En Sıcak Konular

BDP'nin planları alt üst oldu

21 Nisan 2010 09:55 tsi
Meclis'te günün sürprizi DSP ile birlikte BDP'nin de oylamalara katılmaması oldu.

Anayasa paketine aralarında Sırrı Sakık, Nuri Yaman gibi önde gelen isimlerin de bulunduğu çok sayıda BDP'linin destek vereceği biliniyordu. Buna rağmen oylamaya girilmemesi BDP'nin 'siyasî pazarlık' peşinde olduğu izlenimi verdi. BDP, AK Parti'nin 330'u bulmakta zorlanacağını ve kendi oylarına muhtaç kalacağını düşünüyordu. Ancak, oylamalarda 337 rakamına ulaşılması BDP'nin planlarını altüst etti. AK Parti kurmayları, oy desteği karşılığı hiçbir siyasî pazarlık içine girmeyeceklerini söyledi.

Anayasa değişikliğinin tümü ve ilk maddeleriyle ilgili oylamalar paketin akıbeti açısından gösterge olarak değerlendiriliyor. Referandumun işaret fişeği sayılabilecek sonuçlar ilk gün elde edildi. Anayasa'nın maddelerine geçilmesine 333, ilk maddesine 336, ikinci maddesine ise 337 oy çıktı. İlk oylamaya AK Parti'den Ahmet Koca (Afyonkarahisar) yetişemedi. İkinci ve üçüncü oylamalarda AK Parti tam kadro olarak 335 milletvekili oy kullandı. İlk oylamada çıkan iki boş oyun AK Parti milletvekillerince yanlışlıkla verildiği sonraki oylamada ortaya çıktı. Bu turlarda AK Parti'ye dışarıdan oy geldiği gözlendi. Oylamalara CHP, BDP ve DSP katılmadı. MHP'liler ise 69 milletvekiliyle "hayır" oyu kullandı.

Anayasa paketine verilen desteğin bağımsızlardan geldiği öğrenildi. AK Parti kurmayları, oylama öncesi temas ettiği bazı milletvekillerinden destek sözü almıştı. Bu isimler arasında geçen hafta AK Parti'den istifa eden Zekai Özcan da (Ankara milletvekili) bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da Özcan'ın "evet" oyu verebileceğini söylemişti. Özcan ile birlikte yine geçtiğimiz aylarda AK Parti'den ayrılan Feyzi İşbaşaran'ın da (Elazığ milletvekili) destek sözü verdiği söyleniyor. Yine AK Parti'den milletvekili seçilmesine rağmen seçimden kısa bir süre sonra istifa ederek Abdüllatif Şener'in genel başkanlığını yaptığı Türkiye Partisi'ne geçen Yaşar Öztürk (Yozgat milletvekili) ile Şanlıurfa bağımsız milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'nun da anayasa paketine destek sözü verdiği gelen bilgiler arasında.

Ajanslar



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs