En Sıcak Konular

Erdem: "Hiçbir başbakan Atatürk'e karşı olamaz"

22 Nisan 2010 17:09 tsi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin “kamu denetçiliği” (ombudsmanlık) kurumunun oluşturulmasını öngören 9. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak oylamaya geçildi.

Madde üzerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Sinop Milletvekili Engin Altay, Ak Parti'nin, “çoğunluk” ile “çoğulculuğu” birbirine karıştırdığını savundu. Altay, “Kuvvetler ayrılığı prensibini bir türlü hazmedemediniz, içinize sindiremediniz” dedi.

Altay, demokrasinin, “el kaldıran 2 ördeğin, 1 file üstünlük sağladığı rejim olmadığını” ifade ederek, “Sizin yaptığınızın, bundan farklı bir karşılığı yok” görüşünü savundu.

Meclis Başkanı'nın, polemiğe açık bir konuda birleşimi yönetmesini eleştiren Altay, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, “Hükümet sözcüsü” gibi davrandığını ileri sürdü.

Altay, “Meclis Başkanının plakası 001'dir. Meclis Başkanları 001 numaranın gereğini yapmalıdır. 1 numarayla itişip, kakışmak hoş bir şey mi? Sizin 1 oya ihtiyacınız var madem, iki Meclis Başkanvekili hanımefendi var, onlar yönetir? Millet size, devletin niteliğini ve şeklini değiştirme yetkisi vermemiştir. Son CHP'li ölene kadar, siz devletin şekli ve niteliğini kurcalamayacaksınız, bozamayacaksınız” diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, tartışmaya açılmadan, siyasi partilerin etkin katılımı olmadan hazırlanacak Anayasa değişikliklerinin, millete, devlete hiçbir katkısının olamayacağını söyledi. Çelik, zemin olmadan, ihtiyaç belirlemeden, subjektif olarak getirilen değişikliklerin, gergin olan sosyal yapıda huzursuzluğu artırabileceği uyarısında bulundu.

Çelik, Anayasa değişikliği için TBMM'de uzlaşma komisyonu kurulmasını, değişiklik iradesinin 24. Dönem parlamentosuna bırakılmasını istedi.

Değişiklik teklifiyle getirilen kamu denetçiliğinin, kamuoyunda tartışılmadığını ifade eden Çelik, bunun, Türk idari sisteminde yer almadığını söyledi. Çelik, “Yeni bir kadrolaşma merci aranıyor” görüşünü savundu.
Çelik, Anayasa değişikliğine, mevcut yöntemiyle usulden ve esastan karşı olduklarını yineledi.

“ATATÜRK'E KARŞI OLAMAZ”

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da madde üzerinde görüşlerini açıklarken, insan haklarının, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün göstermelik olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de insan hakları açısından her gün bir şeyin yaşandığını belirten Birdal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun toplantılarının 2-3 günde bir yapılması gerektiğini söyledi.

Birdal, Ak Parti'nin 8 yıldır iktidarda olduğunu ancak Anayasa değişikliğinin neden kısa bir süreye sıkıştırılarak, sabahlara kadar görüşüldüğünü sordu. Birdal, “Anayasa 177 maddeden oluşuyor, her gün 2 madde getirilir, görüşülürdü” dedi.

AB bütçesinin her 10 yılda bir yapıldığına işaret eden Birdal, “Acaba AB bütçesinden alacağımız fonun miktarını artırmak için mi bu kadar sıkıştırdık bunu? Bilmem kaç avro alabilmek için apar topar değişiklik getiriliyor” görüşünü ileri sürdü.

Birdal, çocuklar, siyasetçiler, il başkanları cezaevinde olduğu, seçim barajı yüzde 10'da kaldığı sürece “evet” diyemeyeceklerini ancak statik de olmadıklarını söyledi.

Ak Parti Grubu adına konuşan Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, CHP'li Altay'a yanıt verdi. Erdem, cumhuriyetin koruyucusu ve kollayıcısının sadece CHP olamayacağını, cumhuriyete sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil, hiçbir Başbakanın Atatürk'e karşı olamayacağını belirten Erdem, bütün başbakanların Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için gece gündüz çalıştığını kaydetti.
Erdem, kamu denetçiliği kavramının yeni olmadığını, bunun 1215'teki Magna Carta'da, Osmanlı İmparatorluğu'nda da yer aldığına işaret etti.

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Adalet Komisyonunda bekleyen devlet sırrı ve ticari sırlarla ilgili yasa tasarılarının kabul edilmesi halinde Bilgi Edinme Kanununun tam anlamıyla taçlanacağını belirtti.

Akman, kamu denetçiliğinin gelmesiyle birlikte vatandaşların tam olarak “bilgi edinmek anayasal hakkım” diyebileceğini ifade etti.

A.A.



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs