En Sıcak Konular

Davutoğlu Cumartesi'ne dikkat çekti

21 Nisan 2010 20:48 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB ile seyahat ve vize serbestliği konusunda hukuki bir hakkı olduğunu belirterek, bu konunun "ısrarla takipçisi olmaya" devam edeceklerini söyledi.

AB Komisyonunun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Bakü , Tahran ve Brüksel'de bulunduğu temaslara ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Davutoğlu, İran'da yaptığı görüşmelerde aldığı intibaları ve bundan sonra atılacak adımları Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Catherine Ashton ile de görüşeceğini bildirerek, "Esas itibariyle Brüksel seyahatimin nedeni budur" dedi.

-BOSNA HERSEK-

Sırbistan'daki temaslarına da değinen Davutoğlu, bu görüşmelerden "son derece olumlu sonuçlar" elde ettiklerini aktardı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, cumartesi günü İstanbul'da yapılacak Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek cumhurbaşkanları üçlü zirvesinin hazırlıklarına başladıklarını belirterek, "Cumartesi günü Balkanlar açısından çok önemli bir resim, çok önemli bir adım atılmış olacak" diye konuştu.

"Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki bu olumlu gelişmeler Balkanlarda kalıcı istikrarın sağlanmasının önünü açacaktır" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Balkanlara önem verdiğini vurguladı.

Ahmet Davutoğlu, Stefan Füle'nin AB Balkanlar dosyasının takip ettiğini hatırlattı ve bu bağlamda kendisiyle bu konuyu da görüştüklerini söyledi.

Füle'nin, Türkiye'nin Balkanlarda izlediği diplomasiden ötürü teşekkür ettiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin özelde Bosna Hersek ile genelde Balkanlar ile ilgili adımlar atmaya devam edeceğini" kaydetti.

Bakan Davutoğlu, telefonda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de görüştüğünü, görüşmede Bosna Hersek'e NATO üyelik eylem planı verilmesini ele aldıklarını ve son günlerde bu konudaki çalışmaların büyük bir ivme kazandığını ifade etti.

Bu konunun geçen Aralık ayında yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında detaylı olarak tartışıldığını hatırlatan Davutoğlu, kendisinin son ABD ziyaretinde bunu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de görüştüğünü ve belli prensiplerde anlaşıldığını aktardı.

Davutoğlu, dün yapılan NATO Daimi temsilciler toplantısında da önemli mesafeler kaydedildiğini bildirerek, "Ümit ederiz ki yarın Tallin'de bu konuda Bosna Hersek'in geleceği açısından çok önemli bir adım atılacaktır ve Bosna Hersek'e NATO üyelik eylem planı konusunda ciddi bir yeşil ışık yakılacaktır" dedi.

"Biz bütün bu çalışmaların Bosna Hersek'in ve Balkanların istikrarına büyük katkı yapacağına inanıyoruz" diyen Davutoğlu, bu çerçevede gelecek Çarşamba günü Ankara'da Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacağını açıkladı.

-TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Füle ile görüşmesinde Balkanlar'daki gelişmeler dışında, Türkiye-AB sürecindeki gelişmeleri ve bu bağlamda TBMM'de görülen anayasa reformuyla ilgili çalışmaları kendisine aktardığını belirtti.

"Gerçekten Türkiye'de AB vizyonu açısından son derece önemli günler yaşanıyor" diyen Davutoğlu, TBMM'nin gündeminde anayasa reform paketinin daha önce AB müzakere sürecinde gündeme gelen ilerleme raporlarında zikredilen unsurları barındırdığını kaydetti.

Davutoğlu, Füle ile Türkiye'nin vize serbestliği, geri kabul anlaşması ve biyometrik pasaportlara geçiş konularını da ele aldıklarını belirterek, "Türkiye'nin ve vatandaşlarımızın AB ile seyahat ve vize serbestliği konusunda hukuki bir hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Bu konunun ısrarla takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Stefan Füle ile KKTC yapılan son seçimleri de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, KKTC'de seçimleri kazanan Derviş Eroğlu'nun müzakerelere olan bağlılığını bir kez de kendisinin teyit ettiğini vurguladı. Davutoğlu, yarın Estonya'da yapacağı temasların ardından Cuma günü KKTC'de yapılacak yemin törenine katılacağını ve bu konuları Eroğlu ile ele alacaklarını söyledi.

-ERMENİSTAN-

Bir gazetecinin "Ermenistan'ın protokoller konusunda Türkiye adım atmazsa imzayı geri çekeriz" şeklindeki söylemlerini hatırlatarak, Türkiye'nin tavrını sorması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin, Ermenistan ile normalleşme sürecinde "karşılıklı anlayış ve taahhüt içinde olumlu yönde seyretmesine büyük önem verdiğini" ifade etti.

"Ümit ederiz ki gelişmeler bu yönde seyredecektir" diyen Davutoğlu, bu sayede hem Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşmeyi, hem de Güney Kafkasya'da kalıcı barışın önünü açacaklarını bildirerek, "Bu konuda bizim açımızdan bir tereddüt yoktur" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisanda yapacağı konuşmada 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanıp kullanmayacağı hususunda bilgisi olup olmadığının sorulması üzerine, ABD yönetiminin Türkiye'nin bu konuda ne düşündüğünü gayet iyi bildiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

"Sayın Obama'nın 24 Nisanda nasıl bir ifade kullanacağı, nasıl bir mesaj yayınlayacağı, Amerikan yönetiminin bileceği bir husustur. Fakat onlar bizim bu konuda ne düşündüğümüzü gayet iyi biliyorlar. Bu konudaki tutumumuz hiçbir zaman değişmeyecektir. Bu noktada Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmayacağını ümit ediyoruz".

aa



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs