En Sıcak Konular

MHP'li vekil hayal kırıklığına uğradı

22 Nisan 2010 12:17 tsi
Atatürk'ün, kurmaylarıyla toplantı yaparken kullandığı iddia edilen işlemeli koltuk takımı ve yuvarlak masa, önerge konusu oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır, bu eşyaların akıbetini öğrenmek için Meclis'e soru önergesi verdi. Önergeye cevap gecikmedi. Soruya cevap veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, söz konusu eşyaların Atatürk Samsun'da kaldığı 1919 yılına ait olmadığını hatırlattı. Günay, bunların 1959-1950 yıllarında müzeye demirbaş kaydettirildiğini, müzede yer olmaması sebebiyle depoya kaldırılarak koruma altına alındığını kaydetti.

1. Dünya Savaşı sonunda toprakları paylaşılmış Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılması ve Milli Mücadele'nin başlatılması amacıyla 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelen Mustafa Kemal Atatürk, Mıntıka Palas Oteli'nde kalmıştı. Burada kurmaylarıyla buluşan Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın stratejisi ve yöntemlerine ilişkin uzun süren toplantılar gerçekleştirmişti. İşte o gün Atatürk ve kurmaylarının toplantılarına tanıklık ettiği ifade edilen işlemeli yuvarlak masa ve koltuk takımı, Gazi Müzesi'ne dönüştürülen binada 2007 tarihine kadar teşhir edilmişti. Ancak müzenin restore edilmesinin ardından da masa ve koltuklar sergiden kaldırılmıştı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Osman Çakır, Milli Mücadele döneminde kullanıldığı rivayet edilen koltuk takımı ile masanın peşine düştü. Çakır, Meclis'e verdiği önergeyle bu eşyaların nerede olduğunu sordu.

Samsunlular için büyük önem arz eden Büyük Önder'e ait eşyalarla ilgili önergeye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yanıt verdi. Müzede Atatürk'ün 1919-1960 yılları arasında tarihlendirilebilecek hatıra ve etnografik nitelikli eşyalar sergilendiğini ifade eden Bakan Günay, "Söz konusu koltuklar ve işlemeli yuvarlak masa, Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'da kaldığı döneme ait olmayıp, 1959-1960 yıllarında demirbaş olarak müzeye girmiştir. 2006 yılına kadar müzenin üst kat salonunda sergilenmekteyken, bu tarihte yapılan yeni teşhir düzenlemesi sonucunda yer darlığı nedeniyle müze deposuna kaldırılmıştır." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs