HUKUK DANIŞMANI BRUCE FEIN: PARLAMENTOLARIN TARİHİ OLAYLARI YARGILAMAYA KALKLMASI HUKUKA AYKIRIDIR

ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın hukuk danışmanlığını yapan Amerikalı hukukçu ve akademisyen Bruce Fein, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak Türk tarafının, davasını tarihi gerçeklere ve hukuka dayanarak savunmaya devam etmesi gerektiğini, Ermeniler'in iddialarını yayma ve Kongre'ye tasarı sunma yönündeki çabalarının ancak Türkler'in seslerini yükseltmeleri halinde zayıflayacağını belirtti.

New York'ta ''Genç Türkler-Young Turks'' derneği tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen ''Ermeni Yalanlarına Son ve Şehitlerimizi Anma'' mitinginde konuşma yapan Bruce Fein, gazetecilerin 1915 olaylarına yönelik Ermeni iddiaları ve ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 4 Mart'ta bir oy farkla kabul edilen Ermeni tasarısıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Bruce Fein, Ermeniler'in Türkler'e yönelik iddialarının ve suçlamalarının asılsız olduğunu belirterek uluslararası arenada ''özellikle suçların en büyüğü sayılan soykırım kelimesinin son derece dikkatli kullanılması gerektiğini'' belirtti.

1915 olaylarıyla ilgili elde bulunan delillerin hiçbirinin bu kelimenin kullanılmasına asla yol açamayacağını belirten Fein, ''I. Dünya Savaşının trajedisi siyasi faciaydı, Osmanlı'ya karşı ayaklanan Ermeniler savaşı bağımsız bir devlet kurma fırsatı olarak gördüler. Osmanlı İmparatorluğu da buna herhangi bir başka imparatorluğun da karşılık vereceği biçimde yanıt verdi. Osmanlı'nın, hiçbir zaman Ermeniler'i yok etme gibi bir amacı olmamıştır, bunlar saçma sapan iddialar'' dedi.

1. Dünya Savaşı zamanında iki taraflı trajedi yaşandığını söyleyen Fein, ''Osmanlı devletinin Müslümanları da Ermeniler'in öldüğü şekilde öldü, bu insanlar savaştan, hastalıktan, açlıktan öldüler, üstelik ölen Müslüman sayısı çok fazlaydı, doğu Anadolu'da neredeyse 2 milyon Müslüman öldü, bunların çoğu da Ermeni çetelerinin mezaliminden öldü'' dedi.

Fein Ermeniler'in 1915 olaylarına ilişkin iddialarını hiçbir zaman bir uluslararası mahkemeye taşımadıklarını da vurgulayarak, ''Ermeniler iddialarını hiçbir zaman Uluslararası Adalet Divanı'na götürmediler ve 'işte bunlar delillerimiz' demediler, hep siyasi kuruluşlara başvurdular ve siyasi organların kendilerini desteklemelerini istediler, tarihi bilmeyen siyasetçilere yanaştılar Tarih, parlamentolar tarafından değil, tarihçiler tarafından yargılanmalı. Yasama organları değil, mahkemeler suç olup olmadığına bakar, parlamentoların tarihi olayları yargılamaya kalkmaları, hukuka ve anayasalara aykırıdır'' dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 4 Mart'ta bir oy farkla kabul edilen Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'ne oylama için geleceğini düşünmediğini de vurgulayan Fein, ''Bu tür tasarılara destek verenlerin sayısı da son iki yılda üçte bir oranında azaldı'' dedi.

Türk tarafının davasını tarihi gerçeklere ve hukuka dayanarak savunmaya devam etmesi gerektiğini belirten Fein, Türk tarafının gerçekleri söylemekten korkmaması ve tehditlere boyun eğmemeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.

ABD'de Türkler'in Ermeniler'in iddialarına karşı aynı şekilde karşılık verme, bu iddiaları kabul etmeyip, yanlış olduğunu söyleme ve ifade özgürlüğü hakkının bulunduğunu belirten Fein, Ermenilerin iddialarını yayma ve Kongre'ye tasarı sunma yönündeki çabalarının ancak Türkler'in seslerini yükseltmeleri halinde zayıflayacağını, nitekim Ermeniler'in tasarılarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde etkisini kaybettiğini gördüklerini, belki bu baskıyla bir gün arşivlerin tamamen açılmasına da yanaşacaklarını belirtti.

Fein ''Bakın (Ermeniler'in) iddialarıyla bir günde savaşarak yenilgiye uğratamazsınız, ama bu süreç çok önemli, hiçbir zaman Ermeniler'in tehditlerine boyun eğmeden iddialara yanıt vermeye devam edilmesi çok önemli'' dedi.

Türk tarafının ABD Kongresi'nde Ermeni diasporasının etki kurmaya çalışması karşısında hiçbir zaman yılmaması gerektiğini yineleyen Fein, ''(Türk tarafı olarak) Yılmadan yolunuza devam etmelisiniz, bu yolda sebat ederek bir gün gerçeğin kabul edileceğine inanıyorum'' dedi.

Fein, bir soru üzerine, siyasetin her yerde kendisini gösterdiğini belirterek, ''Yine de siyasetten en az etkilenen alan adalet sistemidir, mahkemelerdir, bu kapsamda bana sorarsanız uluslararası mahkemeye başvurmak iyi yöntem olabilir'' dedi.

aa



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs