En Sıcak Konular

BDP'ye sert tepki: Tutarlı değiller

22 Nisan 2010 15:44 tsi
Araştırmacı-yazar Ümit Fırat, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) kendisini kapatan Anayasa Mahkemesi'ni daha demokratik yapıya kavuşturacak bir düzenlemeye karşı durmasının tutarlı olmadığını söyledi.

Fırat BDP'nin bu tutumunu Abdullah Öcalan ve Kandil'in 'kendisinin içinde bulunmadığı çözümden yana olmama' baskısından ortaya koyduğunu savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda devam eden Anayasa Değişiklik Paketi oylamalarına CHP ve DSP'nin yanı sıra BDP'nin de katılmaması eleştirilere neden oldu. Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 'Paket yetersiz olsa da desteklenmeli' açıklamasının ardından, Hasan Cemal de köşe yazısında BDP'nin tavrını eleştirdi.
Araştırmacı Yazar Ümit Fırat da BDP'nin Anayasa değişikliği oylamalarına katılmama kararını tutarlı bulmadıklarını söyledi. BDP'li vekillerin parlamentoda tartışmalara katıldığını ancak oylamada yer almadığını belirten Fırat, burada çelişkili bir durum olduğunu vurguladı. Fırat, "Varsayalım onların önerisi doğrultusunda bir karar çıkmış olsun. Ne olacak o zaman. Oylamaya tartışmaya katılıp 'red' oyu vermek daha tutarlı olur."ifadesini kullandı.

BDP'ye 'MHP ve CHP çizgisinde duruyor' eleştirisinde bulunmanın biraz ağır olacağını belirten Fırat, BDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de oylamaya katılmadıklarını hatırlattı.

BİRAZ DAHA VİCDANLI DAVRANMAK LAZIM

Anayasa'nın lafzı ve ruhuyla demokrasi karşıtı olduğunu aktaran Fırat, "Ben bir sıkıntı bir cendereye vurulmuş bir noktadaysam benim vidalarımı gevşetmek istiyorsa birisi 'hayır ben tamamen cendereden çıkmak istiyorum benim vidalarımı gevşetmeyin' demek pek de doğru değil. O anlamda böyle bir Anayasa var ve bu Anayasa'nın ruhu ile lafzıyla her şeyiyle demokrasi karşıtı bir Anayasa olduğunu biliyoruz. Toptan değişmezse bir istikrar olmayacağını biliyoruz ama birileri geliyor 'Birkaç vidayı gevşetsek bari biraz nefes alırız' diyorsa, 'Ben hayır topyekün değişmeden olmaz' istemiyorum dediğiniz zaman eski Anayasa'nın devamından yana olmuş oluyorsunuz. Burada bir tutarsızlık var. Ve doğrusu iyi bir politika değil. Kendi politikaları bakımından tutarlı bulmuyorum. Bir takım pazarlıklar yaparsınız ama bilmiyorum bu dahi tutmazsa elleri mahkum ya da bir köle bunlar AK Parti ne yaparsa ona oy vermeli demiyorum ama yani biraz vicdanlı davranmak lazım." ifadesini kullandı.

Paket içinde siyasi partilerin kapatılmasına dair demokratik düzenlemelerin de bulunduğunu belirten Fırat, BDP'nin böyle bir değişiklik karşısında muhalif durumda kalmasının da doğru olmadığını belirtti. BDP'nin bu tutumunu "PKK ve Abdullah Öcalan'ın baskısı' olarak niteleyen Fırat sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi kendisi BDP'nin başında yönetimde olanların tek başlarına bir politika çizmeleri zor. İşte görüyorsunuz. Bir takım başka mihraklar güçler devreye giriyor. Gerek Abdullah Öcalan gerek Kandil'in, bu konuda Abdullah Öcalan ve PKK'nin içerisinde olmadığı bir çözüme karşı karşıt pozisyonları var her zaman. Burada da onun etkilerini görüyoruz."

CİHAN



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,335 µs