En Sıcak Konular

NATO dışişleri bakanları toplandı

22 Nisan 2010 13:36 tsi
NATO dışişleri bakanları Bosna Hersek'e üyelik eylem planı verilmesi, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geleceği ve Afganistan gündemiyle toplantı.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'in istikrarı, gelecekteki birliği ve toprak bütünlüğü açısından önem taşıyan NATO Üyelik Eylem Planı'nın bu ülkeye verilmesi için çaba gösteriyor.

Davutoğlu, bölge ülkelerinin ve AB Dönem Başkanı İspanya'nın desteğiyle yürüttüğü temaslarında, gerekli reformları tamamlamadığı gerekçesiyle Bosna Hersek'e bu aşamada Üyelik Eylem Planı verilmesine soğuk bakan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeleri iknaya çalışıyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, NATO'dan Üyelik Eylem Planı bekleyen Bosna Hersek'le ilgili "Politikamız çok açık. Mesele, bu ülkenin Üyelik Eylem Planı'na dahil edilip edilmeyeceği değil, ne zaman edileceği. Bu 'ne zaman'ı bakanlar Talinn'de tartışacak. Sonuç ne olursa olsun bir konuda mutabıkız: Bosna Hersek'in yeri ve geleceği Avrupa-Atlantik yapılarda" demişti.

Rasmussen, Bosna Hersek'in geçen hafta aldığı, Afganistan'da NATO yönetimindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti.

Bosna Hersek, Türkiye'nin yoğun çabasıyla NATO dışişleri bakanlarının aralık ayındaki toplantısında, gerekli reformları yapması koşuluyla Üyelik Eylem Planı'na dahil edilme sözü almıştı.

NATO'nun Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için yapmaları gereken reformlarla ilgili NATO tavsiye, yardım ve pratik destek programlarını kapsıyor. NATO Üyelik Eylem Planında halen Karadağ'la birlikte, Yunanistan'la isim anlaşmazlığını çözemediği için bu ülkenin vetosu nedeniyle üye olamayan Makedonya bulunuyor.

Bosna Hersek'i oluşturan Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlarınca desteklenen Üyelik Eylem Planının, güçlü merkezi yapılardan mahrum olan bu ülkenin gelecekteki birliğine ve toprak bütünlüğüne güvence oluşturması umuluyor.

-AVRUPA'DAKİ NÜKLEER SİLAHLARIN GERİ ÇEKİLMESİ-

NATO dışişleri bakanlarının 2 gün sürecek gayriresmi toplantısında, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesi tartışmaya açılacak.

Belçika, Almanya, Hollanda, Norveç ve Lüksemburg, geçen ay NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'e ortak bir mektup göndererek, dünyada güvenlikle ilgili son gelişmeler ışığında nükleer silahsızlanma konusunun gündeme alınmasını istemişti.

Mektupta imzası bulunan 5 ülke, uzun süredir Avrupa'da bulunan, Soğuk Savaş döneminden kalma Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesini talep ediyor.

Çeşitli uluslararası kurumların Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarıyla ilgili hazırladıkları raporlarda, ABD'nin Türkiye'de İncirlik üssünde 90 nükleer bombanın bulundurduğu iddia edilirken, bunların 50'sinin ABD ve 40'ının evsahibi ülke kontrolünde olduğu ileri sürülüyor. İncirlik'teki 90 "taktik nükleer silah" dışında ABD'nin Belçika'nın Kleine Brogel, Hollanda'nın Volkel ve Almanya'nın Büchel hava üslerinde 20'şer, İtalya'nın Aviano hava üssünde 50 nükleer silah bulundurduğu, Yunanistan'ın Araksos üssündeki nükleer silahları ise 2001 yılında geri çektiği belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "güvenilir bir nükleer caydırıcılığa ihtiyaç duyduklarını" söyledi.

Nükleer silahsız bir dünya vizyonunu desteklediğini belirten Rasmussen, "Ama bize nükleer tehdit oluşturabilecek haydut rejimler ve terör grupları oldukça nükleer kapasitemizi korumak zorundayız" dedi.

-AFGANİSTAN-

Rasmussen, Afganistan'da asker ve polis eğitiminin planlamaya bağlı olarak ilerletilmesi için 450 eğitimciye ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Dışişleri bakanlarından Afganistan'la ilgili yeni taahhütler beklentisini dile getiren Rasmussen, Afganistan'daki yeni stratejinin yavaş fakat istikrarlı bir şekilde buradaki misyonu doğru yöne döndürdüğünü ve sonuçların bu yıl içinde alınacağını söyledi.

Rasmussen, dışişleri bakanlarının hazırlıkları süren NATO'nun yeni stratejik konseptini de ele alacaklarını ifade etti.

aa



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs