En Sıcak Konular

Tabanını şaşkına çeviren parti

22 Nisan 2010 10:24 tsi
Tabanını şaşkına çeviren parti 
Anayasa değişikliği paketi görüşmelerinde üçüncü gün geride kaldı. Türkiye'nin ekranları başından da izleme imkânı bulduğu Meclis Genel Kurulu çalışmalarında ilginç görüntüler yaşanıyor.

Maddelerin görüşmeleri sırasında en sert eleştirileri gündeme getiren CHP ve BDP milletvekilleri, oylamalar sırasında topluca Genel Kurul'u terk ediyor. Gizli oylamalarda bazı milletvekillerinin 'kabul' oyu verebileceği endişesini taşıyan parti yöneticileri, oy rengi konusunda grup kararı alınamadığı için bu yola başvuruyor. Grubuna güvenen MHP lideri Devlet Bahçeli ise oylamalara katılıp 68 arkadaşıyla birlikte her maddeye 'ret' oyu kullanıyor.

Anayasa teklifi görüşmelerinde öncelikle referandum sınırı olan 330 oyu aşmayı hedefleyen AK Parti, bugüne kadar yapılan 9 ayrı oylamada bunu tutturdu. 333 oyun altına düşmeyen iktidar partisi, muhalefetin bu konudaki beklentilerini boşa çıkardı. CHP ve BDP, kabul oylarını en alt düzeyde tutmak için oylamalara katılmadı. CHP, teklifin komisyon aşamasında Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmalarla ilgili maddelere 'ret', diğer düzenlemelere ise 'kabul' vermeyi kararlaştırmış, böylece kamuoyuna 'uzlaşmacı' mesajı vermeyi planlamıştı. Ancak parti içinde paketin tümüne 'evet' oyu verebilecek milletvekillerinin çıkmasından endişe eden Deniz Baykal, daha önce yapılan bazı gizli oylamalarda olduğu gibi yine grubunu Genel Kurul'dan çekmeyi tercih etti. Baykal, geçmişte de cumhurbaşkanlığı seçimleri ve başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin gizli oylamalarında grubunu Genel Kurul'dan çıkarmıştı.

Anayasa değişikliği teklifine ilk başlarda olumlu yaklaşan BDP de Genel Kurul'daki oylamalarda CHP ile paralel bir tavır sergiliyor. BDP sözcüleri, her fırsatta pakete destek vermek için seçim barajının düşürülmesi, partilerine Hazine yardımı yapılması gibi bazı şartlarının kabul edilmesini istiyor. Perde arkasındaki asıl talebin ise 'KCK soruşturmasından tutuklu partililerin serbest bırakılması' olduğu ileri sürülüyor. Bu noktada AK Parti yetkililerinin kendilerine gelerek pazarlık yapmasını bekliyorlar. İktidar partisinin oylamalarda referandum barajını aşmakta sıkıntı çekerek kendilerinden destek istemeye mecbur kalacağını hesaplayan BDP'liler, gelinen süreçte 330 sınırının rahatlıkla aşılmasının görülmesi üzerine zor durumda kaldı. AK Parti kurmayları, bazı bağımsız milletvekillerinin desteğiyle 333 sayısının altına inmeyeceklerinden emin. Kulislerde oylamalara katılınması durumunda CHP'den en az 15, BDP'den de en az 10 'kabul' oyu çıkacağı konuşuluyor.

Oylamalara katılmayan CHP ve BDP, madde görüşmelerini ise yakından takip ediyor. MHP ile birlikte her gün Genel Kurul gündemine 3 ayrı grup önerisi sunarak görüşmelerin ortalama 3 saat uzamasını sağlıyor. Uzayan görüşme saatlerine dayanmak içinse muhalefet partileri çeşitli taktikler uyguluyor. CHP ve BDP'li milletvekilleri, dönüşümlü olarak 24'er saat çalışıyor. MHP'liler ise oylamalara katılmaları nedeniyle liderleri Devlet Bahçeli'yle birlikte görüşmelerin tamamını takip ediyor.

Anayasa değişikliği görüşmelerinde muhalefet partilerinin ortaya koyduğu tavır, parti tabanları tarafından yakından izleniyor. Daha önce de benzer tavırlar sergileyen CHP, partilileri şaşırtmadı. En büyük şaşkınlık ise BDP tabanında yaşanıyor. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda en radikal söylemleri kullanan BDP'nin 27 maddelik değişiklik teklifinin karşısında durmasının uzun vadede parti için ciddi sıkıntılar doğuracağı belirtiliyor. AK Parti'nin Güneydoğu'daki teşkilatları, BDP'yi şimdiden 'değişim karşıtı' olarak suçluyor.

 zaman



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs