Yargı manifestosu | " /> Yargı manifestosu | "/>

En Sıcak Konular

Yargı manifestosu

22 Nisan 2010 11:56 tsi
Yargı manifestosu TBMM’de Anayasa değişikliği görüşmeleri gerçekleştirilirken Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal önünde, Yüksek Yargı’nın yargı manisfestosunu okudu. Dikkatle seçilmiş cümlelerin kullanıldığ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 48. kuruluş yıldönümü ve yeni üyelerin yemin töreninde devletin zirvesinin önünde yaptığı konuşmada ince mesajlar verdi. Törene Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Deniz Baykal da katıldı. Kılıç’ın konuşmasından öne çıkan mesajlar şöyle:

YARGI TARAFSIZ OLMALI: Kılıç, Anayasa değişiklikleri konusunda yapılan tartışmalarda HSYK ve Danıştay’ın kullandığı “yargının bağımsızlığı” söylemini değil, hükümetin kullandığı “yargı sadece bağımsız değil, ayrıca tarafsız olmalı” jargonunu tercih ederek, yüksek mahkemenin yargı reformu ve anayasa değişikliği ile ilgili tutumunu ortaya koydu. Kılıç “Yargının tarafsızlığı konusunda herkesin ittifak etme zorunluluğu vardır” dedi.

İNCE MESAJ :Kılıç konuşmasında “Hangi kurum mensubu olursa olsun, hukukun dışına çıkan eylemi sahip olduğunda, onu koruma çabaları yerine yargı bedeli ödetme ve hesap sorma makamıdır” diyerek Ergenekon soruşturması çerçevesinde bazı girişimlerle ilgili ince mesaj verdi. Şunları söyledi: “Toplumun geleceğe dair korkuları, yıllarda istismar edilerek kullanılmış, işkencelerin faili meçhullerin meşru zemini oluşturulmaya çalışılmıştır. Hangi kurum mensubu olursa olsun, hukukun dışına çıkan eylemi sahip olduğunda, onu koruma çabaları yerine yargı bedeli ödetme ve hesap sorma makamıdır. Yargı gelecek kuşaklara kapanmamış hesap bırakmaması gelen bir güçtür. Yargı bu hesabı görmeye başladığında, elindeki adalet terazisinin ayarını bozarsa toplumun güvenini kaybedecektir.”

ERGENEKON AYARI: Kılıç Ergenekon soruşturmasında tutuklu bulunanların serbest bırakılmasını savunanlara şöyle yanıt verdi: “Yıllardır soruşturma hukukunun haksız uygulamalara konu olmuş insanları görmezden gelenler, bugün yargıdan şikayet etmektedir. Ne yazık ki Adalet Bakanlığı, Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’ne baktığımızda, cezaevlerinde yatanların sayısı 116 bin görülmektedir. Bu sayının toplamda yüzde 52’si tutuklu olarak cezaevindedir. Cezaevinde yatanların yarıdan fazla tutukludur. Ülkemizdeki itibarlı rütbeli makam sahibi insanlar, usul yasalarının yanlış uygulandığı söylenir hale geldi. Doğru olan ise, yüzde 52 olan tutuklu sayısının sorgulanmasıdır.”

YARGI REFORMUNA DESTEK: Kılıç konuşmasında “bu sistemle muasır medeniyetleri yakalayamayız” mesajı vererek yargı reformuna yüce mahkeme adına destek verdi. Kılıç şunları söyledi: “Amacım Türk yargı sisteminin içinde bulunduğu tabloyu ortaya koymaktır. Yargının bağımsızlığı konusunda, yaşadığı sorunları göz ardı ederek bu tablo değerlendirildiğinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının adil yargılanma konusunda yaşadığı acıları gözler önüne sermektedir. Ülkemizin mevcut sistemiyle çağdaş devletleri yakalaması asla mümkün değildir. AB ilerleme raporlarında da bağımsız tarafsız etkin bir yargının gerekliliğine işaret edilmiş, Türkiye ise bu engeller için söz vermiştir.”

YARGIYA ÖZ ELEŞTİRİ: Kılıç’ın konuşmasında bir mesaj da yargının bizzat kendisine gitti. “Seçim lobisi yapmaktan iş yapmıyorsunuz” anlamına gelen sert eleştiride Kılıç şunları söyledi: “Yüksek yargıda seçim telaşının olmadığı günler sayılıdır diyebiliriz. Seçim sisteminin gereği olan ziyaretler görüşmeler ciddi zaman kaybına neden olduğu gibi, seçim psikolojisinin yargı mensuplarındaki belirleyici etkisi gruplaşmayı da beraberinde getirmektedir. Bu seçim şekillerinin yeniden düzenlenmesi, yargının tarafsız ve bağımsızlık konusuna çok katkı sağlayacaktır. Yargıda şeffaflık açılmalıdır. TBMM’de olduğu gibi Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere Yargıtay ve Danıştay’ın genel kurulundaki görüşmelerin kayda alınması, herkese açık olması sağlanmalıdır.”

ANAYASA MESAJI: “Konumumuz itibariyle üzerinde yorum yapamayacağımız Anayasa değişikliğinin, tepkisel düşüncelere dayanmaması ve niteliği farklılaştırılmış yeni bir bağımsızlık ve tarafsızlık doğurmaması en büyük temennimizdir. Bir araya gelmiş siyasi düşünce sahipleriyle kültür ve inanç gruplarının eğilim ve beklentilerine cevap veren bir anayasa ihtiyacı açıktır. Devletin yapısının, yönetim biçimini, devler organlarının birbirleriyle olan ilişkileri düzenleyen anayasaların içeriği kadar yasalaşma yöntemi de katılımcı çoğulcu özgürlükçü bir sürecin yaşanması her bireyin temennisidir. Demokratik bir rejimde siyaset sorun yaratmak değil, sorunları çözme sanatı olarak tanımlanıyor. Hukuk devleti demokrasi ve laiklik gibi evrensel değerlerin genetik yapısı değiştirilerek, bize özgü bir model yaratılması sorun yaratır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs